GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2007
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
<<< ELŐZŐ OLDAL
 
2007.07.12. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Felújított egészségház Bajsán

Ünnepélyes keretek között adták át kedden reggel Bajsán az egészségház felújított orvosi rendelőjét. Mint ez alkalomból dr. Szakmány Major Edit, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője hangsúlyozta, a tatarozásra mintegy 600 000 dinárt biztosított a helyi önkormányzat és egészségügyi intézmény, de a munkálatokhoz hozzájárult a bajsai helyi közösség is, megvásárolva a szükséges festékeket. A munkálatok során új padlózat került a rendelőbe, kerámialapok a folyosókra és váróterembe, és bútorzat ez utóbbiba. A felújított objektum ünnepélyes átadásán a helyi művelődési egyesület asszonykórusa is fellépett köszöntötve a vendégeket, a szalagot pedig Bábi Attila községi elnök és Egeresi Sándor, az egészségház igazgatóbizottságának elnöke közösen vágták át.
 

Ünnepi pillanat
 
2007.07.06. péntek

COUNTER-STRIKE verseny a Teleházban


A díjak


Az első 3 helyezett

 
2007.07.05. csütörtök

COUNTER-STRIKE verseny a Teleházban

Pénteken, 2007.07.06-án 11,00 és 13,00 óra között. Belépő: 50 din.

I. díj: MP3 CD + COCA COLA + MILKA
II. díj: MP3 CD + CHIPS
III. díj: MP3 CD

Minden résztvevőnek vígaszdíj.

 
2007.07.04. szerda

Forrás: Magyar Szó

Kézműves oktatás

Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre kézműves oktatást szervez, melynek keretében a részvevők elsajátíthatják a palóc hímzés, szövés, fazekasság, gyékényfonás alapjait. Az oktatás július 30-án kezdődik, jelentkezni lehet a 721-183-as, vagy a 064/3429-124-es telefonszámon. A szervezők elsősorban a 8 évesnél idősebbek jelentkezését várják. (tp)
 
2007.07.04. szerda

Úszóiskola Bajsán

2007. július-augusztusában úszóiskola indul a kezdőknek. Júliusi terv:

2007.07.2-7-ig (kedd-csütörtök-szombat) 11-12h
2007.07.9-14-ig (kedd-csütörtök-szombat) 18-19h
2007.07.16-21-ig (kedd-csütörtök-szombat) 18-19h
2007.07.23-28-ig (kedd-csütörtök-szombat) 11-12h

Az úszóiskolát Jovanović Zoran edző vezeti. Az úszóiskola ingyenes. Jelentkezni lehet az edzőnél.

A Holdsugár-3 Klub és a bajsai HK tanácsának sportbizottsága szervezésében

 
2007.06.22. péntek

Forrás: Magyar Szó

Lelki problémák, megélhetési nehézségek

A mindennapi gondok megviselik egészségünket

A bácskossuthfalvi baptista gyülekezet vendégeként az elmúlt napokban négy vajdasági faluban végzett ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést egy texasi orvoscsoport. Nyúl Zoltán lelkésztől érdeklődtünk a látogatás tartalmáról.
- Négy napon át voltak itt a texasi barátaink, a rákosszentmihályi baptista gyülekezettel. Ez a negyedik alkalom, hogy ilyen segítséget nyújtanak nekünk. Tanárok, lelkipásztorok, zenészek, egyetemisták alkották a 22 tagú csoportot. Iskolákat látogattak meg Dreán, Zentán, Pacséron, és különböző órákat tartottak, életvitelükről beszélgettek. Az orvoscsoport négy településre utazott el, Dreán, Gunarason, Pacséron és Bajsán fogadták a polgárokat, de Bácskossuthfalván is hagytak gyógyszereket. Céljuk, hogy gazdagítsák a falusi egészségházak felszerelését, illetve, hogy felmérjék a lakosság egészségi állapotát, ami, mint kiderült, nem jó. Vendégeinknek az utolsó nap estéjén egy kerti partin köszöntük meg az irányunkban tanúsított odafigyelést.
A vizsgálatok helyi koordinátora, dr. Varga Sándor elmondta, hogy a magas vérnyomás és vércukorszint jelzéseire nem igazán figyelnek az emberek, legtöbben lelki problémáikról szóltak, és ez számukra a jövőbeni munkához iránymutató lehet.
- Egyre több ember panaszkodik arra, hogy a mindennapi életüket különböző tényezők nehezítik. Ötven év körüliek jöttek leginkább a vizsgálatainkra, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kifejezett, hetven százalékuknál jelentkezik. A nehéz mindennapos küzdelem a kenyérért, a megélhetésért negatívan befolyásolja az ember egészségét. Sajnos, nehéz karbantartani ezeket a betegségeket, hiszen az életkörülményein nem igazán tud változtatni az idősödő ember.
H. E.

