GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2008
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
<<< ELŐZŐ OLDAL
 
2008.02.27. szerda

Forrás: Magyar Szó

Mit vár a tavasztól?


Borús Margit: Minél előbb köszöntsön be a tavasz, hozzon békét, sok energiával töltődjünk föl a kikelet, a jó idő megjöttével, hogy továbbra is építő jellegűen ténykedhessünk családunk, környezetünk, közösségünk érdekében. Kis közösség vagyunk, de úgy érzem, az ide látogató ismerősök megcsodálják összetartó erőnket. Ezt kell továbbra is megtartanunk, mert együtt lenni és önfeledten kikapcsoplódni a mindennapok gondjából szívet-lelket melengető érzés.


Jakab László: Igen nehéz kérdés, de a válaszom egyszerű, talán kicsit elcsépelt, de azt várom, hogy ezen a tavaszon is szeressük egymást, gyerekek, mert a szív a legszebb kincs, és ennél szebb szó, hogy szeretet, a nagyvilágon nincs. Ezenkívül azt várom, hogy mindenkinek jó egészséget hozzon, hogy dolgozhassunk együtt továbbra is közösen, összehangoltan minden civil szervezettel a falu érdekében, mert csak így, együttes munkával tudunk eredményt elérni.


Savić Mária: A tavaszt mindenki várja, mert a hosszú őszi, téli, hideg, szürke, ködös napok után kívánjuk a napsugarat. Emellett várok sok barátságot, nyugalmat, szeretetet, megbecsülést és nagyon jó egészséget polgártársaimnak, illetve fejlődést, összetartást a falunak, minden feltételt arra, hogy tudjon előrehaladni, és felszámolhassa a szegénységet. Ehhez természetesen a munkanélküliséget is csökkenteni kell, munkát biztosítani a fiataloknak, hogy itt maradjanak.


Lackovics Károly: Jobb politikai helyzetet várok, békésebb, gazdagabb, sokkal-sokkal nyugodtabb életet. Természetesen azt is, hogy munkalehetőséget kapjanak a fiatalok, de ehhez rendezni kell a jelenlegi rossz körülményeket, és amikor ez sikerül, beszélhetünk új munkahelyekről. Ez mindaddig nehéz lesz, amíg nem leszünk nyílt társadalom. Azt is várom, hogy Vajdaságtól ne mindig csak elvegyenek, hanem adjanak is, főként a mezőgazdaságnak.

 
2008.02.26. kedd

Forrás: Magyar Szó

Nyúlszámlálás

A helyi Fácán Vadászegyesület mintegy 60 tagja vasárnap nyúlszámlálást végzett a pannóniai öntözőrendszernél. A számlálás elérte az I. bonitás szintjét, ami hektáronként 26 nyúl életterét jelenti. (B. S.)

Szemétszállító kerestetik

A helyi közösség tanácsa várja olyan vállalkozók jelentkezését, akik a háztartási hulladék elszállítását végeznék idén a falu területén. A vállalkozóknak rendelkezniük kell azokkal a feltételekkel, amelyek alkalmassá teszik őket ennek a munkának az elvégzésére. (B. S.)

 
2008.02.20. szerda

 

 
2008.02.20. szerda

Forrás: Magyar Szó

Bajsán várják a vendégeket

Minden készen áll a szombati prélóra

A korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz vendégeskedés Bajsán, felelevenítve az egykori szokásokat. A rendezvény azonban már „kinőtte” a faluházat, így a szervezők az iskola tornatermébe várják a vendégeket 8 órára. Az ötfős csapatoknak azt ajánlják, hogy vigyenek magukkal jó hangulatot, barátkozási készséget és játékos kedvet, házi kenyérsütésnél használt eszközöket, 2 liter forralt bort, hagyományosan készült kalácsot és annak a receptjét. Vigyenek továbbá pirkálót a kukorica kézi morzsolásához, eszközöket a gégetészta készítéséhez, nyújtófát, textilszalvétát, rostát, zománcos edényt, tűt és gyűszűt. A versenyzők nagyanyáink öltözetét viseljék, és hagyják otthon a gondot, bánatot és minden kellemetlenséget, ami megkeseríti az életet. A rendezvény megnyitóját reggeli, majd a forralt borok értékelése követi, illetve kukoricapattogatás és -morzsolás, a fürge ujjak versenye és gégetészta-készítés. A részvevők délután ellátogatnak az Etnoházba, az eredményhirdetés előtt pedig kultúrműsor lesz és bemutatásra kerülnek a hagyományosan készült kalácsok is. A fentiekkel kapcsolatban bővebb felvilágosítás kapható munkaidőben a 024/721-004, illetve az esti órákban a 024/721-282-es telefonszámon.
 
