GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2007
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
<<< ELŐZŐ OLDAL
 
2007.02.08. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Ismét Préló

A múlt évhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a Bajsai Préló, a népi hagyományok és kézműves foglalkozások felelevenítése. Az egész napos rendezvényt február 24-én tartják a helyi közösség épületében. A versenyre benevező csapatok ezúttal is öttagúak lehetnek, melyek tagjait és a vendégeket is 7 óra 30 perctől várják a faluházban. (nk)
 
2007.02.08. csütörtök

ÉRTESÍTÉS

A HELYI KÖZÖSSÉGBEN ADHATÓK ÁT A TELEFON BEVEZETÉSSEL KAPCSOLATOS KÉRVÉNYEK. CSAK AZOKRA VONATKOZIK AKIK EDDIG MÉG NEM KÉRTÉK. A SZEMÉLYI IGAZOLVÁNYT KELL FÉNYMÁSOLNI ÉS KITÖLTENI AZ ŰRLAPOT AMIT A HELYSZÍNEN KAPNAK.

A FÜGGŐBEN LÉVŐ KÉRVÉNYEK LISTÁJA
(NEM SZÜKSÉGES ÚJABB KÉRVÉNYT ÁTADNI ANNAK, AKI SZEREPEL EZEN A LISTÁN):


65 KB

 
2007.02.01. csütörtök

Ingyenes vérnyomásmérés és vércukorszint-ellenőrzés

Bajsán évek óta eredményesen működik az újvidéki székhelyű Ökomenikus Szeretetszolgálat kihelyezett tagozata. Tevékenységét dr. Tóth Isaszegi Sándor orvos Dolinszky Márta Evangélikus lelkész és Fabriczi Ilona irányítja. Minden csütörtökön 9 órától ingyenes vérnyomásmérést és vércukorszint-ellenőrzést végeznek. A mozgáskorlátozott idős személyek vizsgálatát Fabriczi Ilona az otthonukban végzi.

 
2007.01.26. péntek

Forrás: Magyar Szó

Az elvégzett munkáról

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre január 27-én, szombaton tartja harmadik évi közgyűlését. Az eseményre a faluház nagytermében kerül sor 18 órai kezdettel.
 
2007.01.24. szerda

Forrás: Magyar Szó

Készülnek a Prélóra

Idén február 24-én tartják a Prélót, erről döntöttek a napokban a helybeli Testvériség ME, a helyi közösség és a civil szervezetek képviselői. A hagyományőrző rendezvényre meghívják a topolyai község területén működő művelődési egyesületeket, a bácsalmási, bizováci és bezdáni kézimunkázókat, a Héra civil szervezetet, a felsőhegyi hagyományápolókat, a kúlai Népkör csapatát, a palicsi ME-t, valamint a sajtó községi csapatát. A rendezvény forgatókönyvét a következő ülésen határozzák meg. Ígéretet kaptak a községi turista szövetségtől, hogy segíteni fognak a szervezésben.
 
2007.01.24. szerda

A bajsai HK tagjainak részvétele a 2006-ban megtartott üléseken

 
2007.01.22. hétfő

A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG TANÁCSÁNAK XVII. ÜLÉSE

2007. február 1-én csütörtökön 17 órakor a faluházban megtartják a bajsai helyi közösség tanácsának XVII. ülését, melynek napirendi pontjai a következők lesznek:

1. A XVI. ülés jegyzőkönyvének elfogadása
2. Mišić Srđan kérelmének megvitatása (mezőgazdasági termékek tárolására szolgáló raktár kiépítése)
3. A bajsai HK leltára
4. A 2007-es évi pénzügyi terv kidolgozása (civil szervezetek kérelmei)
5. Egyéb

A bajsai HK tanácsának elnöke:
Lackovics Károly

 
2007.01.22. hétfő

A vasárnapi választások bajsai eredményei

 
2007.01.22. hétfő

A X. Nemzetközi Vince-napi Borverseny eredményei (Temerin, 2007)

A Temerinben megrendezett X. Nemzetközi Borversenyen a bajsaiak szép eredményeket értek el.
 