Vizsgálat Bajsán
 
2007.06.19. kedd

Forrás: Magyar Szó

Új titkára van a falunak

A helyi választmány tanácsa Truzsinszki Ilona helyett Becskei Jánost választotta meg a bajsai helyi közösség titkárának. A volt titkár lemondott tisztségéről, mivel családi okok miatt egy időre Nigériában fog tartózkodni. (K. M.)
 
2007.06.13. szerda

Forrás: Magyar Szó

Falunap a javából

Június 11-e jelentősége Bajsa több mint kétszáz éves történelmében

1751. június 11-én Mária Terézia Zákó Istvánnak, a tiszai határőrvidék kapitányának ajándékozta Bajsa pusztát betelepítési kötelezettséggel. Az említett történelmi tény, a falualapítás dátuma szolgált alapul a helyi közösség keretében megalakult jeles napokat kijelölő bizottságnak, hogy 2006-ben június 11-ét a település napjának nyilvánítsa.
Idén tehát második alkalommal szervezték meg a rendezvénysorozatot, mint néhány szervezővel elbeszélgetve megtudtam, kettős céllal, egyrészt, hogy a helybelieknek egy kellemes, eseménydús kikapcsolódást is szolgáló hétvégét nyújtsanak, másrészt hogy a település jövőjét szem előtt tartva, kapcsolatrendszerének bővítésére is kihasználják az ünneplő falu vendégszeretetét. Tapasztaltuk ezt mi, újságírók is, és gondolom, a magyarországi Tar helység küldöttsége - mellyel testvértelepülési szerződés felé közelít a kapcsolatuk -, a szlovákiai Rozsnyóból érkezett vendégek, és Szlovákia belgrádi nagykövete és felesége is.
Szombaton délután a több mint harminc évet a településen tanított Zsáki István festő tárlatát Ádor Pál nyitotta meg, de a közönséghez szólt három nyelven Lackovity Károly, a helyi közösség tanácsának elnöke, aki figyelmünkbe ajánlotta a további programot, és Jakab Lászlót, hiszen a helybeli művelődési egyesület három évtizedes fennállását is látványos emlékkiállítással örökítették meg, melybe a helyi gyűjtők is bekapcsolódtak, és a falu sportéletének sikereiről is tájékozódhattunk.
A sport is fontos szerepet játszott a falunapon, volt a többi között agyaggalamb-lövészet, sakk- és asztalitenisz bajnokság. A faluház udvara kellemes környezetet biztosított a kakaspörkölt elkészítéséhez, amelyhez 250 kiló szárnyashúst biztosított a helyi közösség.
Igor Furdik nagykövet úr először a felújított egészségházat tekintette meg, ahol dr. Szakmány Major Edit, a topolyai egészségház igazgatónője és dr. Tóth Isaszegi Sándor helybeli orvos kalauzolta, majd a faluházban nyílt kiállítások után a település utcáit, a Sár utcai Etno házak magyar, szerb, szlovák szobáit tekintette meg.
Az esti órákban kihirdették a sportversenyek eredményeit, és még a vacsora előtt sokan táncra perdültek, a vacsorát pedig kitűnő hangulatban fogyasztották el a bográcsok körül szorgoskodók és meghívott vendégeik.
H. E.
Fotó: Herceg Elizabetta


Zsáki István több mint harminc évig tanított Bajsán

Vasárnap délelőtt a helyi közösség ünnepi díszülésén a tűzoltóotthon nagytermében került sor az idei falunapi díjak kiosztására. Az illetékes bizottság az idén harmincéves Testvériség Művelődési Egyesület, és a Szerbiai Meteorológiai Szolgálat bajsai jégelhárító központja munkáját emelte ki, nevükben Szabolcski József, az egyesület legidősebb tagja, valamint Željko Raićević, a radarközpont igazgatója vette át a díjat, valamint Zsáki István és Szuhankó Ruzsena, az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre munkájának vezetője érdemelte ki a megtisztelő elismerést.

