GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2007
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
<<< ELŐZŐ OLDAL
 
2007.12.24. hétfő

Kellemes karácsonyt és boldog új évet!

 
2007.12.21. péntek

Forrás: Magyar Szó

Múltunk titkai

Kocsis Antal legújabb könyvéről

Mint arról hírt adtunk, nemrégiben megjelent Kocsis Antal legújabb könyve, a Települések, templomok Topolyán és Bajsán az Árpád- és középkorban címmel, melyben a szerző helytörténeti kutatásairól, illetve annak eredményeiről számol be. Az ilyen mű megírásának, mint a könyv egyik recenzense, a budapesti Pelyach István történész írja, előfeltétele korszakokon átnyúlva megismerni az adott forrásanyag jelentősebb részét, áttekinteni a részfelületek fejlődését, gazdasági, társadalmi, politikai, történelmi jelenségeket modellálva. Ezt kísérli meg, illetve műveli már évtizedek óta a könyv szerzője, tanulmányozva az adott forrásokat, ezúttal választ keresve arra a kérdésre, hogy milyen települések és templomok lehettek a középkorban Topolyán és Bajsán.
Mint a könyvben is olvasható, évszázadok óta vitatott téma, hogy Topolya melyik Árpád- vagy középkori településből alakulhatott ki. Vitatott továbbá az is, hogy Fybayc vagy Baych lehetett-e Topolya, illetve Bajsa őse. Egyesek szerint Mátyás király 1462-es birtokjog-megerősítő levele e két településre vonatkozik, amit Kocsis Antal megkérdőjelez, de hasonlóképpen vélekedett Ulmer Gáspár A bajsai birtok, földesurak és jobbágyok 1751-1849 című, 1986-ban megjelent könyvében is. Az említett korok kutatói is többször rámutattak, hogy ezen a vidéken a településhálózat olyan sűrű volt, hogy a falvak közötti távolság nem lehetett több két-három kilométernél, így tévesnek tartják az elméletet, miszerint a jelenlegi Bajsa és Topolya Fybaych és Baych lett volna. Hogy Bajsa pontosan mikor és hogyan kaphatta nevét, nehéz meghatározni, de valószínű, hogy a törökdúlás ideje alatt.
A Topolyával kapcsolatosan eddig közzétett adatok szerint a város a jelenlegi központtól dél-délnyugatra mintegy két kilométerre lévő középkori településből alakulhatott ki, véli a szerző. Írott formában először a Mátyás király által kiadott birtokjog-megerősítő levélben említik, ami a szerzőben szintén kételyeket ébreszt. Fybaych, azaz Kisbajsa ugyanis több más Bács megyei birtokkal együtt 1459-ben már szerepel egy birtokjogi dokumentumban. A különböző, későbbi okmányok, adóösszeírások alapján 1639-ig kísérhető nyomon a település létezése, lélekszáma, amikor is a defter 21 adózó házat jelöl meg az akkor Gdsish Baisha nevű településen, ugyanakkor Szabadkán 49, Pacséron 16 ház adózott. Az már azonban rejtély, hogy az említett év után mi lett a sorsa Kisbajsának, csak annyi bizonyos, hogy a továbbiakban nem ismertek olyan okmányok, melyekben ilyen vagy hasonló néven előfordul. Van még tehát számos megválaszolatlan kérdés múltunkkal kapcsolatban, és a föld is sok titkot rejt még magában. Szekeres László 1981-ben megjelent könyvében, az Amit az idő eltemetett címűben is hangsúlyozza, nagy ásatásokat kellene végezni, hogy teljes képet kapjunk településünk múltjáról, de ez azóta is elmaradt.
N. K.