2007.01.18. csütörtök

Forrás: Családi Kör

Kiállítással zárult a kézműves foglalkozás

Bajsán január 13-án kiállítással zárult a Hagyományápoló Kézművesek Köre szervezésében megtartott kézműves foglalkozás. Szemet gyönyörködtető munkák készültek vesszőből, gyékényből, szalmából, gyöngyből és gyapjúból. A tanfolyamon mintegy 65-en gyakorolták kiváló oktatók irányításával a kézművesség csínját-bínját. Köztük volt általános és középiskolás, valamint néhány lelkes szülő is bekapcsolódott a munkába. Így együtt élvezték az alkotás örömét.
 
2007.01.17. szerda

XVIII. Sportbál (február 17-én Bajsán)

 
2007.01.11. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Előadás borászoknak

Ma este Bajsán a helyi Kadárka szőlészek, borászok, gyümölcstermelők és kertészek egyesülete a helyi közösség épületében 18 órai kezdettel szakelőadást szervez, melynek témája a borkészítés és a borkultúra. Az előadó Goran Adžić ismert szakember, a csókai pincegazdaság főtechnológusa. Minden érdeklődőt várnak.
 
2007.01.11. csütörtök

Polgármesteri postaláda

A falu központjában elhelyezett postaládába a helybéli polgárok írásbeli javaslatokat, kérdéseket tehetnek fel Lackovics Károlynak, Bajsa polgármesterének.
A beadványokat szíveskedjenek teljes névvel aláírni, mert névtelen leveleket nem vehetünk figyelembe.
A polgármesteri postaláda felállításával biztosítani szeretnénk minden jóakaratú ember javaslatának érvényesítését.

 
2007.01.10. szerda

Forrás: Magyar Szó

Szőlő és bor

Január 11-én, csütörtökön Bajsán a helyi Kadárka szőlészek, borászok, gyümölcsészek és kertészek egyesülete a helyi közösség épületében 18 órai kezdettel szakelőadást szervez, melynek témája a borkészítés és a borkultúra. Az előadó Goran Adžić ismert szakember lesz. Minden érdeklődőt várnak. (tp)
 
2007.01.08. hétfő

Értesítés!

A bajsai "Partizán" asztalitenisz klub ASZTALITENISZ-ISKOLÁT indít kezdők számára (óvodások, I-II-III-IV-V osztályosok). Jelentkezni lehet az iskola tornatermében szerdán és pénteken 17:00 és 19:00 óra között. Az asztalitenisz-iskolát Kucserka Attila edző vezeti. Az asztalitenisz-iskola ingyenes!
 
2007.01.05. péntek

Forrás: Magyar Szó

Törleyék Zobnaticán

Az új évet legtöbben pezsgővel köszöntik, talán éppen a híres Törley-félével koccintva, ugyanakkor bizonyára kevesen tudják, hogy az egykori pezsgőgyártó családja annak idején gyakran megfordult Topolyán, pontosabban a Vojnich családtól vásárolt zobnaticai birtokán, ahol kastélyt épített. A Csantavérről származó, földműveléssel foglalkozó Törley család számára egy idő után kicsinek bizonyult a szülőfalu, és terjeszkedni kezdett. Törlei Bálintnak és feleségének, bajsai Vojnits Máriának három fia volt, az építészmérnök Antal, akinek Magyarországon volt birtoka, a közgazdász Gyula, aki Zobnaticán a kastélyt építtette, és József, a budafoki pezsgőgyár névadó alapítója. Grazban kereskedelmi akadémiát végzett, ahol kapcsolatba került a francia pezsgőgyárossal, a reimsi Teofil Roedererrel. Először nála kapott alkalmazást, majd nemsokára a Delbeck & Cie. cégnél. Ennek szolgálatában állva viszi első, saját kompozíciójú pezsgőjét piacra, immár saját neve alatt. A Törley pezsgőgyár József vezetésével 1882-ben kezdte meg működését. A tulajdonos legjobb üzlettársa testvére, Gyula volt, a zobnaticai nagybirtokos. (nk)
 