 
2007.06.11. hétfő

A bajsai Falunapra készült anyagok

Június 11, Bajsa napja alkalmából megjelent a Szószóró ünnepi száma, amely innen is letölthető Adobe Acrobat dokumentum formában:

1281 KB

A június 10-én megtartott ünnepi díszülésre készült A falu mindennapjainak képei című vetítés anyaga is letölthető PowerPoint prezentáció alakjában:

10157 KB

 
2007.06.08. péntek

Újra megnyílt a bajsai Teleház

2007.06.04-én 12,00 órakor megnyílt a felújított Teleház. A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG támogatásával kerámialapokra cserélték a padlót, továbbá újra lettek festve a falak és az ajtó. Az első látogatókat üdítő és egy kis harapnivaló fogadta. Mostantól a teleház nyitvatartási ideje minden hétköznap reggel 10-től délután 14 óráig lesz. A tagok számára a nagy sebességű (256 kb/s) korlátlan internet és a számítógépek használata, valamint a játék ingyenes. A tagsági díj egy hónapra 200,00 din, míg egy napra 30,00 din.

A FÉNYKÉPGALÉRIÁK rovatban megtekinthetők a megnyitón készült fényképek.

 
2007.06.06. szerda

A BAJSAI FALUNAP MŰSORA 2007.

Péntek, június 8.

10,00.... Az óvodások rajzbemutatója a központban
15,00.... Labdarúgó mérkőzések

Szombat, június 9.

8,00...... Agyaggalamblövészet a téglagyárnál
9,00...... Szegi Lajos sakkmester emlékére sakkbajnokság az olvasóteremben.
9,00...... A Holdsugár Clubok asztalitenisz bajnoksága a tornateremben
14,00.... Árusítással egybekötött termékbemutatót tart a Faluház udvarában a Kadarka és a Nektár civil szervezet és a Hobby virágtermesztők.
16,00.... A kiállítások megnyitója:
...............1. Zsáki István képkiállítása
...............2. A Kultúr Egyesület emlékkiállítása
...............3. A Hobby gyűjtők kiállítása
15,00.... Hobby szakácsok főznek a Faluház udvarában és vendégül látják a falu polgárait
17,00 – 20,00         A Sár utcai Etno ház várja a látogatókat
18,00 – 24,00         Szól a nóta, perdül a tánc közös vigadalom a Faluház udvarában
20,00.... Érmek és oklevelek kiosztása a versenyek győzteseinek

Vasárnap, június 10.

11,00.... A helyi közösség ünnepi díszülése a tűzoltóotthon nagytermében
13,00       Közös ebéd és barátkozás

 
2007.06.05. kedd

Forrás: Magyar Szó

Falunapi rendezvények

A hétvégén, június 8-án, 9-én és 10-én háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik meg a falu napját. Művelődési és sportrendezvényeket tartanak, és az érdeklődők megtekinthetik a tájházat is a Sár utcában. Lesz kakaspörkölt-főzőverseny, labdarúgótorna, agyaggalamb-lövészet és más vetélkedők. A helyi közösség tanácsának ünnepi ülését vasárnap 11 órakor tartják.(tp)
 
 
2007.05.13. vasárnap

Honlap

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy a Hírek rovat utólagosan kiegészült néhány régebbi keltezésű, de ma is aktuális hírrel.

A szerkesztő
 
2007.05.11. péntek

Véradás

Az újvidéki vérátömlesztési intézet munkatársai Bajsán fél 11 és 13 óra között fogadták az önkéntes véradókat a helyi közösség nagytermében.

 
2007.05.09. szerda

Győzelem napja - koszorúzás

2007. május 9-én a Győzelem napja alkalmával megemlékezést rendeztek, amelyet az emlékműnél tartottak 12 órakor Bajsán.

           

Az itt készült fényképek megtekinthetők a FÉNYKÉPGALÉRIÁK rovatban.

