GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2007
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
<<< ELŐZŐ OLDAL
 
2007.08.07. kedd

Forrás: Magyar Szó

Nagy találkozó a kis faluban
Vajdasági borászok Bajsán

 

Hatodik alkalommal szervezték meg vasárnap, mint az már szokásos, augusztus első hétvégéjén Bajsán a vajdasági borászok találkozóját, a tervtől eltérően az esős idő miatt nem a parkban, a medence környékén, hanem a helyi közösség udvarában. Ez azonban mit sem rontott az esemény színvonalán és hangulatán, annak ellenére sem, hogy nem jött el minden meghívott vendég.
Ott voltak azonban a helybeli Kadarka borászegyesület mellett a temerini Kertbarát Kör, és Borászegyesület, az orlovati Vesela braća egyesület, a kulpini, az aradaci, a maradéki borászegyesület, a bácskossuthfalvi Rizling, a bácsfeketehegyi Gazdakör, a Szent György Borrend tagjai, valamint a temerini Unikat üveggravírozói, illetve Horváth József szenttamási hordómester.
- A találkozó keretében, mint az már megszokott, bográcsos főzőversenyt is rendeztünk, de kiállítás is volt a vendégek termékeiből, a borokból, amelyeket meg is kóstoltunk - mondta Mengyán Károly, a Kadarka egyik vezetője. - A főzőversenynek tíz részvevője volt, akik közül az öttagú zsűri véleménye szerint legjobb pörköltet főzött az orlovati csapat, illetve a temeriniek, akik elvitték a második és harmadik díjat. A meghívott egyesületekkel egyébként rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, részt veszünk a találkozóikon, melyeken, így a bajsain is szakelőadás is szokott lenni, amit mi is terveztünk a borászati törvényről, de a minisztérium illetékesei egyéb elfoglaltságuk miatt nem tudtak eljönni. Így csak beszélgettünk, megvitattuk, hol milyen a szőlő állapota. A felsoroltak mellett a kelebiai borászokkal is együttműködünk, nemrégiben voltunk náluk, most is meghívtuk őket, de nem tudtak eljönni.
Milyen termés várható az idén, tekintettel a szélsőséges időjárásra?
- A szárazság a szőlőnek is ártott, nem fejlődtek ki kellőképpen a szemek, ami a minőséget talán nem, de a mennyiséget csökkenti - mondta beszélgetőtársunk, kiemelve még, hogy az ötven tagot számláló bajsai egyesület, a Kadarka 2001-ben alakult a szőlészet és borászat fejlesztése céljából.
- Vidékünkön valaha 300 hektár szőlő volt, ma azonban már tíz holdon sem terem, amin szeretnénk változtatni. Ez részben sikerül, hisz tavaly 2500-3000 tőke szőlőt telepítettünk, tehát növekszik a terület, a gyümölcstermesztés terén pedig még jobb eredmények vannak. Vannak régi, 100-150 éves szőlőültetvények is, több fajtából, míg az új telepítésűeknél igyekszünk az EU követelményeinek megfelelőket ültetni, rajnai és olasz rizlinget, kékfrankost, cabernet sauvignont. Szeretnénk bevonni a fiatalokat is, egyelőre nem nagy sikerrel, de remélem, idővel belátják majd, hogy szép szakma a szőlészet, és többen vállalkoznak rá.
Az egyesület következő rendezvénye a már szintén hagyományos őszi pálinkaverseny lesz, de a Kadarka tagjai részt vesznek a Topolya Expón, és a méhészkarneválon is.
N. K.