2008.02.19. kedd

Forrás: Magyar Szó

Film a véradóról

A bajsai Hugyik Tibor a legjobb Vajdaságban

Hugyik Tibort a Topolya községbelieknek nem kell külön bemutatni, hisz mint a Vöröskereszt több évtizedes aktivistáját, sokéves titkárát szinte mindenki ismeri. Élettörténetéről, mely ifjú korában, a háborús időszakban igen hányatott volt, Egri József igencsak sok díjat és elismerést kiérdemelt amatőr fotós és filmes örökítette meg az Egy csepp vér aranyat ér című filmmel a Héthatár stúdió közreműködésével, aminek bemutatására először a napokban került sor a bajsai faluházban.
Mint a film főhőse a kamerák előtt elmesélte, 1956-ban édesapja Bajsán dr. Kovács Andrással közösen szervezte meg az első véradási akciót, ő pedig egy év múlva adott először vért, azóta 163 alkalommal, ami kb. 57-58 liter vért tesz ki. Ez pedig rengeteg, ha tudjuk, hogy egy felnőtt embernek átlagban 4-5 liter vére van.
Bajsán az első véradástól 1981-ig a szabadkai vérátömlesztő állomással közösen szervezték az akciókat a bajsaiak, és megalakították a faluban elsőként Szerbiában az önkéntes véradók klubját, ami 1971-től évente meghirdette A leghumánusabb polgár elnevezésű akciót. A klub néhány évig szüneteltette munkáját, majd 1987-től kezdett újra véradást szervezni, de már az újvidéki vérátömlesztő állomás közreműködésével. A bajsai véradás ötvenedik évfordulójára készített adatok szerint a faluban 139 alkalommal hívták össze az önkénteseket, amire ez idő alatt 7190 polgár jelentkezett és összesen 2565 liter vér gyűlt össze. Ez a szám nagyjából megegyezik Bajsa lakosainak számával, vagyis szinte minden falubeli egy-egy liter vérrel gyarapította a kórházak tartalékait. A véradók klubja, illetve tábora ma 350-400 személyt ölel fel. Az elmúlt évtizedekben számos elismerést kapott a klub, de Hugyik Tibor is, aki Vajdaságban legtöbbször adott vért. Közülük legkedvesebb számára a Magyar Köztársaságtól 2001-ben kiérdemelt elismerés.
Ma már nyugdíjas éveit éli, amit elmondása szerint három gyerekének, hat unokájának szentel, de a társadalmi munkából is aktívan kiveszi a részét. Sokéves Vöröskeresztes munkája során megtanulta, hogyan kell segíteni a rászorulókon, és mit jelent a nincstelenség. Nagyon átérezte a menekültek helyzetét is, akiknek érkezésekor elsőként a szentesi Vöröskereszt ajánlotta fel segítségét, mely szervezettel már évtizedek óta együttműködnek a topolyaiak, cserenyaralást, versenyeket is szerveznek közösen. Hasonló jó kapcsolatokat ápolnak a sárváriakkal is, ahova évente eljárnak a II. világháborúban elhurcolt, táborban elhunyt szerbek sírjaihoz.
A filmből az is kiderül, hogy a topolyai község területén mintegy ötezer véradó van, de számuk egyre csökken a magánosítás folytán, mert a munkaadók nem engedik meg, hogy dolgozóik kimaradjanak a munkából véradás miatt. Dicséretes azonban, hogy sok éve már a polgármester is véradó és az élen járnak a középiskolások is. A község egyébként már az egykori Jugoszláviában is az elő tíz között volt a lakosság számához viszonyítva a véradókat illetően, a polgárok 5-6 százaléka aktív ilyen tekintetben. Legjobb az arány Krivaján, ahol a lakosság 14 százaléka véradó.
N. K.
Hugyik Tibor mottója: Amikor vért ad, még egy születésnapot, még egy évfordulót, még egy éjszakát a csillagok alatt, még egy mosolyt, még egy ölelést, még egy esélyt ajándékoz.

 

A legjobb sportolók

A múlt hét végén nagyszabású sportbál volt a faluban, ahol kijelölték a 2007-es év legjobb sportolóit. A megtisztelő címet Námesztovszki Attila, Truzsinszki Viktória, Hulala Noémi, Boris Drašković és Lackovics Ivan érdemelte ki. A legeredményesebb edzők pedig Kucserka Attila, Palágyi Szabolcs, Námesztovszki Zsolt, Ocsenás Judit és Zoran Jovanović. (B.S.)