 
2007.05.08. kedd

Értesítés

A TOPOLYAI HÉRA SZERVEZETTEL EGYÜTTMŰKÖDVE A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG ÉS A HOLDUGÁR KLUB 3 MŰANYAG ÜVEGEK GYŰJTÉSÉT SZERVEZI A HELYI KÖZÖSSÉG UDVARÁBAN. A PALACKOK ÁTADHATÓK HÉTKÖZNAPONKÉNT 8,00 ÉS 12,00 ÓRA KÖZÖTT.

 
2007.05.06. vasárnap

Anyák napja

MINDEN KEDVES ÉDESANYÁNAK GRATULÁLUNK ANYÁK NAPJA ALKALMÁBÓL!

A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG

 
2007.05.01. kedd

Megnyílt Bajsa fóruma

Május 1-től működésbe lépett Bajsa fóruma, ahol különféle témák alatt cserélhetnek véleményt a regisztrált látogatók:

  • Társalgó_Pričaonica
  • Receptek_Recepti
  • Vallás_Religija
  • Politika
  • Sport
  • Technika_Tehnika
  • Számítógépek_Računari
  • Adrese zanimljivih sajtova
  • Érdekes honlapok címei
  • Cégek_Firme
  • Állásbörze_Berza poslova
  • Apróhírdetések_Mali oglasi
  • Rendezvények_Manifestacije
  • Hírek_Vesti
  • Predsednik saveta odgovara
  • A tanácselnök válaszol
  • Megjegyzések_Komentari
  • Vendégkönyv_Knjiga posetilaca
  • Segítség_Pomoć

A regisztrálás gyorsan és könnyen elvégezhető, miután lehetséges lesz hozzászólások írása és új témák nyitása is. Regisztráció nélkül viszont csak olvasható a fórum tartalma.

 
2007.04.24. kedd

Forrás: Magyar Szó

Nagy előrelépés a fejlesztés útján

Végéhez közeledik az ADF-projektum - Az elmúlt öt év eredményeit idézték fel tegnap Topolyán - Megnyílt a mesterséges sertésmegtermékenyítő állomás

