GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2007
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
<<< ELŐZŐ OLDAL
 
2007.08.27. hétfő

Forrás: Vajdaság Portál

A Hagyományápoló Kézművesek Köre Budán

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre elnevezésű civil szervezet ellátogatott a Mesterségek ünnepe népművészek hagyományos találkozójára, melyet az idén huszonegyedik alkalommal rendeztek meg Budán.

  A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. A látogatók megismerkedhettek a fafaragók, gyékényszövők, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző,  kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel.

  A népművészeti hagyományok egyszerű elemeit a gyerekek is kipróbálhatták. A mesterség bemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálták eladásra a saját kezűleg elkészített termékeiket.

  A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok léptek fel, többek között a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központból a Cirkalom táncegyüttes két számot adott elő, az egyik a Gömöri táncok voltak, eredeti népviseletben, majd a kalákába hajtó, aratás előtti táncbemutató Szász
Csávási táncokból állt.

  Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatta a közönséget. Augusztus 20-án délután a mesterek felvonulásával és a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntötték Szent István ünnepét.


A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre elnevezésű civil szervezet ellátogatott a Mesterségek ünnepére


Nemezeléssel készült kalapok és sapkák


Gyékényfonással készült szebbnél szebb dolgok


A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központból, a Cirkalom táncegyüttes Gömöri táncokat adott elő


Majd a kalákába hajtó, aratás előtti táncbemutató Szász Csávási táncokból állt


Szövéssel készült különböző mintájú szőnyegek


Egyik a másik nélkül nem megy: a kovács és a bognár


Híres mézeskalács készítő


A gölöncsér és munkái


Az úri hímzéssel készült munkák

Lackó Tünde
A képeket készítette: Szuhankó Sándor

 
2007.08.27. hétfő

Forrás: Vajdaság Portál

Bajsa -Tar testvértelepülés

„Minden barátság azzal a homályos érzéssel kezdődik,
hogy valahol már találkoztunk. Mintha régen testvérek lettünk volna. S azért a találkozás csak viszontlátás. Amikor pedig az ember barátjától elszakad, tudja, hogy ez a távozás csak látszat. Valahol együtt marad vele úgy, ahogy együtt volt vele a találkozás előtt”

(Hamvas Béla)

    Örömmel számolhatok be a nagy eseményről, mely 2007. 08. 18-án jött létre két falu között.
Közel egy évvel ezelőtt a bajsai Lackó Tünde és a tari Berze Marian, korunk egyik legmodernebb távközlési eszközével talált egymásra, és alakították ki ezt a gyümölcsöző kapcsolatot, melyre ugy hiszem mindkét falu büszke, lehet. Megtörtént, amiben eddig talán csak reménykedtünk, talán kételkedtünk?
Mivel Bajsának még nincs testvértelepülése, így igen nagy volt az izgalom, a szerződést mindkét fél áttanulmányozta közjegyző segítségével. Nagy megelégedésünkre egyik falú sem talált kivetnivaló abban, hogy ezt ünnepélyes keretek között is megpecsételjük és aláírjuk a testvérfalú szerződést.
Itt el kell mondanom Román István tari polgármester szavait, amit hozzánk idézet: "ez a testvérfalu kapcsolat a bizalomra épül, és úgy az övékére, mint a miénkre."
A falu erre a jeles napra tartalmas programmal készült, és kihasználták az iskola csendjét, a kiállítás megszervezéséhez. A kiállítandó tárgyakat az érdeklődök, nem csak megcsodálhatták, később meg is vásárolhatták. A kiállításon megtekinthető volt Tuba József – vaskovács, valamint Fösvény József gyufaszálakból készült tárgyai, Széplaki Mihályné, Ella néni csuhéjböl készült tárgyakat mutatott be, Antal Gergely képeket, tálakat, vázákat állított ki, amelyek Raku technikával készültek, Sződi Katalin kis szobrokat, figurákkal, ajándék-tárgyakkal, használati tárgyakkal lepte meg a közönséget, Fellegi Antal festőművésznek, pedig a csodás festményei kápráztatták el az ide látogatókat.
Azt hiszem mi már megtettünk mindent, és a két falut összekovácsoltuk. A következő lépes a civil szervezeteken áll. Hogyan tudnak helytállni és egyes feladatokat megoldani. Én a feladatomat teljesítettem. Had zárjam szavaimat egy számomra nagyon szép idézettel:
 