Jó hangulat volt a találkozón
 
2007.08.03. péntek

Forrás: Magyar Szó

Bajsai napok
Kezdődik a rendezvénysorozat

 

Vasárnap Bajsán falunapi rendezvénysorozat veszi kezdetét, aminek tulajdonképpen a bajsai búcsú lenne a központi történése, de ugyanebben az időszakban van a falu villamosításának az évfordulója is, így amikor egykoron még nem volt ildomos a települések napját vallási ünnepekhez kötni, akkor találták ki a bajsaiak ezt a megoldást. 1952-ben ugyanis az évnek ebben a szakában történt meg a falu villamosítása. A valódi templombúcsú pedig Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én lesz, mivel a helybeli katolikus templom ezt a nevet viseli. Magára a kirakodóvásárral egybekötött hagyományos értelemben vett bajsai búcsúra majd augusztus 12-én, most is, mint minden évben, augusztus második vasárnapján kerül sor. Ez az a napja az évnek, amikor a Bajsáról elszármazott polgárok hazalátogatnak a rokonokhoz, társalognak, beszélgetnek, találkoznak egymással. Statisztikai adatokkal is igazolható, hogy Bajsáról a lakosság számához viszonyítva aránytalanul sok olyan ember származik, aki új környezetben, főleg a nagyvárosokban a tudomány, kultúra, vagy a művészetek terén szép eredményeket ért el.
A rendezvénysorozat augusztus 5-én a szőlészek, borászok, gyümölcsészek és kertészek tartományi szintű találkozójával kezdődik. A szervező a helyi Kadárka egyesület. Vajdaságban mintegy negyed száz hasonló egyesület létezik, amely a szőlészeket és a gyümölcsészeket tömöríti, ebből 21-et meghívtak a bajsaiak, továbbá még néhány magyarországi szaktársat is. A rendezvény 8 órakor kezdődik, amikortól várják a vendégeket a medence melletti parkban. Főzőversenyt is rendeznek, és amíg a bográcsokban puhára fő majd a pörkölt, a szőlészek és gyümölcsészek elbeszélgethetnek, tapasztalatokat cserélhetnek. Szakelőadásokat is terveznek erre a napra, mindenképpen érdekesnek ígérkezik a karlócai intézet munkatársának, Paprić professzornak az előadása, mely a bor termelésének és forgalmazásának törvényes előírásait öleli majd fel.
Augusztus 11-én, a búcsú előtti szombaton egy kiállítás megnyitójára kerül sor, 17 órától a faluházban az Etno Hagyományápoló és Kézműves Kör szemet gyönyörködtető alkotásai lesznek megtekinthetőek. Másnap lesz a tulajdonképpeni búcsú napja, aminek hagyományos menüje is van, ez pedig tyúkhúslevessel kezdődik, melyet bajsai módon készült csigatésztával tálalnak. A leves után töltött paprikát tálalnak fel, majd pedig kacsapecsenyét bajsai módra. A rendezvénysorozat 18-án folytatódik. A Holdsugár Klub úszóiskolát szervezett, ennek a befejezésére kerül sor ezen a napon 18 órától, a növendékek ekkor bemutatják tudásukat, majd sor kerül az apró ajándékok és díjak kiosztására. Utána asztali foci bajnokság veszi kezdetét, majd a már hagyományos asztalitenisz torna 20 óra tájékán.
A következő hétfőn, 27-én kezdődik a képzőművészeti alkotótábor, melyet Kollár László bajsai származású amatőr festő vezet. Ő jelenleg Belgrádban él és pilótaként dolgozik, a táborba pedig, mely szeptember harmadikáig tart, 12 festőt várnak, közöttük három szlovákiai alkotót.
A bajsaiak hagyományosan részt vesznek a Topolyai Napok rendezvénysorozatban is. Szeptember 15-én a karneváli felvonuláson ott lesznek majd a méhészek, a galambászok, a tűzoltók, a lovasok és a hagyományápoló kör tagjai is. A tűzoltók bemutatót tartanak, melyre magukkal viszik az egykori pumpás tűzoltókocsit is. Végezetül az úgynevezett gálaműsorra művelődési ház hiányában, a tűzoltóotthon raktárában kerül sor szeptember 22-én. A helybeli Testvériség Művelődési Egyesület mellett a zentagunarasi, a topolyai, a bajmoki, a szlovákiai aradacsi, valamint a magyarországi bácsalmási és tari művelődési egyesületek is bemutatkoznak.
T. P.
 