A Művelődési ház kiállítótermében Balassa Endre, a program területi munkatársa köszöntötte a megjelenteket, az Amerikai Fejlesztési Alap, az önkormányzat képviselőit, és a települések fejlesztési csoportjait, melyek képviselői beszámoltak az USAID program keretében eddig valósított projektumokról. Kisfilmet vetítettek arról, hogyan épült, szépült az elmúlt évek során a topolyai tópart, alakult át a Bethesda Emberbaráti Szervezet, a Vuk S. Karadžić Művelődési Központ székháza, a szülészet, illetve miként járultak hozzá a topolyaiak az Etno-fesztivál és a Föld-napi akciók sikeréhez.
A másik két, a projektumba bekapcsolt helyi közösség, Pacsér és Bajsa is sokat köszönhet ennek az amerikai adófizetők pénzéből befolyt donációnak. A kisfilm azt is bemutatta, hogy megszépültek, új tartalmakkal gazdagodtak ezek a települések. Pacséron először az iskola tornatermét sikerült korszerűsíteni, de emlékezetesek, és az elmúlt évek során hagyományossá lettek a Föld-napi akciók, az iskola multimediális tantermében 20 számítógép áll a diákok rendelkezésére, a közvilágítás javításához is hozzájárult az ADF. A sportéletet a labdarúgók öltözőjének felújításával támogatták, de felújult a roskadozó faluház, a helyi közösség irodájának felszereltsége is látványosan javult, játszótér került a központba, és a vízhálózat felújítása is az USAID-program keretében valósult meg.
A bajsaiak kisfilmjében a helyi közösség épületének teljes felújítása kapott jelentős szerepet, hiszen az elkészült faluház központi szerepet kapott a falu életében, hiszen az nem csupán a helyi közösség, de számos civil szervezet működésének színtere. A bajsaiak is több tömeges rendezvényt szerveztek, takarítottak, fát ültettek, rendezték a temetőt, a leégett Zákó-kastélyt, és az iskolához épített három új tanterem is ennek a projektumnak köszönhetően jöhetett létre.
A községi önkormányzat nevében Fehér István, a képviselő-testület elnöke köszöntötte a megjelenteket, és rövid beszédében kiemelte, hogy az elmúlt években szemtanúi lehettek a civil szféra és az önkormányzati együttműködés látványos fejlődésének, és fontos, hogy megtalálják annak módját, hogy ez a kapcsolat a közösség érdekében és javára továbbépüljön.
A találkozó végén Zorica Mačković, az ADF igazgatóbizottságának nevében örömét fejezte ki, és azt hangsúlyozta, hogy a projektum célja valójában az emberi értékek, az egy-egy kis közösségben meglévő, kiaknázatlan kapacitások aktivizálása is volt, és ezen a területen is nagy lépések történtek. A topolyai községben egyébként negyven kisebb-nagyobb projektum valósult meg, melyeknek összértéke csaknem 1 millió 390 ezer dollár. Az egyik legnagyobb beruházás, a Mezőgazdasági Középiskola tangazdaságán felépült mesterséges megtermékenyítő állomás, melynek ünnepélyes átadásán a vendégeket Kókai Mernyák Melinda, az iskola igazgatója köszöntötte, köztük az ADF képviselőit, Tom Conellyt és Zorica Raškovićot. A projektum eszmei tervezője, Fenyvesi Árpád a megnyitó vendégeit köszöntve elmondta, hogy a sertéstenyésztés a községben vezető szerepet tölt be az állattenyésztésben, de kiemelkedő fontosságú a körzet mezőgazdasági tevékenysége egészében is. - A tenyészkocák száma nyolcezerre tehető, 4500 a nagybirtokok, a többi a magántermelők gazdaságán van. Az ágazat fenntartását illetően felvetődött egy stratégiai kérdés, és megszületett a mesterséges megtermékenyítő állomás létrehozásának ötlete. Az utóbbi időben megjelent egészségügyi problémák, mint a sertéspestis, cirkovírus stb. még jobban megerősítették e projektum létjogosultságát - mondta többek között a szakember.
- Tervezzük bevizsgált, kitűnő genetikai háttérrel rendelkező kansüldők beszerzését vírusmentes állományokból, melyek bizonyítottan átörökítik tulajdonságaikat az utódokra. A megtermékenyítő állomás szolgáltatásai a csúcsteljesítményű kanok használatával gyors genetikai előrelépést jelentenek a kiváló minőségű hízóállat előállításában, lehetővé teszik a tenyésztők bekapcsolását a szelekciós programokba, ami a gazdasági mutatók javítását eredményezi.
A mezőgazdasági iskola mint vezető oktatási intézmény amellett, hogy biztosította az állomás felépítéséhez való területet, rendelkezik a szükséges szakmunkatársakkal, beszerezte a legkorszerűbb felszerelést mintegy négyezer euró értékben, és pályázati eszközökből biztosította a központ létrehozásához szükséges anyagi háttér 60 százalékát.
Az ADF községbeli jelenlétének öt évét összegezve Zorica Rašković megállapította, hogy a topolyaiak nagyon kitartóak, és amit elterveznek, azt meg is valósítják, még ha a terv kezdetben lehetetlennek is tűnik, ahogy ez a most átadott objektum esetében is volt. Működéséhez, mint az iskola igazgatónője elmondta, még be kell szerezni a minőségi állományt, amit talán tartományi eszközökből ugyancsak hamarosan sikerül. Azt is leszögezte, hogy az ADF nemcsak anyagilag járult hozzá a beruházásokhoz, de megtanította az ittenieket pályázatot, projektumot írni, amivel már az iskola tanulóit is „megfertőzte”.
N. K., H. E.


Emléklap az ADF-projektum részvevőinek

 
2007.04.21. szombat

A Révész együttes és barátai Bajsán

MAGYAR HAGYOMÁNYOS NÉPZENEI KONCERTET TARTOTTAK A TŰZOLTÓOTHON NAGY TERMÉBEN AZ IFJÚSÁGI „HOLDSUGÁR” KLUB
ÉS AZ „ETNO” HAGYOMÁNYÁPOLÓ ÉS KÉZMŰVESEK KÖRE SZERVEZÉSÉBEN.

A koncerten készült fényképek megtekinthetők a FÉNYKÉPGALÉRIÁK rovatban.

 
2007.04.17. kedd

Magyar hagyományos népzenei koncert

SZERETETTEL MEGHÍVJUK ÖNT ÉS KEDVES CSALÁDJÁT A MAGYAR HAGYOMÁNYOS NÉPZENEI KONCERTRE AMELY
SZOMBATON, ÁPRILIS 21-ÉN A TŰZOLTÓOTHON NAGY TERMÉBEN LESZ MEGTARTVA 20 ÓRAI KEZDETTEL.