„Egyre inkább az érzésem, hogy az életünk egyetlen mondat, csak nem tudjuk kimondani, hogy mi az.
A nagy találkozások, a lélekközei pillanatok mindig azok voltak, amikor valakit megszerettem.
Az igazi csoda a barátság, a valódi, emberközeli kapcsolat, amikor egyszer csak repül velünk az idő, és az az érzésünk, hogy mi már valahol találkoztunk.
Néha egy pillanat többet ér, mint egy egész esztendő.”
(Müller Péter)

Lackó Tünde


Zenés ébresztő a faluban


Házigazda és vendége megelőzte az ébresztést


A könyvtár bemutatása


Egy igazi géppuska és még ki is próbálhatom?


Néptánc csoport moldvai csángót, adtak elő


A kórus vegyes népdalokkal kápráztatta el a
közönséget


Román István Tar polgármestere köszöntötte a
polgárokat és vendégeit


Mindenki számára sokat jelentő pillanat
testvér faluk lettünk!


Közös ebéd a vendéglátóinkkal


Közös kép

 
2007.08.22. szerda

Forrás: Magyar Szó

Hangverseny is volt

A Nagyboldogasszony-napi templombúcsún a szentmisét Tóth József, Brasnyó Ferenc és Utasi Róbert plébánosok celebrálták, amelyen mintegy 300 helybeli és vidéki hívő jelent meg. A szentmisét követően a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vonószenekara hangversenyt adott Linka László vezetésével. (B. S.)

Vendégszereplés

A helyi Csalogány Népdalkör asszonykórusa és citerazenekara vasárnap vendége lesz a VI. zentagunarasi újkenyér ünnepnek. A bajsaiak a meghívást szeptember 22-én viszonozzák, amikor a népdalkör fennállásának 30. évfordulóját ünneplik. (B. S.)
 
2007.08.17. péntek

Forrás: Magyar Szó

Befejeződött az úszóiskola

A Bajsai Napok rendezvénysorozat keretében holnap 18 órakor kerül sor az úszóiskola hivatalos befejezésére a medencénél, ahol kiosztják a részvevőknek a diplomákat, a legjobbaknak a díjakat. Ezt követi az asztalitenisz- és focitorna, melyek szervezője az előbbihez hasonlóan a Holdsugár 3. klub.
 
2007.08.16. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Tartalmas falunapi rendezvénysorozat

Művelődési és sportműsorok Bajsán augusztus elejétől szeptember végéig

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a Bajsai Napok rendezvénysorozat a helyi közösség és a faluban működő civil szervezetek közreműködésével. A rendezvények sorában, mint arról beszámoltunk, első volt augusztus 5-én a helyi Kadárka szervezte vajdasági borászok 6. találkozója, melynek keretében az Etno Hagyományápoló Kör kiállítást is rendezett, majd következett az egykor messze földön híres bajsai búcsú, amit azonban részben elmosott az eső.
Mint Becskei Jánostól, a helyi közösség titkárától megtudtuk, az elkövetkező hetekben számos egyéb művelődési és sportrendezvényre kerül sor. Többek között a helyi klub szervezésében kedden tartottak egy asztalitenisz-tornát helybeli, topolyai, bácskereszttúri, magyarkanizsai, és hódsági általános iskolás diákoknak, szombaton pedig a Holdsugár 3. klub szervezésében 18 órakor kerül sor az úszóiskola ünnepélyes záró rendezvényére a medencénél, ahol a tanulók bemutatják a tanfolyamon elsajátított úszási formákat, és a legjobbak díjakat is kapnak. Ezt követően kerül sor ugyancsak az említett klub szervezésében szintén a medencénél az asztali futballbajnokságra férfi és női csapatok számára, illetve 20 órától a tűzoltóotthonban a Holdsugár asztalitenisz tornájára, melyen nők és férfiak egyéniben mérkőznek meg egymással.
A bajsaiak, mint a korábbi években, idén is bekapcsolódnak a Topolyai Napok rendezvénysorozatba, így ennek keretében kerül sor augusztus 27-én a vadászotthonban egy művésztelep megnyitására, mely újdonságnak számít a faluban. A szervezők 12 hazai és külföldi művészt fogadnak, illetve látnak vendégül egy hétig. Ugyancsak a Topolyai Napok keretében szervezi meg a helyi klub immár a XXIV. községi asztalitenisz-tornát szeptember 9-én 12 évnél fiatalabbak számára, majd egy hét múlva, 15-én a helyi művelődési egyesület, az Etno, a Donna nőszervezet, a Kadárka, a Nektár méhészegyesület, a Holdsugár klub, a nyugdíjasok és galambászok, lótenyésztők egyesülete, és a tűzoltótestület összesen több mint hetven tagja részt vesz a topolyai karneválon.
A falunapi rendezvénysorozat utolsó műsorszáma szeptember 22-én lesz 20 órai kezdettel a helyi művelődési egyesület szervezésében a tűzoltóotthonban. A műsor mottójául egy Kodály-idézetet választott a szervező, miszerint Zene nélkül nincs teljes ember. A fellépők között lesznek a helyieken kívül a zentagunarasi Gracza János és Petro Kuzmjak, a topolyai Vuk Karadžić, valamint az aradači művelődési egyesület tagjai, és a bezdáni kézimunkázókat is várják a szervezők, illetve vendégeket várnak a magyarországi Bácsalmás és Tar településekről.
N. K.
 