2007.08.02. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Vajdasági szőlésztalálkozó

A helyi Kadarka Kertbarátkör immár hatodik alkalommal szervezi meg a vajdasági szintű szőlész-, borász-, gyümölcsész találkozót, amelyen vendégül látják a magyarországi Kelebia küldöttségét is. A vasárnap sorra kerülő rendezvény így nemzetközivé terebélyesedik. A találkozó 9 órakor szakmai összejövetellel veszi kezdetét a fürdőmedence mellett, majd sor kerül a hagyományossá vált főzőversenyre. Említésre méltó, hogy a Kadarka tagsága önkéntes munkával erre az alkalomra 15 asztal és 30 pad elkészítését vállalta, így mintegy 120 személy számára tudnak ülőhelyet biztosítani. Az említett bútorzat anyagi költségeit a helyi közösség biztosította. (B. S.)

A műkedvelő színjátszás múltja

A közelmúltban megjelent egy helytörténeti kiadvány Emlékképek a bajsai műkedvelő színjátszás múltjából címmel. A könyvecske 1920-tól kezdődően több mint hat évtized műkedvelő színjátszói tevékenységéről igyekszik tájékoztatni az olvasót, nem a teljesség igényével. A kiadvány a szerzőnél, Borús Sándor nyugalmazott magyartanárnál megvásárolható 300 dináros áron, vagy rendelhető a 024/72-202-es telefonszámon.

 
2007.08.01. szerda

Forrás: Magyar Szó

Díjazott kézimunkázók

Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre és a Fürge Ujjak Kézimunkakör tagjai napokban tartott összejövetelükön elemezték a 37. MIRK-en elért eredményeket. A bajsai kézimunkázók 26 első, 7 második, egy harmadik helyezést és 3 diplomát mondhatnak magukénak. Nívódíjban Mengyán Irén és Vince Mária munkája részesült, a Nagymesteri oklevél tulajdonosai pedig Damján Éva, Majtán Gizella és Vince Mária. A kézművesek körének munkái a bírálóbizottság értékelése alapján 21 első, 11 második és 2 harmadik helyezést értek el. A sikerek további lelkes munkára ösztönzik a tagságot. (B. S.)

Leltár a tájházban

Kocsis Zsuzsanna topolyai néprajzos szervezésében a közelmúltban sor került a tájházban összegyűjtött tárgyak leltárba vételére. A munkában részt vett a szabadkai Kiss Lajos Néprajzi Társaság néhány tagja, valamint a budapesti Eötvös Lóránt Tudományegyetem Néprajzi Tanszékének ötfős csapata. Munkájuknak köszönhetően a tájház egyre inkább megfelel rendeltetésének. (B. S.)

 
2007.07.31. kedd

Forrás: Magyar Szó

Magyarországi vendégek

A faluban tett látogatást nemrégiben a magyarországi Nógrád megyében lévő Tar község polgárainak mintegy 30 fős csoportja. Ez alkalommal viszonozták a bajsaiak tavalyi látogatását. A házigazdák a vendégekkel megismertették falujukat és annak nevezetességeit, majd kirándulást tettek Topolyára, ahol megtekintették a katolikus templomot, a múzeumot, a bognár-kovácsműhelyt és sétáltak a tóparton is.

Román István Tar polgármestere és Lackovics Károly Bajsa helyi közössége tanácsának elnöke megbeszéléseket folytattak a két falu majdani testvértelepülési kapcsolatának előkészületeiről. (B. S.)

Hímző- és szövőtábor

Tegnap kezdődött és a hét végéig tart immár negyedik alkalommal a szövő és hímzőtábor, amelyet első alkalommal a Sár utcai tájházban tartanak. A kézműves foglalkozásokon az érdeklődők megismerkedhetnek a vidékünkre is jellemző palóc hímzéssel, a fazekassággal és a szakajtókészítéssel. (B. S.)