ELŐADÓK A „ RÉVÉSZ” EGYÜTTES ÉS BARÁTAIK.
JÓ HANGULATOT ÉS SZÓRAKOZÁST GARANTÁLUNK

SZERVEZŐK:
AZ IFJÚSÁGI „HOLDSUGÁR” KLUB
AZ „ETNO” HAGYOMÁNYÁPOLÓ ÉS KÉZMŰVESEK KÖRE.

 
2007.04.13. péntek

Bajsa régi honlapja

Bajsa régi honlapja, amely 2001. végén készült, megtekinthető a www.bajsa1751.org.yu címen. 5 éves fennállása alatt összesen 4000-en látogatták meg. A tartalom frissítésének hiánya miatt jelentkezett az új honlap kidolgozásának igénye. A jelenlegi honlapba természetesen át lett ültetve szinte minden régebbi cikk és ez mellet újabb tartalmakkal bővült. A mai honlap 2007. január 1-én került fel az internetre és még fejlesztés alatt áll. Egyelőre csak magyar és szerb nyelveken olvasható a www.bajsa.co.yu, www.bajsa.org.yu és www.bajsa.club.hu címeken.

 
2007.04.02. hétfő

Tisztítsuk meg Bajsát!

A VSZL helyi szervezete Tisztítsuk meg Vajdaságot a szeméttől elnevezéssel falutisztítási akciót szervezett, melybe bekapcsolódtak a bajsai polgárok is. Az akció részvevői 2007. április 1-én vasárnap reggel 8 órakor igen szép számban gyűltek össze a Faluháznál.

A munkaakción készült fényképek megtekinthetők a FÉNYKÉPGALÉRIÁK rovatban.

 
2007.03.17. szombat

Megemlékezés

2007. március 17-én (szombaton) 16 órakor megemlékezést tartottak az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére a Zákó sírnál.

Borús Sándor bevezetője után a Testvériség művelődési egyesület asszonykórusa Őszi harmat után című dalt adta elő. Ezt követően Ocsenás Tamás Kölcsey Ferenc: Himnusz című költeményét szavalta, Kókity Lilla Petőfi Sándor: Európa csendes, újra csendes, Balázs Blanka és Tóth Zalán Petőfi Sándor: Pacsirtaszót hallok megint című verseket szavalták el. Nagy Tibor történelemtanár Battyány Lajos, az első magyar miniszterelnök születésének 200. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést. Gálik Dániel és Latyák Arisztid Vörösmarty Mihály: Szózat című verse után a bajsai Helyi közösség nevében Truzsinszki Ilona és Námesztovszki Béla helyezte el a megemlékezés koszorúját a Zákó síron. Végül az asszonykórus az Elmegyek, elmegyek című dallal zárta a műsort.

Az itt készült fényképek megtekinthetők a FÉNYKÉPGALÉRIÁK rovatban.

 
2007.03.14. szerda

Forrás: Magyar Szó

Átfogó projektum szegénységcsökkentési célokkal

Topolya Község Fejlesztési Társulásának nyertes pályázatát és az eddigi munkát Balassa Endre, a programtanács vezetője és Predrag Stojanović, a programkoordináló csoport tagja sajtótájékoztatón ismertette