2007.01.05. péntek

Forrás: Magyar Szó

Kézműves foglalkozás, szövőtanfolyam

Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre fiatalok részére kézműves foglalkozásokat tart minden szombaton 10-től 12 óráig a Faluházban. A felnőttek pedig ismét jelentkezhetnek a hagyományápolók szövőtanfolyamára, ugyancsak a Faluházban a helyi közösség irodájában hétfőn és csütörtökön 16-tól 18 óráig, vagy a 024 721 183-as telefonszámon. (nk)

 
2007.01.03. szerda

Forrás: Magyar Szó

Napirend nélküli ülés

A bajsai iskola tornatermében fitneszklub nyílt

Az újév előtti utolsó munkanapon ülésre hívta a helyi közösség vezetősége a falu polgárait, akik nem tudták, mi kerül napirendre, megvitatásra, miről kell dönteni. Mindez csak azután derült ki, miután ünnepélyes keretek között átadták az iskola tornatermében a fitneszklubot, melynek felszereléséhez a helyi önkormányzat is hozzájárult, és amelyben hét tornaszer és egy pingpongasztal áll az érdeklődők rendelkezésére. Ezeket Zoran Jovanović felügyelete alatt hétfőn, szerdán és pénteken használhatják 17-től 19 óráig. A falu sportélete ezzel újabb tartalommal gazdagodott, alkalmat adva a fiataloknak szabadidejük hasznos eltöltésére. Az egy éve működő Holdsugár klub mellett bizonyára a fitneszklub iránt is nagy lesz az érdeklődés.
A megnyitó után a szervezők a helyi közösség épületébe invitálták a vendégeket és polgárokat a bejelentett ülésre, amit azonban meglepetésnek szántak, hisz élőzene, terített asztalok várták a részvevőket a tűzoltóotthon nagytermében. Mint Lackovics Károly, a helyi közösség tanácsának elnöke a jelenlevőket köszöntve elmondta, ilyen összejövetelekre, találkozásokra is szükség van, hogy együtt legyenek, kötetlenül beszélgessenek a falu polgárai, akiket eddig sikerült összetartani, és reméli, ez a jövőben is így lesz.
 
2006.12.29. péntek

Forrás: Családi Kör

"Ép testben ép lélek"

Bajsán december 29-én a tornaterem emeleti részén fitnesstermet nyitottak, mintegy érvényt szerezve annak a mondásnak: "Ép testben ép lélek." Az edzőteremben nyolcféle szer áll a látogatók rendelkezésére, amelyet mintegy 1000 euró értékben a topolyai önkormányzat, a bajsai helyi közösség és Cez Igor magánvállalata biztosított. Az erőnlétüket karbantartani kívánók hétfőn, szerdán és pénteken 17 és 19 óra között használhatják a tornaeszközöket. Az edzések felügyeletét Zoran Jovanovićra bízták.
 
2006.12.28. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Januártól működik a fitneszklub

A következő hónaptól ismét tornászhatnak a fiatalok és az idősebbek is a fitneszklub szervezésében, Zoran Jovanović vezetésével. A klub az iskola tornatermében működik, s hétfőn, szerdán és pénteken 17-től 19 óráig várja az érdeklődőket. (I. I.)
 
2006.12.24. vasárnap

"Hozzátok jött Betlehem"

Ingyenesen letölthető mp3 formátumban a "Hozzátok jött Betlehem" című lemez:

Orgonán játszik: Damján Zsolt, kántor. Narrátor: Nagy Ágota. Énekel a Szent Cecília kórus. Ady Endre: Karácsony, elmondja Borús Sándor. Dsida Jenő: Szép karácsony, elmondja Nagy Levente. Kiskarácsony, énekli a gyermekkórus.