 
2007.07.26. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Gázvezeték épül Bajsán
Előkészületek a hosszú távú fejlesztési terv kidolgozására

 

A napokban tartotta első ülését a helyi közösségben a bajsai fejlesztési stratégiát előkészítő munkacsoport, mely tájékozódhatott a projektumról annak menedzsere Balassa Endre jóvoltából, de beszámoló hangzott el az eddig megtett lépésekről és az előkészített adatbázisról, illetve megvitatták a további munkával kapcsolatos teendőket.
Mint elhangzott, Topolya község Fejlesztési Társulása A nemkormányzati szféra összefogása a Szegénység Csökkentésének Stratégiája népszerűsítéséért a helyi fejlesztési tervek megvalósításán keresztül címmel 19 ezer eurós támogatást nyert. A projektumot a Társulás a községi képviselő-testülettel, a Gazdakörrel, Topolya és Kishegyes Községek Független Szakszervezeteinek Szövetségével karöltve, illetve Pacsér, Bácskossuthfalva, Bajsa, Krivaja és Zentagunaras helyi közösségek bekapcsolásával valósítja meg. A program lebonyolítása már javában zajlik. Bajsa lokális megbízottja Plohl Edvin, akinek feladata többek között a helyi fejlesztési terv kidolgozása.
A bajsaiaknak komoly fejlesztési terveik vаnnak, és számos pályázaton vettek részt a különféle beruházások megvalósítása céljából. Így többek között elkészült a terv kerékpárút kiépítésére a topolyai Mezőgazdasági Középiskola bajsai úton lévő tangazdaságáig és folyamatban van a gázvezeték kiépítése a faluban. Erről a helyi közösség aktivistái nemrégiben véleménykutatást végeztek a polgárok körében, akik jó része támogatta a beruházást. Mint Becskei Jánostól, a helyi közösség titkárától megtudtuk, az 1128 háztartás közül 428 aláírta a kezdeményezést, amit kár lenne nem kihasználni, hisz a topolyai szolgáltató, a Rodgas saját költségén lefekteti a vezetéket a faluig, illetve az utcákban, ahonnan a polgárok a későbbiekben is rákapcsolódhatnak. Ennek jelenlegi árát még nem tudni pontosan, de a Rodgas illetékesei szerint olcsóbb lesz, mint Topolyán, ahol ez a szolgáltatás most 720 euró. A számítások szerint a belső vezeték, berendezés még 400-500 euró, de lehetőség van bankhitelre is, sőt a Rodgas külföldi partnerének bankja hajlandó lenne kedvező feltételek mellett 2-5 éves kölcsönt folyósítani. A gázvezeték kiépítésének projektuma már kész, és a tervek szerint a hónap végéig befejeződik az urbanisztikai feltételek kidolgozása. Ezt követően megkezdődhetnek a munkálatok, melyek befejezése pedig, illetve a fogyasztók bekapcsolása év végéig várható.
N. K.
 
2007.07.25. szerda

Forrás: Magyar Szó

Еgyetemisták fotókiállítása

A helyi szlovák központ, Etno, bajsai és pannóniai helyi közösség szervezésében nemrégiben Pannónián tartottak művésztelepet tizenkét újvidéki egyetemista számára, akik fotókat készítettek és ezekből nyílt kiállítás szombaton este a faluházban. Az elkövetkező hetekben itt látható alkotások a tervek szerint a későbbiekben bemutatásra kerülnek Pannónián és Topolyán is.
Fotó: Nagy Klára

Az elkövetkező hetekben még a faluházban láthatók a fotók
 
2007.07.25. szerda

A PANNÓNIA MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSA

2007. július 21-én, szombaton, a bajsai helyi közösség nagytermében megnyílt a Pannónia művésztelep kiállítása melyet a következő hetekben meg lehet tekinteni hétköznaponként 7-14 óra között. A kiállítás anyaga felkerült a honlapra is, a FÉNYKÉPGALÉRIÁK rovatba.