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a program megvalósítását az Egyesült Királyság támogatja, a minisztérium az užicei emberjogi központot nevezte ki a programot lebonyolító szervezetnek Szerbia területén, amely valójában a tíz nyertes pályázat megvalósulásának ütemét követi majd. A topolyai községben a Fejlesztési Társulás a projektum hordozója, és a községi képviselő-testület, a Gazdakör, a szakszervezet és öt helyi közösség, Pacsér, Bácskossuthfalva, Bajsa, Krivaja és Zentagunaras partnerek a program megvalósításában.
- A szerződéskötést követően, az elmúlt hónapban körbejártuk a helyi közösségeket, hiszen az első konkrét cél, hogy ezeken a településeken létrehozzunk egy-egy információs állomást, amely gyakorlatilag kicsiben ugyan, de hasonló funkciót lát el, mint mi itt a központban, Topolyán. A második cél a települések fejlesztési terveinek kialakítása, hogy ily módon is ismertetni tudják magukat az uniós pályázatokon. Ez a szint még nálunk hiányzik, tehát olyan terveket kell kidolgozni, melyek kompatibilisek a községi fejlesztési tervvel, és megfelelnek a köztársaság szegénységcsökkentésre meghozott stratégiájának. Munkánk keretében február végén Bábi Attila polgármesterrel is találkoztunk, átadtuk az akcióterv egy példányát, és a csak papíron létező községi szociális és gazdasági tanács aktivizálásáról is szó esett - hallottuk Balassa Endrétől, aki azt is elmondta, hogy négy kiadvány megjelentetését tervezik: a szürkegazdaság átalakításáról, az állami mezőgazdasági földterületek bérbeadásáról szólót, valamint a vállalkozói kézikönyvet és a kisrészvényesek számára készült kézikönyvet, ismertetőanyagot.
- Mezőgazdasági felmérést is végzünk, hogy milyen jellegű képzésekre lenne igény a gazdák körében. Tanulmányutakat is terveztünk, hiszen a működő gazdaságok megtekintése sokat segíthet a község termelőinek. Fölvállaltuk egy kampány megszervezését is, vagyis hogy a közvéleményt bevonjuk a folyamatba, írásban, hanganyagban, intenzíven és folyamatosan szeretnénk foglalkozni a témával. Viszonylag összetett folyamatról van szó, de meglátásom szerint nagyon fontos ebben a kérdésben aktívan fellépni, és amennyire csak lehet, bekapcsolni a civil szférát a programba. Tény, hogy ez a szféra megerősödött, és pozitívan hathat a közéletre, reményeink szerint ezen a területen is eredményesek lehetünk.
- A következő hetekben a lakosság mozgósításának érdekében találkozókat szervezünk a célcsoportok képviselőivel, megalakítjuk a tervezett kiadványok szerkesztőbizottságát, felmérést végzünk a mezőgazdasági termelők körében, találkozót szervezünk a községi szociális-gazdasági tanács tagjaival, és tájékoztatjuk őket a projektum részleteiről.
H. E.

Az állami és a civil szféra együttműködésére van szükség - hangoztatták a sajtótájékoztatón
 
2007.03.02. péntek

Forrás: Magyar Szó

BCIF-bemutató

Az idősek és rászorulók megsegítésére készült projektumot mutatják be a helyi Donna nőszervezet tagjai holnap 18 órai kezdettel a helyi közösség épületében. A projektumot a BCIF, a helyi kezdeményezések támogatását ellátó Balkáni Alapítvány támogatja. (nk)
 
2007.02.23. péntek

Forrás: Magyar Szó

Holnap préló!

A rendezvényre a vendégeket fél nyolc és nyolc óra között várják a Faluházban, ahol a köszöntőbeszédek elhangzása után reggelit szolgálnak fel. Ezután kezdődnek a versenyek: 9-kor kukoricapattogatás, 10-kor kukoricamorzsolás, 11-kor fürge ujjak versenye, 12-kor gégetészta-készítés. Művelődési műsor és eredményhirdetés a tűzoltóotthonban 13.30-kor, majd ebéd következik és a Žitko-termékek bemutatója. A részvevők 15 órakor megtekintik az Etno-házat, majd 16.30-kor a hagyományos kalácsok bemutatója lesz, és az azt követő barátkozás, társalgás zárja a programot. (-hg)
 