 

Pálinkafesztivál Bajsán

A helybeli Becskei Krisztián két-két arany- és ezüstérmet kapott

Ötödik alkalommal került megrendezésre nemrégiben a pálinkafesztivál Bajsán, melyre 58 minta érkezett elbírálásra. Ezt pedig a Zentai Pálinkabírálók Társasága végezte illat- és íztisztaság, gyümölcsjelleg, illetve összharmónia alapján. Legmagasabb pontszámot, maximális 20-at egyedül a helybeli Becskei Krisztián ért el barackpálinkájával, de almájára is aranyérmet, szilva- és meggypálinkájára pedig ezüstöt kapott. Aranyérmes lett még a bácsfeketehegyi Horkai Lídia meggy-, alma- és körtepálinkája, ezüstérmes a barackból és bronzérmes a szilvából készült itala. Szilvapálinkájára szintén aranyérmet kapott a helybeli Ocsenás Sándor és Tancik Zoltán, aki egy-egy ezüst- és bronzérmet is elvitt gyümölcs-, illetve almapálinkájával. A helyi Sábli Károly a barackkal remekelt, a bácsfeketehegyi Csete Gábor meggypálinkájára kapott arany-, körtére és barackra pedig ezüstérmet. Falubelijük, Dobrivoj Šaršanski szintén aranyérmes meggy-, illetve ezüstérmes almapálinkát főzött. Még két aranyérmet kaptak a bajsaiak, Szpisák Margit meggy-, és Kirs Miklós almapálinkával.
Az ezüstérmeket is a bajsaiak vitték el, Szabó Vendel, Milisav Viljanac szilva-, Klebecskó Zoltán és Oravec Tibor alma-, Cesznak Tibor birs-, Kecskés Tibor és Teodor Preradović szőlő-, Borislav Viljanac törkölypálinkával, illetve Mengyán Károly szőlő- és szilva-, Boros József szilva-, meggy- és alma-, Becskei János alma-, törköly- és szilva-, Mengyán Lajos alma- és szilvapálinkával.

A bronzérmesek között van a helybelieken kívül a magyarkanizsai Manyi Pál, aki barackpálinkájával ért el eredményt, illetve a belgrádi Dima Ristić, aki pedig „cseresznyelével”, míg Lazo Mileticki szőlő-, Juhász Lajos meggy-, Saffer Béla gyümölcs- és Janko Poljak szőlőpálinkával.


Munkában a pálinkabírálók

 
2007.12.19. szerda

Forrás: Magyar Szó

Óévbúcsúztató

Holnap a helyi közösség tanácsa óévbúcsúztató összejövetelt tart a faluházban, amelyre a helybeli vállalkozók is meghívást kaptak. Ez alkalommal nyílik meg a bajsai művésztelep képkiállítása is. Az alkotások az idén első ízben megtartott képzőművészeti tábor alkalmával készültek. (B. S.)

Évzáró rendezvény

Pénteken 10 órakor a nyugdíjasok egyesülete évzáró rendezvényt tart, amelyre tisztelettel várja a nyugdíjasokat. Az összejövetelen az egyéb program mellett fellép Stoff Dávid IV. osztályos tanuló, aki szintetizátoron népdalokkal szórakoztatja a közönséget. (B. S.)

 

 
2007.12.13. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Helybeliek a szabadkai táborban

A helyi Holdsugár 3 Klub 10 fős csoportja holnaptól vasárnapig részt vesz a Szabadkán megrendezésre kerülő Kultúrák, konfliktusok, fiatalok elnevezésű nemzetek közötti sportkommunikációs táborban. A bajsaiaknak alkalmuk nyílik szabadkai, újvidéki és szentendrei fiatalokkal való megismerkedésre. (B. S.)

 
2007.12.12. szerda

Forrás: Magyar Szó

Évzáró KÉK-tribün

Ma tartja utolsó idei tribünjét a KÉK a faluban, 18 órától az Evangélikus Egyház hittantermében Az Úr imája címmel. Előadó: Mester Imre.

A németek egyesületének munkájáról

Pénteken 18.30 órakor a tűzoltóotthonban összejövetelt tart a községi Német Egyesület. A tanácskozáson elemzik az elmúlt év eredményeit és elkészítik a következő év munkatervét.
Az összejövetelt társalgás követi. A jó hangulatról Lakatos Zvonko szintetizátoros gondoskodik. (B. S.)

Tapasztalatcsere

A múlt szombaton a Fürge Ujjak kézimunkakör meghívására egész napos szakmai összejövetelt tartottak a horgosi Bartók Béla ME Barka Hagyományápoló Hímzők néhány tagjával. A vendégek, Bende Ilona, Dobó Márta és Simity Veronika nagy hozzáértéssel ismertették a hevesi palóc hímzés csínját-bínját. A szorgos öltögetők a tapasztalatcserét havonta egy-egy hétvégén tartják. (B. S.)

