GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2007
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
<<< ELŐZŐ OLDAL
 
2007.09.20. csütörtök

Az Elektrovojvodina értesítése

Nem lesz áram Bajsán a következő napokon:

2007.09.21. (péntek) 8,00 - 13,00
2007.09.24. (hétfő) 8,30 - 13,00
2007.09.26. (szerda) 8,30 - 13,00

 
2007.09.20. csütörtök

Forrás: Vajdaság Portál

Zene nélkül nincs teljes ember - népzenei rendezvény Bajsán

Zene nélkül nincs teljes ember címmel szeptember 22-én előadást szervez a helyi Testvériség Művelődési Egyesület fennállásának 30. évfordulója alkalmából. Az iskola tornatermében 19 órakor kezdődő rendezvényen a helybeliek mellett fellépnek még a kovačicai, palicsi, topolyai és zentagunarasi művelődési egyesületek tagjai is.

 
2007.09.20. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Harmincéves egyesület

Szeptember 22-én 19 órakor a helyi művelődési egyesület fennállásának 30. évfordulója alkalmából Zene nélkül nincs teljes ember címmel előadást tart az általános iskola tornatermében. A helyi szereplőkön kívül fellépnek még a kovačicai, palicsi, topolyai és zentagunarasi amatőrök. A rendezvény vendégei lesznek a bácsalmási és a bezdáni kézimunkakör képviselői is. (B. S.)
 
2007.09.19. szerda

Forrás: Magyar Szó

Тűzre való a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok helyi egyesülete értesíti a tagságot, hogy szeptember 21-étől minden pénteken 10 és 12 óra között a faluházban lehet előjegyeztetni a tüzelőanyagot 10, 8 vagy 6 hónapos lefizetési időtartamra. A vezetőség várja az érdekeltek jelentkezését. (B. S.)
 
2007.09.19. szerda

Forrás: Vajdaság Portál

A Hagyományápoló Kézművesek Köre határon innen és határon túl

A bajsai Hagyományápoló Kézművesek Köre az elmúlt hetekben tartalmas programokon vett részt.
Augusztus utolsó hétvégéjén, Újvidéken az Etno-fesztiválon a bajsai Hagyományápoló Kézművesek Köre az Avena-val, az egészséges táplálkozást hirdető civil szervezettel, közösen képviselték Topolya községet.
Az Avena bemutatót tartott, amely az egészséges életmódról, és táplálkozásról szólt, míg a bajsai Etno civil szervezet őzpaprikást és palacsintát készített, a bevételt az etno-ház elújítására fordítják.
Szeptember 7-8-9-én a szlovákiai Rozsnyó városát látogatta meg az Etno civil szervezet, Szuhankó Ruzsena és Sándor képviseletében, a topolyai községet az utazási iroda vezetője Kócán László és Szabó Elenka képviselte. Tartalmas programmal várták a vajdasági vendégeket, akik megismerhették Rozsnyó város nevezetességeit, várait, valamint népszokásait, hagyományait.
Ebben az időben a Topolyán megtartott Expo mezőgazdasági kiállításon is részt vett a bajsai hagyományápoló kézművesek csoportja.
Magyarországon, Makón is rendeztek nemzetközi kiállítást, ahová szintén kerültek kiállítandó tárgyak, valamint a Topolyai Múzeum napján is jelen voltak, ahol kosárfonást, szakajtó készítést, és a szövést mutatták be.
A topolyai napok keretén belül, meghívást kapott a Hagyományápoló Kézművesek Köre Topolya díszülésére, ahol emlék plakettben részesítették az eddig elért kiváló munkájukért, amelyet Bábi Attila Topolya polgármestere adott át.
Szeptember 16-án a topolyai tóparton a véradók részére megrendezet összejövetelen is részt vettek, az Avena-val karöltve. Kívánjuk, hogy munkájukat dicső koronázza és még sok ilyen, és hasonló beszámolókban legyen részünk.