2007.02.21. szerda

Forrás: Magyar Szó

Nagyszabású vendégeskedés Bajsán

Idén másodszor szerveznek prélót a faluban

Már hetek óta lázban ég a főszervező, de a körülötte szorgoskodó csapat is, a helyi közösség és a faluban működő civil szervezetek tagjai, hiszen ugyanúgy, mint tavaly, idén is alaposan megtervezik a több versenyszámból, bemutatóból, kultúrműsorból, közös reggeliből és ebédből álló napot. Ezek során természetesen az apró figyelmességekről, meglepetésekről sem feledkeznek meg. Tavaly volt először ilyen, hagyományokat felújító esemény Bajsán. Azok, akik eleget tettek a meghívásnak, igazán tartalmas és kellemes napot töltehettek a faluházban, a régi falusi szokások felelevenítése során sok játékban, versenyben vehettek részt.
- A prélózás vendégeskedésről szól, az én gyerekkoromban még élő szokás volt ez a falunkban - hallottuk a minap Jakab Lászlótól, a szervezőbizottság elnökétől. - Ennek felelevenítését versenyszerűen szerveztük meg, és a versenyszámok kapcsolódtak a préló hagyományaihoz: kukoricapattogatás, morzsolás, kézimunkázás, tésztakészítés, hagyományos kalácsok bemutatója. A tavaly meghívott csapatok tagjainak nagyanyáik kötényét, mamuszát, fejkendőjét és nagykendőjét is elő kellett keresniük, ugyanis szerettük volna minél jobban megidézni a régi időket. Ez sikerült is, és arra kérjük az idei részvevőket, kísérőket is, hogy igyekezzenek a szekrény aljáról vagy a még élő dédszülőktől elkérni a régi viseletet erre a napra.
A versenyen meghívásos alapon vehetnek részt a csapatok. Honnan várnak részvevőket?
- Minden csapat öttagú, ebből hárman versenyeznek. A viselet is sokszínű lesz, hiszen idén már kiléptünk a községből, sőt nemzetközivé igyekszünk tenni a rendezvényt, a többi között Kúláról, Zomborból, Felsőhegyről várunk vendégeket, a művelődési műsor színfoltja pedig a bánáti, aradáci zenekar lesz. Magyarországról, Bácsalmásról várunk vendégeket, a bezdániak pedig már tavaly is itt voltak, és most is várjuk őket, valamint sugallatukra a horvátországi bizováciakat is. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy azok a meghívott csapatok, melyek még nem jelezték részvételi szándékukat, még ma jelentkezzennek. Összesen 19 csapatot várunk, szombaton reggel fél nyolctól van a gyülekezés, majd reggeli, megnyitó következik, és kilenckor kezdődnek a versenyek.
A hagyományos kézimunka-kiállítás mellett idén falvédő-kiállítást is rendezünk, a munkákat a csapatok hozzák magukkal. Több civil szervezetünk aktívan kiveszi részét a szervezésből, hetek óta rendszeresen összejövünk; a lovasok például a faluház udvarán hagyományos falusi udvart alakítanak ki. A nem versenyző látogatók számára is lesz sok látnivaló, hazai termékek eladással egybekötött kiállítása, lacikonyha is működni fog, a versenyzőknek természetesen szabad szurkolni, úgyhogy bánatot, gondot tessék otthon hagyni, és eljönni szombaton Bajsára!
H. E.


Mindent pontosan megszerveznek, előkészítenek a prélóra


Az asszonyok készítik az ötletes kitűzőket

A préló programja:
7,30 és 8 óra között a vendégek fogadása, 8,00 köszöntőbeszéd, 8,30 reggeli, 9,00 kukoricapattogatás, 10,00 kukoricamorzsolás, 11,00 fürge ujjak versenye, 12,00 gégetészta-készítés, 13,30 kultúrműsor és eredményhirdetés a tűzoltóotthonban, 14,00 ebéd és a Žitko-termékek bemutatója, 15,00 Az Etno-ház megtekintése, 16,30 hagyományos kalácsok bemutatója, 17,00 barátkozás és társalgás.
 
2007.02.21. szerda

Forrás: Magyar Szó

Fakivágás engedéllyel

A helyi közösség illetékesei kérik a polgárokat, hogy amennyiben az utcán fát vágnak ki, azt jelentsék a helyi irodában. Továbbra is érvényben van ugyanis a községi képviselő-testület erre vonatkozó, kilenc évvel ezelőtt meghozott határozata, miszerint a fák kivágásáról tájékoztatni kell a községi felügyelőséget. (I. I.)
 
2007.02.15. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Sportbál

Szombaton tartják a hagyományos sportbált az iskola tornatermében 20 órai kezdettel. Muzsikál a helyi Azzuro zenekar, fellépnek a Tangó táncklub tagjai. A rendezvény keretében megjutalmazzák a falu legjobb sportolóit, akik a tavalyi évben a legjobb eredményeket érték el. A belépődíj 300 dinár, elővételben kapható Kirs Miklósnál, vagy rendelhető a 024/721-052-es telefonon. (I. I.)
 
2007.02.09. péntek

MEGHÍVÓ A 2007-ES BAJSAI PRELORA

 
KÖVETKEZŐ OLDAL >>>