 
2007.07.24. kedd

Forrás: Magyar Szó

A helyi értékek megmentéséért
Bajsán július 30-ától augusztus 4-éig tart az idei hímző és szövőtábor - Leltárba veszik, rendszerezik a tájszobák tárgyai

 

Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre azzal a céllal alakult, hogy felkutassa, begyűjtse, megőrizze és ápolja a település tárgyi emlékeit. Ennek eredményeként a Sár utcában megnyílt a magyar, a szerb és a szlovák szoba. Tevékenységük másik ága a kézműves műhely működtetése, a szövés hagyományának ápolása.
Szuhankó Ruzsenával, a civil szervezet elnökasszonyával a néhány nap múlva kezdődő táborról és a tajházban folyó munkákról beszélgettünk.
-Az idei tábort nem a vadászotthonban szervezzük, hanem az Etno-ház udvarán, amit szeretnénk állandó helyszínné kialakítani. Igen tágas helyünk van, ahová sátrak is fölállíthatók. Az elkészült munkákat hazaviszik a táborozók, így külön kiállítást nem szervezünk, viszont aki a bajsai búcsú idején szeretné kiállítani az elkészült szőnyegeket, terítőket, az megteheti. Palóchímzés, szövés kezdőknek és haladóknak, gölöncsérezés, gyékényezés szerepel a jövő heti programban.
-Idén ötödik alkalommal szervezünk kiállítást a búcsú napján, augusztus második vasárnapján, amikor is falvédőket és stelázsi takarókat mutatunk be. A gyűjteményünkben már elég sok van ezekből, de úgy gondolom, hogy a faluban is még sok található, és kérem a falubelieket, hogy a kiállítás idejére kölcsönözzék, vagy amennyiben nincs rá szükségük, véglegesen adják át szervezetünknek.
•Az Etno-házban a napokban a tábori előkészületek folynak, de nemrégiben néhány budapesti néprajzos egyetemista és a Kiss Lajos Néprajzi Társaság vezetősége napokig rendezte, csinosította a szobákat.
-Szervezetünk egyik fő célja, hogy a régi tárgyakat ne hagyjuk elveszni. Látjuk, tapasztaljuk, hogy divatja van ezeknek a több százéves tárgyaknak, egyesek viszont nem becsülik azokat. Van olyan öreg bácsi, aki értékes dolgokat adományozott, ő már nem él, de a tárgyait, régi fényképeit mi őrizzük, és meg is maradnak az utókornak. Az a véleményem, hogy pár dinárért semmiképpen nem érdemes odaadni a múltunk egy részét a fölvásárlóknak, hiszen itt, a tájházban holnap, holnapután, de lehet, hogy száz év múlva is megtalálhatók lesznek, unokáink, dédunokáink is látni fogják. Szakembereket azért hívtunk, hogy az eddig összegyűjtött hatalmas anyagot rendszerezzék, leltárba vegyék. Igen sok látogatója van a tájszobáknak, a faluba érkező külföldiek is kíváncsiak rá, és mi is fontosnak tartjuk, hogy a begyűjtött értékeket ne tömegében, hanem bizonyos szempontok alapján mutassuk be.
•A hagyományápolók köre a magyaron kívül a szerb, a szlovák kultúrát is ápolja.
-Úgy érzem, hogy a szlovákok számára is fontos a munkánk, és talán a szoba, melyet dr. Tóth Isaszegi Sándor édesanyja, Jusztina néni házában alakítottak ki, adott egy lendületet a település szlovákságának. Volt már itt a belgrádi szlovák nagykövet is, és megígérte a segítséget, mert ilyen elszigeteltségben nagyon fontos, hogy lépéseket tegyünk a bajsai szlovákok kulturális öröksége megőrzésére és ennek érdekében fontos lépések történtek a utóbbi években. Mind kevesebb a szlovák szó a faluban, de konkrét lépéseket teszünk, hogy a gyerekeink megismerjék a nyelvet, a szokásokat.
Visszatérve a jövő héten kezdődő táborhoz az elnökasszony kihangsúlyozta, hogy a távolabbról érkezőknek igyekeznek szállást biztosítani, úgy, hogy ne kelljen külön fizetni érte, és sátorozási lehetőség is van. Viszont az anyagköltséget és az étkezést, mivel támogatást sajnos nem kaptak, fizetni kell. Az oktatás anyaggal együtt 1000 dinár, a napi háromszori étkezés 250 dinár, de igénybevétele nem kötelező. Bővebb információ a 024/721-183-as, illetve a 064-342-91-24-es telefonszámon kapható.
H. E.
Fotó: Herceg Elizabetta