Lackó Tünde


Eredeti szlovák népviselet

 
2007.09.11. kedd

Forrás: Magyar Szó

Tisztújítás

A faluházban szombaton a Vöröskereszt helyi szervezete tisztújító közgyűlést tartott. A szervezet elnöke dr. Tóth Isaszegi Sándor, a falu orvosa, míg titkára Horváth Szabó Hajnalka egészségügyi nővér lett. Az összejövetelen megalakult az egészségügyi, a szociális, az ifjúsági, valamint az önkéntes véradók bizottsága. A szervezet községi bizottsága képviseletében Lestár Tibor és Kospenda József volt jelen. (B. S.)

Szlovák vendégek

Pénteken 19 órakor az iskola tornatermében kerül megrendezésre a Szól a nóta, perdül a tánc című rendezvény, amelyben szlovákiai és topolyai tánccsoportok lépnek fel. Ugyanakkor a helyi civil szervezetek is képviseltetik magukat a szintén pénteken, második alkalommal megrendezésre kerülő Mézkarneválon, melyen jelen lesznek a művelődési egyesület, a kézműveskör, a Donna nőfórum, a Kadarka kertbarátkör, a Nektár méhészegyesület, a Holdsugár III. club és a nyugdíjasok egyesületének képviselői is. (B. S.)
 
2007.09.06. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Művésztelep Bajsán

Kollár László kezdeményezésére, helybeli, községbeli támogatók hathatós segítsége mellett új Művésztelep alakult
-Tavaly született az ötlet, több alkalommal beszéltünk róla a jelenleg Belgrádban élő, de a bajsai gyökereit komolyan ápoló pilótával, festővel, hogy szülőfalujába hívná alkotótársait évente legalább egy találkozóra - mesélte Ádor Pál, a topolyai Művésztelep vezetője, akitől azt is megtudtam, hogy a kezdeményezés jó visszhangra talált a községben, és a támogatók, a topolyai vágóhíd, a Sat-trakt, a topolyai önkormányzat, valamint a telep megálmodója, házigazdája Kollár László lehetővé tette, hogy augusztus végén közel húsz művész alkosson egy héten át a bajsai vadászotthonban. Nemzetközi jelleget kapott mindjárt az első találkozó, hiszen Szerbiából, Magyarországról, és Szlovákiából érkeztek művészek. Štefan Gerža, a rozsnyói önkormányzat oktatási és művelődési osztályának vezetője elmondta, hogy augusztusban náluk is van kulturális fesztivál, melyen a topolyai községből az előző években Zsáki István, Penovác Endre és Csernik Attila vett részt; ő most két festővel Jan Kuchtaval és Miro Hujdičcsal érkezett.
Ottjártunkkor ott volt az Ukrajnából származó, jelenleg Szerbiában élő Viktor Zubko, Stefica Radovanović, Božidar Kovačević, Dragić Petrović Medoš, Anđela Blagojević Užicéről, a vajdaságiak Skrabány Viktor, Crnogorac Éva, Harmos Vilmos, Magyarországról Sáska Tibor és Tóth Ilona, valamint Sreto Bošnjak művészettörténész. Festmények is sorakoztak már a vadászotthon nagytermében, egyet hagynak az alapban, egyet a támogatóknak adományoznak, mint ahogyan az egy napra érkező fafaragók alkotása a tervek szerint Bajsa első köztéri szobra lesz.
Az megnyitón jelen volt Bábi Attila községi elnök is, aki reményének adott hangot, hogy sikerül hagyományossá tenni a művészek találkozóit Bajsán. Ádor Pál azt hangsúlyozta, hogy nemes célok vezérlik a művésztelep alapítóit, az, hogy több országból, régióból, megtalálják a közös nevezőt, az együtt alkotás örömét. A művészet tisztelete hozzon össze embereket különböző régiókból, a bácskai falusi környezetben. Így volt ez az elmúlt héten is, és Kollár László mindent megtesz annak érdekében, hogy a jó kezdet után legalább ugyanilyen legyen a folytatás is.
H. E.

Csoportkép a Művésztelepről
 
2007.09.05. szerda

Forrás: Magyar Szó

Képzőművészeti alkotótábor

A hét végén zárult a bajsai képzőművészeti alkotótábor. A vadászházban hazai, szlovákiai, ukrán és magyarországi festők és szobrászok egy hétig alkothattak. Az alkotásokat helyben, de Topolyán is ki fogják állítani. Az egyik faszobrot a helyi óvodának ajándékozták. A jelek szerint a tábor hagyományossá válik majd, sőt bővítenék, illetve szeretnék felkarolni a fiatal tehetségeket is.
 