2007.08.15. szerda

Forrás: Magyar Szó

Sport és barátkozás

A hét végén ötödik alkalommal került sor a Sat-Trakt elnevezésű gyermek labdarúgótornára, amelyen 24 csapat 300 labdarúgója rúgta a bőrt. Játékjoguk az 1993-tól 2001-ig születetteknek volt, akik a környék 8 helységéből toborzódtak, valamint a magyarországi Kiskunhalas volt a kilencedik. A mérkőzések a holland futóóra rendszerrel bonyolódtak le, azaz 20 perces szünet nélküli mérkőzéseket játszottak.
A torna célja az ifjú nemzedék sport iránti érdeklődésének a felkeltése, valamint a baráti kapcsolatok kialakítása volt. (B. S.)

Tánciskola

A helyi tűzoltóotthon nagytermében ingyenes tánciskolát szervez a topolyai Német Szövetség bajsai tagozata, a klasszikus és latin táncokat kedvelők számára minden kedden és csütörtökön 18.30-tól 20, szeptember 1-jétől pedig szombatonként 18-tól 20 óráig. Az érdeklődőket szeretettel várják az oktatók: Viljanac Melania és Marina valamint Kalmár Attila. (B. S.)
A torna célja az ifjú nemzedék sport iránti érdeklődésének a felkeltése, valamint a baráti kapcsolatok kialakítása volt. (B. S.)

Csónak mint jelkép

A bezdáni Petőfi Sándor M. E. Ügyeskezű Asszonyok Kézimunkaköre egy csónakot ajándékozott a bajsai Testvériség M. E.-nek több éves barátságuk és együttműködésük jelképeként Csapó József és családja jóvoltából. Ha a csónak a faluba kerül, feltehetően a központnak a dísze lesz, telve színpompás virágokkal. Ahogyan Papp Franciska csoportvezető aláírásával hitelesítve kifejtette, ez a csónak a jövőbeni együttműködés, a további baráti kapcsolat és a kölcsönös bizalom záloga lesz a bezdániak és bajsaiak között.(B. S.)
 
2007.08.10. péntek

Forrás: Magyar Szó

Sat-Trakt kupa

Ma kezdődik a sorrendben 5. nemzetközi kispályás labdarúgó torna, a Sat-Trakt kupa a 14 évnél fiatalabbak számára. A mérkőzések két pályán zajlanak mintegy háromezer hazai és magyarországi részvevővel. A rendezvény támogatója az illetékes tartományi titkárság, a helyi önkormányzat, a községi sportszövetség és a bajsai helyi közösség.
 
2007.08.09. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Vasárnap búcsú

A Bajsai Napok rendezvénysorozat keretében аz Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre szervezésében szombaton 17 órakor a faluházban kiállítás nyílik a civil szervezet tagjai által készített szőttesekből és hímzésekből, valamint a Fürge Ujjak Kézimunkakör tagjainak munkáiból. A helyi közösség szervezésében vasárnap 13 órától kerül megrendezésre a már hagyományos búcsú a piactéren a szokásos kirakodóvásárral. A Nagyboldogasszony napi templombúcsú szentmiséjére augusztus 15-én 18 órakor kerül sor.
 