 
2007.12.11. kedd

Forrás: Vajdaság Portál

Elfeledett szakmák nyomában

Az emberek ősidők óta felhasználták a környezetükben megtalálható természet adta anyagokat. A mi vidékünkön, a folyók és a vizes árkok vagy is krivajok kiválóan megfeleltek vadon termő gyékény termesztésére, amelyből különböző háztartási eszközöket is készítettek. Gyékényből készített tárgyak között azonos rendeltetésűek, sőt azonos formájúak is találhatók (tojástartó, szakajtó, varrókosárka).
A mai vessző, gyékény, szalma és csuhémunkák egyrészt őrzik a múlt hagyományait, hiszen ma is készülnek vesszőkosarak, kenyér, és varrókosarak, másrészt az alkotói fantázia és a kor ízlése következtében újabb tárgyak keletkeznek, pl. kitűzők, díszek, nyakláncok, kistáskák.
A bajsai Szuhankó Sándor két éve kezdett el szakajtó fonással foglalkozni, és mint megtudtuk tőle, a kényszer hajtotta rá, hogy megtanulja ezt az ősi mesterséget. Az Etno (hagyomány ápoló kézművesek köre) követelménye volt hogy ápolják ezt az ősi népszokást. Nem maradt más hátra, meg kellet tanulni. Ő könyvekből tanulta a fonás minden fortéját és most a fiatal generációnak próbálja tovább adni.
- Mennyire bonyolult művelet elkészíteni egy szakajtót?
- Sokkal könnyebb elkészíteni, mint elmondani, a gyékényfonó többféleképpen tud dolgozni, szövésre csak a keskeny levelű gyékény alkalmas. A széles levelű gyékény viszont általában puha, hajlékony szárú, ezért jól fonható. Természetszerűen a gyékény fonása az egyszerűbb művelet. A szövés már nehezebb. Azelőtt ahol a gyékény megtermett, szinte minden településen akadt néhány gyékényfonó, szakajtó készítő, aki az önellátáson felül, értékesítésre is dolgozott. Ma már viszont alig található olyan kézműves, aki aktívan is ápolja ezt a hagyományt. Pedig hát szinte elegendő egy nap, arra hogy egy helyes kis szakajtót elkészítsünk, különösebb tudás nélkül.
De sajnos a mai ifjúságot ma már nehéz ide csalogatni, amikor itt a televízió és a számítógép.
- Ti honnan szerzitek be a nyersanyagot?
- Nekünk nagyon nagy szerencsénk van, hogy körül vagyunk véve vizes árkokkal, tavakkal, folyókkal, ahol kitűnően meg tud teremni ez a gyékényfajta.
Amikor megérik a gyékény, akkor kivágjuk minél mélyebben a vízben, majd bordázzuk őket, hetekig szárítjuk mind két felét, és amikor megszáradt akkor kévébe kötve száraz helyen tároljuk. Mielőtt hozzá látnánk a szakajtó készítéséhez, a kiválogatott és megszárított nádat ki kell selymezni, vagy is levelekre szedni, mert a középső három-négy szál a fonó szál, a többi pedig a tömő szál. Ezt halván lehet, hogy bonyolult műveletnek hallatszik, de nagyon könnyen bárki megtanulhatja.
- Nem csak szakajtókat látunk, vannak itt különböző dísztárgyak is. Ezek is gyékényből készülnek?
- Természetesen, de a dísztárgyakhoz csak a válogatott szép szállak a megfelelőek, és mivel közelegnek az ünnepek, ilyenkor készítjük el a legtöbb dísztárgyat, amelyet később lehet festeni, lakkozni.
- Mi a sorsa az elkészített szakajtóknak, és dísztárgyaknak?
- Többnyire eladásra kerülnek, de mindig akad pár darab, amely a kiállításokat látogatja.
A tárgyakat nézve, szinte a régmúltba kerültünk vissza, és akár milyen divat trendet is követünk, szinte nincs ház, ahol egy-két fonott szakajtót és dísztárgyat nem találnánk. De összeszorul a szívünk, amikor megtudtunk, hogy a fiatalság, nem igen érdeklődik e kihaló félben lévő szakma iránt. Talán még nem késő, hogy ráébresszük a jövő nemzedékét, arra hogy a számítógépen kívül még vannak nagyon szép és csodálatos dolgok is az életben, és ne csak őrizzük meg, adjuk is tovább e szép szokást.