 
2008.02.18. hétfő

Forrás: Vajdaság Portál

Sikerrel zárta az elmúlt évet a bajsai ETNO Hagyományápoló Kézművesek Köre

A bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre az idén is megszervezte felnőttek és gyerekek számára egyaránt a kézműves foglalkoztatást. Sajnálatos módon kevés gyerek vett részt, habár a téli szünidőre időztettük, a fiatalok mégis mindig kevesebben vannak egy-egy ilyen foglalkoztatáson - kicsit szomorúan mesélte Szuhankó Ruzsena, a Hagyományápoló Kézművesek Körének elnöke.

- De reméljük, hogy a közeljövőben majd jobban össze tudjuk hangolni, és együtt tudunk működni az iskolákkal. Kárpótlásként jó érzéssel töltött el bennünket, hogy jöttek Zentáról, Orahovóról (Zentagunaras), Tornyosról, Kúláról, Panónijáról, és Topolyáról is felnőtt tagok, akik az utánpótlásról gondoskodtak, oly módon hogy hoztak magukkal egy-két lelkes fiatalt.
Megismerkedhettek a nemezeléssel, susmából készítettek tárgyakat, virágokat, a szakajtó készítés alapismereteit is elsajátíthatták, a lányoknak pedig a gyöngyszövés volt a kedvenc időtöltésük.
Az egyesület tagjai 2008. 02. 02-án megtartották a tisztújító közgyűlést. Megválasztották az elnökség tagjait, ami szinte nem változott, sőt kibővült a tavalyi évet illetően, és mindenki maradt a maga tisztségén.
Megvitatták a 2008-as évi teendőket, amelyek a következők:
- Több alkalommal megszervezni a gyerekek és a felnőttek számára a kézműves foglalkoztatásokat, ahol kiemelkedő szerepet kapnak az ünnepek, március 8-ra susmából készítünk virágokat, a közelgő húsvéti ünnepekre is lassan készülni kell, amellett a nyári hónapok alatt hetente három alkalommal várjuk az érdeklődőket.
Egy újdonságot is tartogatunk, mégpedig az idén szeretnénk megrendezni, a Szólj, síp, szólj népzenei tábort. Ez persze nem csak rajtunk múlik, ha támogatókra találunk, akkor azt hiszem, hogy ezt zökkenőmentesen meg tudjuk szervezni, mi reménykedünk, de egy kis lelkesedés és anyagi támogatást bárkitől szívesen várunk.
Elismerés azoknak a polgároknak, akik részt vettek a 606 órás önkéntes munkában, amellett köszönjük a támogatóinknak a segítséget (bajsai Helyi Közösség, topolyai Önkormányzat, a Tartományi Jogalkotási Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság Újvidék, JIP Topolya, Bonesa Topolya könyvelőség, Egri József és Egri Irén valamint Kospenda József ).
Befejeztük az Etno-házban a konyha, valamint az illemhely felújítását, az udvarban elkészült egy fészer, ahol a nagyobb kiállítandó tárgyakat tudjuk elraktározni, még egyre fészerre szükség volna, ami reményeink szerint az idén el is készül.
De sajnos, mint minden régi épületen itt is akad bőven teendő, és a 2008-as évben is rendezünk újabb önkéntes munkaakciókat, amelyek során az udvar rendbetétele lesz a fő célunk.
Végezetül mondjuk el, hogy a 2007-es évet elégedetten és sikeresen zártuk, több mint 700 látogatója volt a bajsai Etno-háznak.
Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre az idén is szívesen vár minden látogatót, legyen az csoportos vagy egyén.
Fő célunk minél több tábort szervezni, és minél több táborban részt venni.

Lackó Tünde

 
2008.02.13. szerda

Forrás: Magyar Szó

Sikeres véradás

A faluban az idén először február 8-án tartottak véradást. A megjelent 44 önkéntestől mintegy 16 liter életmentő folyadék gyűlt össze. Az akciót az újvidéki vérátömlesztő állomás szervezte. A következő véradási akcióra ma kerül sor Topolyán, míg Bajsán legközelebb március 9-én várják az önkénteseket. (B. S.)

Meleg étel a rászorulóknak

Február 7-étől április 30-áig a topolyai Humán Szerviz egy tál meleg étellel támogatja az arra rászorultakat. A faluházban hetente négy alkalommal: hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 25-25 adag ebéd kerül kiosztásra. (B. S.)