Szuhankó Ruzsena a tájház konyhájában, melyben édesanyja bútorai láthatók


A szlovák szoba részlete

 
2007.07.24. kedd

Készülőben van Bajsa fejlesztési terve

Hétfőn, július 23-án 20,00 órai kezdettel tartották A BAJSAI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁT ELŐKÉSZíTŐ MUNKACSOPORT I. ÜLÉSÉT a helyi közösség termében a következő napirenddel:

  • Megismerkedés a projekttel
  • Információ az eddig megtett lépésekről és az előkészített adatbázisról
  • A további munka megbeszélése

A projektről Balassa Endre, a projekt menedzsere számolt be. Sajnos a 65 meghívott személyből csak 25-en jöttek el.

Topolya Község Fejlesztési Társulása A nemkormányzati szféra összefogása a Szegénység Csökkentésének Stratégiája népszerűsítéséért a helyi fejlesztési tervek megvalósításán keresztül címmel 19 ezer eurós támogatást nyert. A projektumot a Társulás a községi képviselő-testülettel, a Gazdakörrel, Topolya és Kishegyes Községek Független Szakszervezeteinek Szövetségével karöltve, illetve Pacsér, Bácskossuthfalva, Bajsa, Krivaja és Zentagunaras helyi közösségek bekapcsolásával valósítja meg. A program célja partnerkapcsolatok, hálózatok létrehozása és erősítése helyi szinten, ezáltal járulva hozzá a szegénység visszaszorításához. A program lebonyolítása már javában zajlik. Bajsa lokális megbízottja Plohl Edvin, akinek feladata többek között a helyi fejlesztési terv kidolgozása.

 
2007.07.23. hétfő

VIII. Nemzetközi Tiszatábor, Péterréve, 2007. július 8-15

A péterrévei Tisza Mûvelõdési Egyesület július 8-ától 15-éig szervezte meg a sorrendben VIII. Nemzetközi Tisza tábort a Csík partján lévõ horgásztanyán. A részvevõket gazdag program várta, volt néptánc, népdal, gitároktatás, agyagozás, festés, batikolás, kosárfonás, rovásírás, üvegfestés, fafaragás, szabad idejükben pedig a fiatalok kedvükre fürödhettek, csónákazhattak, horgászhattak, sportolhattak. A táborlakóknak maguknak kellett biztosítaniuk a sátort, a takarót, a meleg ruhát és az evõeszközt. Az 1500 dináros benevezési díj magában foglalta a napi 4 étkezést, az oktatói díjat és a foglalkozásokhoz szükséges alapanyagokat. A bajsai résztvevők: Balgavi Viktor, Gálik Dániel, Holló Eleonóra, Holló Laura, Kiskároly Rita és Kiskároly Renáta, a bajsai "Holdsugár-3" és az "Etno" tagjai. Összesen 324 résztvevője volt a 2007. évi Nemzetközi Tisza tábornak.