Lackó Tünde

 
2007.12.07. péntek

5. Pálinkafesztivál Bajsa, 2007

Összesített eredmények:


63 KB

Fényképek az értékelésről:

 
2007.12.07. péntek

Forrás: Magyar Szó

Vendégségben Bajsán
Mikulás-napi fogadás az Otthon ápoltjai számára

 

A bajsai Donna Nőszervezet negyedik éve rendez Mikulás-napi fogadást a bácskossuthfalvi Otthon lakói számára, akiknek egy huszonöt fős csoportját tegnap, a korábbi évekhez hasonlóan az iskola tanulói köszöntöttek alkalmi műsorral. Ezt viszonozták a vendégek is, akik karácsonyi dalokat énekeltek magyar, szerb és német nyelven. A Télapó-csomag mellett az Otthon ápoltjai a nőszervezet által gyűjtött több zsáknyi ruhaneműt is magukkal vihették. A szervezetnek év végéig még egy rendezvénye lesz, karácsony tájékán, amikor is a helybeli rászoruló családok gyerekeit ajándékozzák meg.
nk
 
2007.12.06. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Ismerjük meg egymást!

A sérültek világnapján a Bethesda ápoltjai a bajsai általános iskola vendégei voltak

Egészséges kortársaik között töltöttek egy délelőttöt a topolyai Bethesda napközi halmozottan sérült lakói, miközben a velük foglalkozó pedagógusok, Huber Varmuzsa Anikó és Nagy Melinda interaktív előadás során igyekeztek rávilágítani a fogyatékkal élő emberek helyzetére, nehézségeire.
A bajsai iskola pedagógusa fontosnak tartja, hogy a tolerancia jegyében az egészséges gyerekek elfogadják az ilyen jellegű másságot is. Így is volt, az előadás után barátkozásra, közös játékra is sor került.
Cipó Rózsa, a napközi vezetője elmondta, hogy a világon élő hatszázmillió sérült ember egyharmada gyermek, 98 százalékuk nem jár iskolába, és sajnos sokan semmilyen közösségbe, ahol megfelelő asszisztencia mellett az önálló élet, a szocializáció bizonyos szintjéig vezetnék őket. A Bethesda szervezet évek óta akciót szervez a világnap alkalmából, vezetői jártak a polgármesternél, hogy a közintézmények megközelítését könnyítsék számukra, a feljárók kialakítása érdekében lobbizzanak (igen kevés történt ezen a téren), illetve a mezőgazdasági középiskolában tartottak hasonló előadást. Felvállalt küldetésük megvalósítása azonban nem korlátozódik csupán e dátumra, hanem folyamatos munkájukkal elérték, hogy kis közösségünkben valóban történt áttörés a fogyatékkal élők megítélésében.
Cipó Rózsa december 5-e, a volontőrök világnapja alkalmából köszönetét fejezte ki a civil szervezetek önkénteseinek, akik az elmúlt öt évben lehetőségük, tudásuk szerint időnként vagy folyamatosan segítették a napközi működését.

H. E.


Egy közösen elkészített rajz a barátság jegyében

 
2007.12.04. kedd

Forrás: Magyar Szó

Túl a centenáriumon

Évfordulót ünnepelt a topolyai Őzbak Vadászegyesület - Idén kiérdemelte a Pro Urbe Díjat, közösen a bajsai Fácánnal