 
2006.12.22. péntek

Forrás: Magyar Szó

Ünnepi koncert

A Holdsugár ifjúsági klub ma 19 órai kezdettel karácsonyi ünnepi koncertet szervez a helyi tűzoltóotthon nagytermében. A hangulatosnak ígérkező hangversenyen fellép Bosnyák Magdolna, Preradović Sara, Kovács Boglárka, Nagyidei Nóra, Kiskároly Rita, Kiskároly Renáta és Fekete Adrianna. (nk)
 
2006.12.19. kedd

Forrás: Magyar Szó

Sikeres falugyűlés

A helyi járulék következő hét évre való meghosszabbításáról tartott a helyi közösség a napokban falugyűlést, mely igen tömeges volt. A polgárok több érdemleges javaslatot tettek a közjavakra szánt eszközök felhasználását illetően. Mint ismeretes, a jelenlegi, 2002-ben bevezetett járulékot a helybeli polgárok a hónap végéig fizetik, de a falunak továbbra is szükséges az anyagi forrás a jövőben esedékes tervek megvalósításához. Elsőbbséget élvez az ivóvízellátás, úthálózat kiépítése és javítása, amire megpróbálnak pályázati eszközöket is szerezni, de ezekhez is szükséges az önrész, amit csakis helyi járulékból lehet biztosítani. A helyi közösség aktivistái a napokban ellátogatnak a polgárokhoz, akik az aláírásukkal támogathatják a járulék újbóli bevezetését. A munkaviszonyban lévőknek fizetésük havi 3 százalékát, a magánvállalkozóknak jövedelmük 5, az egyéni termelőknek kataszteri jövedelmük 10, a nyugdíjasoknak pedig járandóságuk 2 százalékát kell fizetniük. A számítások szerint a következő időszakban a járulékból összesen 15 millió dinár gyűlik össze. (nk)
 
2006.12.15. péntek

Forrás: Magyar Szó

Pálinkaversenyt szerveztek Bajsán

A bácsfeketehegyi Csete Gábor meggypálinkája a legjobb

A bajsai Kadárka Szőlészek, Borászok, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete a nevében szereplő tevékenységek fellendítését tűzte ki céljául ebben a hangulatos közép-bácskai falucskában. A múlt szombaton immár ötödik alkalommal rendeztek pálinkaversenyt. A zsűri negyvennyolc mintát vett át, a helyi termelők mellett topolyai, bácsfeketehegyi, de még belgrádi eredetű pálinkát is hoztak. A délelőtt folyamán a kilenctagú zsűri három háromtagú csoportban folyamatosan értékelte a kisüstiket. A végeredmény 12 arany-, 16 ezüst-, 18 bronzérmes minősítés, két pálinkamintát pedig egyszerűen csak jónak tituláltak. Aranyérmes lett Mileticki Lázár, dr. Kecskés Tibor, Juhász Ákos, Sábli Károly, Papp Sándor, Horkai András, Juhász Lajos, Dobrivoj Soršanski, Milorad Savić, Csete Gábor és Mengyán Károly készítménye. Abszolút győztesnek a bácsfeketehegyi Csete Gábor meggypálinkáját kiáltották ki. A versenyről, az egyesület munkájáról Mengyán Károllyal, az egyesület titkárával beszélgettünk, akinek a szilvapálinkája aranyérmes lett.
- Bajsán nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek. Még emlékszem arra, hogy gyermekkoromban az utcánkban négy pálinkafőző működött. Mára csak egy van az egész faluban, saját részre azonban sokan készítenek kisüstit. Leggyakoribb talán a szilvapálinka, hiszen a szilvatermesztés nem igényel különösebb szaktudást, kertekben és a házak előtt gyakorta dívik Bajsán. Egyesületünk folyamatosan dolgozik a szőlő és gyümölcstermesztés, valamint a kertészkedés fellendítésén, ennek eredménye abban is látszik, hogy az elmúlt években több ezer szőlőtőkét és facsemetét ültettek el a faluban. Az általunk szervezett pálinkaverseny nagyon kellemes és baráti hangulatban zajlott, jó alkalom volt a tapasztalatcserére is, hiszen a termelők az esti közös vacsora alatt általában tapasztalatokat cseréltek a gyümölcstermesztés és magának a pálinkafőzésnek a folyamatáról.
A pálinkaverseny után milyen munka folyik az egyesületben?
- A téli estéket szeretnénk hasznosan eltölteni, előadásokat szervezünk majd a növényvédelemről, a talajtanról és egyéb hasznos tudnivalókról. Külön örömömre szolgál, hogy januárban előadóként vendégünk lesz Goran Adžić, ismert és neves borászszakértő, aki a pálinkakészítés technológiáját is kitűnően ismeri, és erről beszél majd az érdeklődőknek.
Tóth Péter