 
 
2007.07.18. szerda

Forrás: Magyar Szó

Tizenhét versenyző a Bajsa-hajszán

A Dombos Fest keretében szombaton került sor a Kishegyes és Bajsa közötti kerékpárversenyre, melynek 17 topolyai és bajsai versenyzője közül elsőként a topolyai Kovács Attila ért célba. A 10,7 kilométeres távot 19 perc alatt tette meg, 29,7 kilométer óránkénti átlag-, illetve 47 kilométer maximális sebességgel. A második és harmadik célba érő ugyancsak topolyai volt, Brindza Ákos, illetve Becskei Dániel, akiket a bajsai Kiss József követett.
nk
Fotó: Nagy Klára

Elsőként Kovács Attila gördült be a faluház elé
 
2007.07.17. kedd

Forrás: Magyar Szó

Vendégségben Bezdánban

A helyi Testvériség Művelődési Egyesület hosszabb ideje együttműködik a hasonló tevékenységet folytató bezdáni szervezettel, melytől, pontosabban a az egyesület Ügyes kezű asszonyok kézimunkacsoportjától a hét végére meghívást kaptak a két település, illetve a magyarországi Bácsalmás hármas találkozójára. Bajsáról mintegy harminctagú küldöttség utazott a rendezvényre, a Csalogány Népdalkör és a Fürge Ujjak kézimunkacsoport tagjai. A rendezvény keretében kirándulást tettek a Dunára, a Szentháromság kápolnához és megnéztek egy gyermekelőadást. A bajsaiak vendéglátójuktól, Csapó József családja jóvoltából egy csónakot kaptak ajándékba az eddigi és jövőbeni együttműködés, baráti kapcsolatok és a kölcsönös bizalom szimbólumaként.
 
2007.07.16. hétfő

Forrás: Magyar Szó

FALURIPORT:

Kis falu - nagy beruházások

Látogatóban Bajsán

A Topolyához legközelebb lévő faluról, a mintegy két és fél ezer lelket számláló Bajsáról az olvasható többek között egy néhány évvel ezelőtt megjelent kézikönyvben, hogy van közvilágítás, vízhálózat, az utak és a gyalogjárdák aszfaltozottak, nincs viszont gyógyszertár, bankfiók. Ez így is van, csakhogy az infrastruktúra annyira elavult, hogy felújításra szorul a vízellátás, a csapadékvíz-elvezetés, amire a közeljövőben sor is kerül, és a tervek szerint újabb létesítmények is kiépülnek. A helyi közösség terveiről, igen szerteágazó munkájáról Becskei János titkárral beszélgettünk, akit az előző titkár ideiglenes távolléte miatt nemrég választottak erre a tisztségre.
- Számos pályázatot adtunk át és készítünk a különféle beruházások megvalósítására, így többek között elkészült a terv kerékpárút kiépítésére a topolyai Mezőgazdasági Középiskola bajsai úton lévő tangazdaságáig. A két település között ugyanis naponta mintegy négyszáz polgár és 350 diák ingázik, főleg kerékpáron, így az említett iskolával közösen szeretnénk kiépíteni a kerékpárutat. Másik pályázatunk a Komgraddal és a Nemzeti Fejlesztési Alappal való közös beruházásra vonatkozik, a csapadékvizet elvezető árkok gépekkel való tisztítására, mélyítésére 2-3 kilométer hosszúságban, mert a régi árkok idővel megteltek földdel, és nagy gondot jelent a falu utcáin felgyülemlő víz. Pályáztunk továbbá a tartományi nemzeti kisebbségi titkárságnál is eszközökre, ezekből szeretnénk háromnyelvű utcanévtáblákat készíteni, de segítünk pályázni a civil szervezeteknek, melyek vezetőit éppen az imént tájékoztattam arról, hogy egy most megjelent pályázat útján számítógépekhez juthatnak. Ugyancsak segítünk a magántermelőknek, akik számára - pontosabban az aktív, hatvan évnél fiatalabb, legalább tíz holdon gazdálkodóknak - az illetékes tartományi titkársággal közösen július 19-én ismeretterjesztő, szakmai előadást tartunk az anyagi támogatások lehetőségeiről, EU-s pályázatokról, szabványokról, szövetkezésekről, hogy felkészítsük őket a felzárkózási folyamatokra.
A helyi közösség dolgozói emellett, mint a titkártól megtudtuk, besegítettek az orvosi rendelő felújítási munkálataiba, a napokban pedig a gázvezeték kiépítéséről való véleménynyilvánítás céljából felkeresik a falu polgárait.
- Tíz aktivistánk gyűjti az aláírásokat a gáz bevezetéséről, amire most jó alkalom volna, hisz a Rodgas saját költségén elhúzná a vezetéket a faluig, illetve az utcákban, amennyiben azt a polgárok többsége elfogadja. A vállalat külföldi partnerének saját bankja is van, mely hajlandó lenne 2-5 éves hitelt folyósítani a polgároknak a belső vezetékek kiépítésére, de tárgyalásokat folytatunk a szövetkezettel is, hogy általa a termelők terményekkel is fizethessenek. A gázvezeték kiépítésének projektuma már elkészült, és ha sikeres lesz az aláírásgyűjtés, szerint a kivitelező a munkálatokat a tervek szerint október végéig befejezné, és az első fagyok előtt, november végén, december elején rákapcsolná az arra igényt tartó háztartásokat. A vezeték minden utcában kiépülne, amire a későbbiekben is rákapcsolódhatnának az érdekeltek - tájékoztatott bennünket a titkár a várható legnagyobb beruházásról, majd egy másik hasonlóról, a központi vízvezeték kiépítésének tervéről.
- Az önkormányzattal közös eszközökből néhány évvel ezelőtt két új kutat fúrtunk, amelyeket össze kellene kötni, illetve központi hálózatot kiépíteni, összekapcsolni a 17 törpe vízvezetékrendszert, illetve később az egész falu hálózatát, ami mintegy 15 kilométernyi vezetéket jelent. Erre az idén elkészül a dokumentáció, és amennyiben pályázat útján sikerülne rá pénzt szerezni, a munkálatokat elvégezhetnénk a gázvezeték elhelyezésével egyidőben. Ez ugyancsak nagy beruházás lenne, a becslések szerint mintegy 500 000 euró, amit saját erőből képtelenség előteremteni, úgyhogy pályázat útján próbálunk rá pénzt biztosítani, erre már vannak ígéretek.
A bajsai fiatalok és idősebbek, nők és férfiak, sportolók és hobbisok válogathatnak a faluban működő civil szervezetek között, hisz nem kevesebb, mint húsz ilyen tevékenykedik, olykor nagy tömegeket megmozgatva. A nyárra tervezett események sorában e napokban legidőszerűbbek a Dombos Fest keretében a hét végén szervezett bajsai rendezvények, mint a Bajsa-hajsza kerékpár- és bográcsfőző verseny, a templomkoncert, a színházi előadás, a Révész együttes fellépése és az evergreen buli. Ugyancsak időszerű a Holdsugár 3 klub és helyi közösség szervezte úszóiskola a Milovan Pavkov által üzemeltetett és felújított medencében, ahol az érdekeltekkel Zoran Jovanović edző ezen a héten kedden és csütörtökön 18 és 19 óra között foglalkozik, 23-ától 28-áig pedig kedden, csütörtökön és szombaton 11-tól 12 óráig.
N. K.
Fotó: Nagy Klára


Becskei János, az új titkár


Ha sikerül, ilyen, csak háromnyelvű utcanévtáblák készülnek


Szép környezetben a 10-től 19 óráig nyitva tartó mednce, ahova a felnőtteknek 60, a gyerekeknek 40 dinár a belépőjegy


Az egyik legaktívabb civil szervezet az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre, melynek elnöke, Szuhankó Ružena


Ilyenkor csendes az iskola és környéke, ahol szeptemberben 38 tanulóval egy-egy magyar és szerb tannyelvű osztály nyílik és folytatódik a szlovák anyanyelvápolás

 
KÖVETKEZŐ OLDAL >>>