A község legrangosabb elismerését, a Pro Urbe Díjat idén két pedagógusnak és két vadásztársaságnak ítélték oda. Ez utóbbiakat még nem mutattuk be, amire azonban a hétvégi rendezvény jó alkalom volt, az Őzbak ugyanis fennállásának századik évfordulóját ünnepelte. Ám, mint az ünnepre készülve, adatok után kutatva kiderült, a társaság még régebb óta működik, vagyis már 1890-ban létezett, úgyhogy két év múlva 120 éves jubileumát ünnepelheti.
Az évforduló alkalmából tartott ünnepi ülésen Lung László, az egyesület elnöke köszöntötte a tagságot, vadásztársakat, köztük boszniai vendégeket is, majd átadták azokat a kitüntetéseket, melyeket a szerbiai, a tartományi és a községi vadászegyesület adományozott a kimagasló eredményeket elért tagoknak és szervezeteknek. A díszülést követően a Művésztelep képtárában megnyílt a trófeákat, dokumentumokat bemutató kiállítás, az évforduló alkalmából pedig vasárnap vadászatot rendeztek. Ugyancsak az évforduló alkalmából a vadásztársaság gondozásában megjelent a Túl a centenáriumon - Adalék a topolyai Őzbak Társaság történetéhez ?-2007 című kiadvány.
Az Őzbak Vadászegyesület egyébként mintegy 46 hold földterülettel rendelkezik, melyen többnyire erdőt telepített. Az egyesület keretében működik kinológia, céllövő szakosztály is, és együttműködnek más hasonló társaságokkal, köztük a negotini, bihaći egyesületekkel is.
A másik Pro Urbe díjas, a bajsai Fácán Vadászegyesület több mint 6300 hektáros területtel rendelkezik, melyen megtalálható az őz, mezei nyúl, fácán, vadgalamb, vadkacsa, fürj. A topolyaiakhoz hasonlóan a bajsaiak is nagy hangsúlyt fektetnek a vadállomány védelmére, a téli etetésre.

N. K.


Köztársasági szintű elismerést érdemelt ki id. Brindza Lajos, Győri László, Zakár Péter, Radosav Radosavljević, Kozma Károly, Klájó Sándor, Fürsztner Zoltán és Vikor György

Mikulás-napi ünnepség

A bajsai Donna nőegylet csütörtökön 10 órakor a faluházban Mikulás-napi ünnepséget szervez. A rendezvény keretében szerény ajándékkal kedveskednek a helyi meghívottak és a bácskossuthfalvi Otthon ápoltjainak. Az iskola alsó tagozatos tanulóinak egy csoportja zenés összeállítással köszönti a vendégeket. (B. S.)

Pálinkafesztivál

Szombaton 18 órakor a faluház nagytermében pálinkafesztivált rendez a Kadarka Kertbarátkör helyi szervezete. Ekkor kerül sor a beadott pálinkaminták értékelésére és rangsorolására. A rendezvény társalgással és vacsorával zárul. (B. S.)
 
2007.12.01. szombat

Értesítés

Ezzenel értesítjük a bajsai polgárokat, hogy 2007. december 4 –én (kedden) 17.00 órai kezdettel LAKOSSÁGI FÓRUMOT tartunk a Faluház nagytermében a Topolya község 2008 – évi büdzséje tervezetének megvitatásáról.

Helyi közösség titkára
Becskei János

 
2007.11.27. kedd

Forrás: Magyar Szó

60 éves a vadászegyesület

A helyi Fácán Vadászegyesület fennállásának 60 éves évfordulója alkalmából a hét végén kitüntették az arra érdemesült vadászokat. A Szerbiai Vadászszövetség aranyplakettjét Burcsár László és Dobrivoj Šaršanski, az ezüstplakettet Nagy Tibor, míg a bronzot id. Barna József, Bednárik Béla és Zoran Stojšić érdemelte ki. Ez alkalomból ünnepi vadászatot tartottak Pannónián, majd utána a hálaadó tábori szentmisét ft. Tóth József bajsai plébános szolgáltatta. (B. S.)
 
2007.11.21. szerda

Forrás: Magyar Szó

A nőszervezet év végi akciói

A DONNA nőszervezet a korábbi évekhez hasonlóan az év végéig még két nagyszabású akciót szervez, mégpedig ruhagyűjtést december 3-ától 5-éig a Faluházban a bácskossuthfalvi OTTHON lakói számára. Az említett napokon a polgárok 9-től 16 óráig adhatják át adományaikat. A szervezők kérik a helybelieket, hogy legyenek segítségükre a nemes vállalkozásban. A nőszervezet másik programja a Mikulás-napi ünnepség, amire ugyancsak a Faluházban kerül sor december 8-án 10 órai kezdettel. A rendezvényen fogadást szerveznek a bajsai rászorulók és a bácskossuthfalvi OTTHON lakói részére, a tervek szerint összesen mintegy hatvan személy részvételével. Emellett a többi részvevőnek is Mikulás-napi ajándékkal kedveskednek.
 