Dr. Kecskés Tibor és Mengyán Károly pálinkája is aranyérmes lett
 
2006.12.13. szerda

Forrás: Magyar Szó

Délutáni találkozó

A helyi Testvériség Művelődési Egyesület Fürge Ujjak Kézimunkacsoport december 16-án 14 órai kezdettel délutáni találkozót szervez a Faluházban. Az összejövetelen részt vesz a bácsalmási kézimunkázok küldöttsége is. A találkozás célja, hogy a két szervezet megismerje egymás tevékenységét és együttműködjön, ez egy testvérszervezet tagjainak, a bezdáni asszonyoknak a sugallatára jött létre. A találkozóra meghívást kapott a Dona nőszervezet, az Etno civil szervezet, a helyi asszonykórus és helyi közösség képviselője is.
 
2006.12.12. kedd

Rekreációs Fitness terem Bajsán

A Holdsugár 3 Klub Bajsa keretein belül Bajsán megkezdi a működését a fiatalok és idősek rekreációjára szolgáló Fitness terem a bajsai iskola tornatermében.

A rekreációk terminusai:
HÉTFŐ 17-19 óra
SZERDA 17-19 óra
PÉNTEK 17-19 óra

A rekreáció ingyenes.
A rekreációt vezeti Zoran Jovanović edző.

A Holdsugár 3 klub Bajsa koordinátora,
Námesztovszki Béla

 
2006.12.07. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Kézműves foglalkozás, szövőtanfolyam

A helyi Etno Hagyományápoló Kézművesek Klubja a téli hónapokban kézműves foglalkozásokat szervez a faluházban gyerekeknek és felnőtteknek szombatonként 10-től 12 óráig. Ugyancsak a hagyományápolók szervezésében a jövő hónapban felnőtteknek szövőtanfolyam indul, melyre január 15-éig jelentkezhetnek az érdeklődők a faluházban hétfőn és csütörtökön 16 és 18 óra között. A fentiekről bővebben a 024/721-183-as telefonszámon is érdeklődhetnek. (nk)
 
2006.12.07. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Találkoztunk a Mikulással

A bajsai Dona nőszervezet évek óta megszervezi a Mikulás-napi ünnepet, melyen vendégül látja és megajándékozza a bácskossuthfalvi Otthon szociális intézmény ápoltjait. Így volt ez idén is a zsúfolásig megtelt faluházban, ahol a helybeli iskolások és fiatalok tarka műsorral kedveskedtek vendégeiknek, akik ugyancsak verset mondtak, énekeltek, táncoltak a Mikulásnak, aki ezt ajándékcsomaggal jutalmazta. A nőszervezet által gyűjtött jelentős mennyiségű ruhaneműt, lábbelit ugyancsak hazavihették magukkal az Otthon lakói.