2007.08.31. péntek

II. COUNTER-STRIKE verseny a Teleházban

Augusztus 31-én 11,00 órai kezdettel került megrendezésre a szünidőzáró II. Counter-Strike verseny a Teleházban. A résztvevők Barna Lóránt, Varga István Árpád, Fehér Viktor, Kiskároly Sándor, Füleki Sándor, Bederka Kornél, Ocsenás Tamás, Bábi Dániel, Fehér Dominik és Mráz Márió 13,30-ig mérkőztek egymással. A következő eredmények születtek:

résztvevők selejtező mérkőzéseken elért pontszám (pálya: doorway final) döntőben elért pontszám (pálya: dollar store) elért helyezés
1. forduló 2. forduló össz. haladó csoport kezdő csoport
I. csoport B.L. 26 12 38 - 26 6.
V.Á. 35 34 69 29 - 2.
F.V. 22 28 50 28 - 3.
K.S. 10 8 18 - 18 7.
F.S. 8 9 17 - - 9.
II. csoport B.K. 20 1 21 - 33 5.
O.T. 23 7 30 32 - 1.
B.D. 13 3 16 - 10 8.
F.D. 3 0 3 - - 10.
M.M. 18 6 24 16 - 4.

 


A díjak


A résztvevők

 
2007.08.29. szerda

Forrás: Vajdaság Portál

Művésztelep Bajsán

Első alkalommal rendezik meg Bajsán a festők találkozóját, amelyet a bajsai napok keretében a következő években hagyománnyá szeretnék fejleszteni. A megnyitón Kollár László festő köszöntötte a vendégeket, aki egyben a művésztelep megálmodója és létrehozója.
A vendégek közt Bábi Attila, Topolya polgármestere reményét fejezte ki, hogy ezt az első művésztelepet majd követi a sorrendben többi ilyen találkozó, minél több festőt ide toborozva.
Kollár László elmondta, a művésztelepnek 17 lakója van, akik a helyi vadászotthonban lesznek elszállásolva, és az egy hét alatt elkészült alkotásaikat kiállítják, valamint a művésztelepnek adományozzák. Különösen örül annak, hogy vannak külföldről érkező festők és ilyen szép számban, elfogadták a meghívást. Táborunkban a festők mellet még részt vesznek a szobrászok, akik ez alkalommal fával fognak dolgozni.
A nemzetközi képzőművészeti tábor augusztus 27-étől szeptember 2-áig tart, és ezt követően az itt elkészült alkotások ki lesznek állítva, és a meghívott kritikusok értékelni fogják az elkészült alkotásokat.

 
Kollár László a bajsai művésztelep megalkotója


A bajsai vadász egyesület elnöke köszönti a vendégeket


... a már elkezdet munkák


Művészek terme


Fafaragások

Lackó Tünde
A képek a szerző felvételei

 
2007.08.28. kedd

Forrás: Magyar Szó

Festők találkozója

A Bajsai Napok rendezvénysorozat keretében augusztus 27-től szeptember 2-ig tart a nemzetközi képzőművészeti tábor, melynek helyszíne a vadászotthon lesz. A tábor mintegy húsz lakója hazánkból, Magyarországról és Szlovákiából érkezett, az ünnepélyes megnyitóra ma 19 órakor kerül sor.

Úszóverseny volt

Július és augusztus folyamán ingyenes úszóiskola működött Zoran Jovanović úszómester vezetésével a fürdőmedencében, amely augusztus 25-én úszóversennyel zárult. A verseny során első helyezést Dmitar Knezević, másodikat Balgavi Viktor szerzett, míg a harmadik helyen Bosnyák Krisztián végzett.

Az Etno-fesztiválon voltak

Az Avena, egészségesen táplálkozók-, és a Hagyományápoló Kézművesek Köre részt vett immár hatodik alkalommal az Újvidéken sorra kerülő Etno-fesztiválon, amely Vajdaság népeinek étel-, és zenei bemutatója. Az említett civil szervezetek egészséges és hagyományos ételkülönlegességeiket és kézműves alkotásaikat mutatták be a rendezvényen.(B. S.)
 
KÖVETKEZŐ OLDAL >>>