2007.11.20. kedd

Forrás: Magyar Szó

Lakossági fórum

November 27-én 18 órakor a bajsai faluház nagytermében lakossági fórumot tartanak.
Az összejövetel vendége dr. Félegyházi Péter, a szabadkai magyar konzulátus munkatársa, aki tájékoztatót tart a 2008. január elsején életbe lépő schengeni vízum megszerzésének feltételeiről. A szervezők az összejövetelre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Pálinkafesztivál

A bajsai Kadarka Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesülete értesíti az érdekelteket, hogy a már hagyományossá vált bajsai pálinkafesztivált december 8-án 18 órai kezdettel tartják meg a Faluházban. A pálinkafesztiválon való részvételi feltétel a tagok számára a következő: 0,5 l pálinka, valamint 100 dinár egy pálinkaminta után, és minden további minta után 50 dinár benevezési díj jár. A kívülálló személyek számára a részvételi feltétel 0,5 l pálinka, valamint 300 dinár egy pálinkaminta után, és minden további minta után 100 dinár benevezési díj. Az átadott mintákra fel kel tüntetni a pálinka fajtáját és tulajdonosának a nevét. A befizetett összegben a vacsora is benne foglaltatik egy személy részére. A pálinkamintákat a helyi irodában lehet átadni mindennap 7-től 14 óráig Becskei János titkárnál, november 29-éig. (Tel: 024/721-004.) Utólag beérkezett mintákat nem fogadnak el. A benevezett pálinkaminták elbírálását a zentai Pálinkabírálók Egyesülete végzi december 1-jén. A pálinkafesztiválon és az utána vacsorával egybekötött díjkiosztáson csak azok a tagok és személyek vehetnek részt, akik legalább egy pálinkamintával beneveztek a versenyre. A szervezők minden tagot és érdeklődőt szeretettel várnak.
 
2007.11.06. kedd

Forrás: Magyar Szó

A cukorbetegségről

A cukorbetegek egyesülete helyi szervezetének néhány tagja november 7-én Szegeden járt, ahol a Szegedi Orvostudományi Egyetem munkatársa előadást tartott a cukorbetegek helyes táplálkozásáról. Az utazás szervezője a szabadkai cukorbetegek egyesülete volt. (B. S.)

Egészségbazár

November 10-én, szombaton a tűzoltóotthon nagytermében 10 és 14 óra között a Tartományi Egészségügyi Titkárság védnöksége alatt az Egészség bazárja elnevezésű akcióra kerül sor. A vizsgálatra jelentkező polgárokon ingyenes elvégzik a vérnyomás, vércukor, vérzsír, valamint a testtömeg mérését, illetve indokolt esetben az EKG-vizsgálatot is. (B. S.)

Új évad

A helyi művelődési egyesület Csalogány Népdalköre november 9-én 18 órakor kezdi az új évad próbáit, amelyre szeretettel várja a régi és az új tagokat. Különösen férfi énekesekre és citerásokra lenne szükség, ezért aki kedvet érez a népdalénekléshez, valamint a citerázáshoz, jelentkezzen a faluház próbatermében. (B. S.)
 
2007.11.01. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Gyenge a térerő

Nem hivatalos értesülések szerint a 063-as és a 064-es mobiltelefon szolgáltató megbeszéléseket folytat azokkal a földtulajdonosokkal, akiknek földterületén továbbító állomást, relét szándékozik kiépíteni. Erre nagy részén szükség is lenne, mert a faluban és környékén nagyon gyenge a térerő. Az állomások megépítésével a vezetékes telefonnal nem rendelkezők jobb helyzetbe kerülnének. (B. S.)
 
2007.10.31. szerda

Forrás: Magyar Szó

Kézműves foglalkozás

Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre idén is megszervezi a téli kézműves foglalkozást a faluházban november 3-ától december 22-éig. A foglalkozásokat szombatonként 9 és 12 óra között tartják, az érdekeltek a 024/721-183-as telefonszámon jelentkezhetnek. Az anyagi költségekre 50 dinárt kell fizetni.