Az Otthon egyik ápoltja táncprodukcióját mutatta be

Fotó: Nagy Klára
 
2006.12.06. szerda

Forrás: Magyar Szó

Jön a Mikulás

A helyi Dona nőszervezet, a korábbi évekhez hasonlóan, Mikulás napján az idén is ünnepséget szervez, mellyel megajándékozza meghívott vendégeit, a bácskossuthfalvi Otthon szociális intézmény ápoltjait. Az ünnepséget a helyi közösség épületében ma 10 órai kezdettel tartják meg. (nk)


Az Otthon énekkara

Fotó: Herceg Elizabetta
 
2006.12.05. kedd

Falugyűlés

A Bajsai Helyi Közösség statútuma alapján falugyűlést tartott a Helyi Közösség Tanácsa 2005.12.05-én /kedden/ 18,30 órai kezdettel a tűzoltóotthon termében. A napirenden a bajsai helyi járulék újbóli bevezetése volt 2007.01.01-től 2014.12.31-ig.
A bajsai Helyi közösség I. Falugyűlésének jegyzőkönyve:


42 KB

 
2006.12.01. péntek

Forrás: Magyar Szó

Árubemutató

A helyi Fürge ujjak kézimunkacsoport szervezésében holnap (2006.12.02.) 14-től 17 óráig a faluházban egy topolyai magánkereskedés árubemutatójára kerül sor. A részvevők textilanyagokból, kézimunkához szükséges, illetve háztartási kellékekből láthatnak gazdag választékot.
 
2006.11.24. péntek

Forrás: Magyar Szó

Új helytörténeti kiadvány

Emlékképek a bajsai műkedvelő színjátszás múltjából címmel megjelent Borús Sándor nyugalmazott magyartanár könyve, mely a helyi közösség irodájában és a szerzőnél vásárolható meg 300 dinárért. A szerző a befolyt összeget felajánlotta a helybeli művelődési egyesületnek új citerák vásárlására.
 
2006.11.24. péntek
Forrás: Magyar Szó

Bajsán is újabb helyi járulék?