2007.08.08. szerda

Forrás: Magyar Szó

Leltár a tájházban

Bajsán a Kiss Lajos Néprajzi Társaság és az Etno Hagyományápoló Kör szervezésében leltároztak a tájszobákban, és egy nagyszabású identitásvizsgálat előmunkálataira is sor került

 

- Vajdaságban általános probléma a tájházak kérdése, habár a Folklórközpont valamilyen szinten kezeli, fontos lenne a vajdasági magyarság tárgyi néprajzát rendezni. Egy-egy falu esetében nagyon lényeges szerepet tölt be a tájház, a tájszoba, hiszen turisztikai jelentőséggel is bír. A bajsaiak Szuhankó Ruzsena vezetésével hagyományápoló tevékenységet is folytatnak a tájház körül. Kocsis Zsuzsanna, a Topolyai Múzeum munkatársa, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság tagja teremtett kapcsolatot közöttünk. Szerintem követhető példa, hogy a szakemberek, részben a Társaság tagjai, részben budapesti egyetemisták rendbe teszik a tájházat - mesélte Raffai Jutka, miközben egy régi képkeretet javítgatott. - Tudni kell, hogy adományokból gyűlt össze az anyag, és mi szelektáljuk azokat, amelyek nem ide illők. Bajsa nem egy kutatott település, igaz a Vojnits családdal és helytörténettel foglalkoztak, de a helység néprajzával nem igazán. A mostani munkánk ezért is fontos. Nagyon sok értékes tárgy van, amely sokszor elveszik a kevésbé értékesek között.
- Maga a ház nem igazán hagyományos, ezért a szobákban a tárgyegyüttesek kialakítására törekedtünk, tudjuk, hogy van a magyar szoba és a szerb szoba. Részben az összegyűlt anyag függvényében, részben a helyi adottságok, a szövés hagyománya, a mézeskalács-készítés, a gyermekélet, a katonaélet emlékeit gyűjtöttük egybe. Leltározást is végzünk, fényképeket készítünk, több száz tárgyat leltári számmal, leltári kartonnal láttunk el.
- Vidékünkön a legjobban feldolgozott a topolyai tájház, jelenleg Kocsis Zsuzsanna végzi ezt a munkát. Harkai Imre igen pontos adatokat szolgáltatott, az elrendezéssel sincs gond, de a többi tájházban ez nincs így, és a múzeumi törvények szerint mindezek leltári karton nélkül nem is múzeumi tárgyak.
Délelőttönként a házban és udvarán folyt a munka, ebéd után az MTA által támogatott identitásprogram keretében kérdőívezés folyt. Erről Papp Árpád mesélt.
- A következő ötéves időszakra identitásvizsgálatot tűztünk ki magunk elé célként. Maga az identitás, mint önazonosság, egy rendkívül divatos kulcsszó ma. Hihetetlenül sok formában kutatott terület; kutatásunk elsősorban az önazonosságnak a néprajzi kategóriák között való megragadását tűzte ki célul. 2002-ben zártuk le sikeresen A Vajdasági Magyarok Néprajzi Atlaszának munkálatait, és ennek tapasztalatai arra az elhatározásra juttattak bennünket, hogy van még mit kutatni magában az identitásban. Most már nemcsak a vajdasági magyarok körében szeretnénk kutatni, hanem a velünk együtt élő szerbek, szlovákok, románok és más nemzetiségek körében is. Bajsán próbagyűjtést végzünk a magyarok, a szerbek és a szlovákok körében, azzal a céllal, hogy a következő évben a nagy kutatás keretében megkezdődhessen egy mindenképpen jó, kérdezhető és precíz kérdőívezés. Ehhez a munkához a végzett kutatók mellett az amatőr kutatókat is szeretettel várjuk.
A kutatást az MTA Magyar Tudományosság Külföldön kollégiuma támogatja, és reméljük, hogy az idei próbakutatások után jövőre már teljes erőbedobással végezhetjük a kutatást. Dédelgetett álmunk, hogy ne csak Vajdaság területén történjen ez a kutatás, hanem az eurórégió keretében a Dél-Alföld és a Bánság egészében.
HERCEG Elizabeta


A Sár utcai ház, ahol a tájszobák találhatók


Dömötör Bea az ELTE néprajz szakának végzőse a babasarkot rendezte


Kocsis Zsuzsanna, a leltározás kezdeményezője kedvenc tárgyai között


Több száz tárgyat leltárba vettek


Raffai Judit munka közben


Papp Árpád

 
KÖVETKEZŐ OLDAL >>>