Véradás

A faluház nagytermében pénteken délelőtt önkéntes véradásra kerül sor. A szervezők tisztelettel várják mind a régi, mind az új véradókat. (B. S.)
 
2007.10.24. szerda

Forrás: Magyar Szó

Kezdődik az új évad

A helyi művelődési egyesület Csalogány Népdalköre november 9-én 18 órakor kezdi az új évad próbáit, amelyre szeretettel várja a régi és az új tagokat. Különösen férfi énekesekre és citerásokra lenne szükség, ezért aki kedvet érez a népdalénekléshez, valamint a citerázáshoz, jelentkezzen a faluház próbatermében. (B. S.)

Kirándulás

A Kadarka Kertbarátkör és a helyi nyugdíjas-egyesület egynapos kirándulást szervez Magyarországra, melynek során ellátogatnak Pécsre, Máriagyűdre, és megtekintik a siklósi várat, valamint néhány villányi borgazdaságot. A kirándulás október 27-én lesz, indulás reggel 6 órakor. (B. S.)
 
2007.10.30. kedd

Bajsa fejlesztési terve

Kedden, október 30-án 16,00 órai kezdettel tartották A BAJSAI FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁT ELŐKÉSZíTŐ MUNKACSOPORT II. ÜLÉSÉT a helyi közösség termében.

 
2007.10.16. kedd

Forrás: Magyar Szó

Iskolaszékülés

A helyi Testvériség Egység Általános Iskola iskolaszéke október 8-án tartott összejövetelt, amelyen Radivoj Preradović iskolaigazgató ismertette a 2007/2008-as iskolaév programját. A legégetőbb kérdések egyike a vízszűrő beszerelése, amely iható vizet biztosít a tanulók számára. (B. S.)

Kezdődik a nyúlvadászat

A helyi Fácán Vadászegyesület október 11-én megtartott összejövetelén azt a döntést hozta, hogy a vadászévad e hó 21-én nyúlvadászattal kezdődik és 2008. január 13-án fácánvadászattal zárul. Ez idő alatt felváltva lesz nyúl-, illetve fácánvadászat, valamint beiktatják a nyúlfogást is. Az etetőket és sózókat a hónap végéig kell elkészíteni a vadászoknak, de aki ezt elmulasztja, az nem vadászhat ebben az idényben. (B. S.)
 
2007.10.15. hétfő

Forrás: Vajdaság Portál

17. Lovas Találkozó Bajsán

2007. október 13-án került megrendezésre Bajsán a 17 Lovas Találkozó, mely egyedülálló kezdeményezésként kifejezetten a hobbi lovasoknak kíván teret adni. A rendezvényről, valamint a klub megalakulásáról és működtetéséről Plahi Györgyöt a bajsai lovas klub elnökét kérdeztük:
- Mikor alakult a bajsai lovas klub?
- Lovas klubunk 1991-ben alakult Aero névvel, a névadó a bajsai sárkányrepülő klub, mivel közösen használjuk a kijelölt ügető pályát.
- Hány tagja van a bajsai lovas klubnak?
- Jelenleg 50 tevékeny tagja van, ebből tizenötnek versenylova is van, akik tavasztól őszig szinte minden versenyen részt vesznek.
- Hogyan látod a lovassport helyzetét?
- Pár éve már hogy nagyon mostoha körülmények közt tengődik, sajnos nem igen találni támogatókat. Nagyon érezteti magát a pénztelenség, mivel egy-egy verseny a távolságtól is függően több száz euróba is belekerülhet. Ez az oka annak is, hogy nem tudtuk megrendezni ezt az ügetőverseny a falunapra, augusztus 15-ére.
- Te magad is még versenyzel?
- Jelenleg nem, de 1977-ben kezdtem, megjártam már Magyarországot, Romániát és persze egész Szerbia területét. És persze az eredmények sem maradtak el.
- Milyen szerepe, feladata van egy–egy támogatónak a lovassport valódi segítésében és feladatainak megoldásában?
- Ha valóban találnánk olyan támogatókat, akik esetleg beruháznának is a lovassportba, akkor az elsődleges megoldás a pálya rendbetétele volna. Hiányzik a lelátó, a nézők számára kialakított tér, és persze még sorolhatnám a végtelenségig.
- Milyen tervekkel és lehetőségekkel folytatod az Aero lovas klub vezetését?
- A mai lovassportban sajnos a pénz és a tehetség ritkán találkozik. Az anyagiak viszont a lovas elszántsága és szorgalma nélkül nem elegendő.
A lehetőségek sajnos mindig rosszbak, a lovasok lassan kiábrándulnak, továbbállnak, vagy lemondanak a lovassportról, de az elszántság és a kitartó munka meghozza gyümölcsét.