Decemberben aláírásgyűjtés

Az év végén több topolyai községbeli településen lejár a négy vagy több évvel ezelőtt bevezetett helyi járulék, többek között Bajsán is, ahol erről a napokban a helyi közösség tanácsának elnökével, Lackovics Károllyal beszélgettünk. Mint elmondta, ebben a faluban is nagy szükség van a járulék fizetésének meghosszabbítására, amit ezúttal hét évre terveznek. A helyi közösség aktivistái hamarosan ellátogatnak minden háztartásba és kikérik a polgárok véleményét, akik aláírásukkal támogathatják a helyi járulék újbóli bevezetését. Ugyanis e nélkül - mint a titkár is mondta - nem lehet szó fejlődésről, más forrásból nincs pénz.
- Tudjuk, hogy nagy a szegénység, mind többen maradnak munka nélkül, szorulnak szociális segélyre. Sok az idős ember, ez a falu is lassan elöregszik, és járulék nélkül tovább romlanak az életkörülmények is. A munkaviszonyban lévők fizetésük 3, a magánvállalkozók jövedelmük 5, a termelők pedig kataszteri jövedelmük 10 százalékát fizetik helyi járulék címén, míg a nyugdíjasok járandóságuk 2 százalékát. Tudjuk, hogy utóbbiaknak ez nem kötelező, de aki aláírásával támogatja, hozzájárulhat a közös költségekhez.
• Mi mindenre elég a járulékból befolyó pénz?
- Az elmúlt négy évben ez mintegy 11 millió dinárt jelentett, legnagyobb részét a közművekre költöttük, valamennyit a civil szervezetek, a helyi közösség munkájára, egy jelentősebb összeget pedig kutak fúrására fordítottuk. A következő időszakban is, amennyiben a polgárok megszavazzák a járulékot, legtöbb pénzt a vízhálózat felújítása igényel, ugyanis a csövek harminc évvel ezelőtt kerültek a földbe, gyakori a csőtörés, ami komoly károkat is okoz, hisz emiatt két ház is megsüllyedt. Nem tudjuk, mennyibe kerül az egész hálózat felújítása, de a tervek hamarosan elkészülnek, és csak ezután kérhetünk árajánlatot. Szeretnénk pályázat útján is eszközökhöz jutni, de ehhez is tervekre van szükség, a pályázat elnyeréséhez pedig önrészre, amit csakis a helyi járulék eszközeiből tudunk biztosítani. A külföldi településekkel is szeretnénk kapcsolatot létesíteni, számítva segítségükre is a pályázatoknál. A járulék felhasználását illetően már elkészült a terv, mely szerint az összeg 40 százalékát a víz- és úthálózat felújítására és karbantartására fordítjuk, ennek felét a közvilágítás, 15 százalékát a középületek karbantartására, egytizedét a helyi közösség működésére, a többit pedig műszaki korszerűsítésre, művelődési, kreatív tevékenységek, sport és idegenforgalom fejlesztésére, illetve a civil szervezetek támogatására. Ezek közül legaktívabb a művelődési egyesület, az Etno hagyományápoló csoport, a borászok egyesülete, de működnek a sportszervezetek, galambászok, lótenyésztők, vadászok és más csoportosulások. Munkájukat a helyi közösség is támogatja. A felsoroltak mellett nagy szükség van az utcai csatornahálózat szervezett tisztítására, amire ugyancsak megpróbálunk pályázat útján eszközökhöz jutni.
• Jó pár évvel ezelőtt leégett a falu központjában lévő egykori kastély, amit a helyi közösség használt, és azóta sem sikerült helyreállítani. Van-e esély arra, hogy ez sikerül az elkövetkező időszakban?
- A létesítmény állami tulajdon, műemléknek számít és védelem alatt áll, az illetékes intézet pedig csak az eredeti állapotba való visszaállítását engedélyezi. A tűz pusztítása előtt azonban itt vendéglő és étterem is működött, ami részben fedezte az épület fenntartását, de a műemlékvédelmi intézet nem engedélyezi ilyen tartalmak visszaállítását. A tűz nagy kárt okozott az épületben, így valószínűleg olcsóbb volna teljesen lebontani és helyette új kultúrházat építeni, de erre egyelőre nincs pénzünk.
A helyi járulék meghosszabításának javaslata napirenden szerepel a községi képviselő-testület jövő heti ülésén, ha a tanácsnokok jóváhagyják, december elejétől gyűjtik az aláírásokat a helyi közösség aktivistái.
N. K.
Fotó: Nagy Klára


A helyi közösség tanácsának elnöke


A fejlődéshez Bajsán is nagy szükség van a helyi járulékra

 
2006.10.14. szombat

SPIRITUAL MUSIC FROM BAJSA

Ifjúsági, ökumenikus egyházi énekek estje Bajsán. Este 20 órakor a tűzoltóotthon különleges hangulatú (meglepetés!) nagytermében.
Fellépnek:
Bosnyák Magdolna (ének, gitár)
Kíséret:
Kovács Boglárka
Nagyidei Nóra
Preradović Sara

Szervező: "Holdsugár" klub

 
2006.06.11. vasárnap

Falunap

Az idén először kerül sor Bajsán a falunap megünneplésére, ennek dátuma június11., amikor Zákó István, a megszüntetett tiszai határőrvidék kapitánya 1751-ben donációként kapta Bajsa-pusztát Mária Terézia császárnőtől azzal a feladattal, hogy be kell telepítenie. Egyes kutatók szerint Bajsa faluként a török hódoltság alatt is fönnált, bizonyítékul szolgálnak erre a török adókönyvek.

 
2006.05.09. kedd

Koszorúzás

A bajsai helyi közösség kereteiben működő, a jeles napokról megemlékező bizottság május 9-én, a győzelem napján koszorút helyezett el a II. világháború áldozatainak felújított emlékművénél.