Egy eredményes életút
Az ember egész létét és életét a ló iránti szeretettel, a lovassport iránti vonzalommal lehet egybekötni. Ezen kívül a sors nagyon kegyes volt hozzám, hogy ilyen jó egészséggel ajándékozott meg, ami nélkül nem érhettem volna el még ma is ilyen szép eredményeket.
- kezdte a beszélgetést a 78 éves Tóth Bagi István.
Számomra a lóverseny nem egyszerűen sport, a lóval való foglalkozás egy életstílus, nem túlzás azt mondani, hogy maga az élet. Egy olyan tevékenység, mely a szellem útján nyitja meg a testet. A lovas ember testét és lelkét minden nap megérintik a lovak, minden nap hoz valami új élményt. Nekem, mint lovas hajtónak kifejezetten fontos, hogy a lovassport minél szélesebb körben legyen ismert és elfogadott szabadidős tevékenység.
- Mikor kezdett el hajtani?
- Ez a hatvanadik éve, 1948-ban kezdtem hajtani Szivacon. De olyan szerencsétlen voltam hogy mindjárt első nap elszakadt a farkallóm, és kizártak a versenyből. De második nap egy madzaggal pótoltam, és az óta is erre a célra madzagot használok.
Hogy babona-e? Talán igen, mert utána öt versenyt is megnyertem egymás után a Badacsony nevű lovammal.
– Melyik ló nőt legjobban a szívéhez?
– Nem tettem különbséget lovaim között, egyformán a szívemhez nőt valamennyi. A legeredményesebb azonban Badacsony és Szellem volt.
- De hát nem lesz minden lóból és lovasból jó versenyző, vagy igen?
- Nem is kell! Sok embernek van jogosítványa, de nem lesz mindenkiből Schummaher. Nem is lenne jó. Mások a lehetőségeink, az adottságaink, de annyi elengedhetetlen, hogy minden lovas tisztelettel és jó érzéssel gondoljon a lóra. De ehhez egy nagyfokú alázat szükséges, hogy tanuljunk és akarjunk tanulni.
- Biztos sokan kérdezték már, hogy mi a jó abban, hogy így 78 évesen is még hajt egy-egy versenyen?
- A siker az nem a fő motiváció. Hogy mit szeretek benne? Nekem örömforrás, ezt a testünk-lelkünk kívánja. Testünket edzi, lelkünket melengeti, elménket tisztítja.
Amikor a lovakat hajtom minden bút, bánatot elfelejtek. A pozitív életérzést legjobban a ló társaságában érzem. Lelki kapcsolatom van vele. Mint tudjuk, a szem a lélek tükre, és ha ránézel egy ló szemére magadat látod benne. Mindig a legjobbat próbáltam kihozni a lovamból és magamból egyaránt.
- Miért fontos hogy minél többen megismerjék a lovassport világát?
- A mai fiataloknak talán még nagyobb szükségük van erre a fajta élményre, mint valaha volt nekünk. A mai világban, amikor egyre inkább elszakadunk a természettől, a ló egy olyan kapcsot jelent, amit nem szabad elhanyagolni. A történelem hozza közel újra a lovakat. Lovas, lovarda, lovas rendezvény sajnos mind kevesebb van.

Pista bácsi! Nagyon köszönjük a segítséget és a nagyon példamutató hozzáállást! Reméljük, hogy még sok–sok üget hajtón fog részt venni!

Tóth Bagi István bizonyára egyedülálló jelenség nemcsak a lovasok, de az egész sportvilágában is.
További jó egészséget kívánunk!

Lackó Tünde

 
KÖVETKEZŐ OLDAL >>>