 
2008.02.07. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Várják a vendégeket

Idén is lesz préló Bajsán, február 23-án az iskola tornatermében. A szervezők csapatonként öt személyt várnak, akiket kérnek, hogy hozzanak magukkal jó hangulatot, barátkozási készséget és játékos kedvet, valamint a házi kenyérsütésnél használt eszközöket, két liter forralt bort, a településükön hagyományosan készült kalácsot és annak a receptjét, pirkálót a kukorica kézi morzsolásához, a gégetészta készítéséhez eszközöket, nyújtófát, textilszalvétát, a kukoricapattogatáshoz rostát, zománcos edényt (vájdlingot), a fürge ujjak versenyéhez tűt és gyűszűt, és nagyanyáink öltözetét viseljék. A rendezvény 8 órakor kezdődik, a reggeli után következik a forralt borok értékelése, kukoricapattogatás és -morzsolás, a fürge ujjak versenye és a gégetészta-készítés. Délután kerül sor az eredményhirdetésre és a hagyományosan készült kalácsok bemutatására. A fentiekkel kapcsolatban bővebb felvilágosítás kapható a 024/721-004 (munkaidőben), illetve a 024/721-282-es telefonszámon (az esti órákban).

Földműveseknek

A bajsai helyi közösség tanácstermében február 13-án, 19 órai kezdettel mezőgazdasági szakelőadásokra kerül sor. A topolyai Mezőgazdaság-fejlesztési Intézet szakmunkatársai a takarmányozásról, a szaktanácsadói szolgálatról és a fejlett országok mezőgazdasággal kapcsolatos tapasztalatairól tartanak előadást.

 
2008.02.06. szerda

Értesítés

A bajsai Helyi közösség ÉRTESÍTI a bajsai mezőgazdasági termelőket, hogy a 2008 - évi vetéstervvel kapcsolatos ügyintézést és a vetésterv dokumentációját a faluházban intézhetik és vehetik át

                          minden munkanapon 08.00 - órától  12.00 óráig
                          Ez történhet személyesen vagy megbízott által.

A már kitöltött vetésterveket személyesen Topolyán kell átadni  a következő címen
  – UPRAVA  ZA TREZOR- Ekspozitura Bačka Topola, M.Tita br.48/b.
                             Vagy postán elküldeni az említett címre.

Azok az érdekeltek, akik nem sajátkezűleg  kivánják kitölteni a vetésterveiket,
igénybe vehetik a bajsai Teleház szolgáltatását
                           minden szerdán 08.00 órától  12.00 óráig
A Teleházban az alábbi szolgáltatásokat végzik:
- vetésterv  ügyiratainak kiosztása, valamint igény szerinti kitöltése és borítékolása,
- új termelők jegyzékbe vétele ,
- új mezőgazdasági földterületek jegyzékbe vétele a már bejegyzett termelőknél,

 
2008.02.06. szerda

Forrás: Magyar Szó

Lakossági fórumok az ingyenrészvényekről
Az elkövetkező napokban több alkalommal és helyen kerül sor lakossági fórumra az ingyenrészvényekről, melyet a topolyai postán eddig már közel kétezren jegyeztettek. Elsőként a gunarasi polgárok számára szerveznek lakossági fórumot, mégpedig ma 15 órától a faluházban, majd 16.30-tól Zentagunarason a kultúrotthonban és 18 órától Bajsán a tűzoltóotthonban. Az előadó Bunyik Zoltán tartományi oktatási és művelődési titkár.
Holnap a Szociáldemokrata Liga ifjúsági szervezete tart tribünt az ingyenrészvények jegyzéséről, majdani értékesítéséről és annak buktatóiról. Az összejövetelre 19.15 órai kezdettel kerül sor a topolyai moziteremben, ahova várják a középiskolásokat is, akiknek Radovan Radovanović köztársasági képviselő és Straub Ella a párt községi szervezetének elnökasszonya tart előadást.
Pénteken ismét Bunyik Zoltán tájékoztatja az érdekelteket a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, 17 órától Pacséron az ifjúsági otthonban, 18-tól Bácskossuthfalván a nyugdíjasok otthonában és 19 órától Topolyán a helyi közösség üléstermében.
nk
Ügyintézés helyben

A helyi közösség titkársága értesíti a mezőgazdasági termelőket, hogy a 2008-as évi vetéstervvel kapcsolatos ügyintézést és a vetésterv dokumentációját a faluházban vehetik át minden munkanapon 8-tól 12 óráig. Ezt megtehetik személyesen vagy megbízott által. A már kitöltött vetésterveket szintén a faluházban kell átadni. Azok az érdekeltek, akik nem saját kezűleg akarják kitölteni a nyomtatványokat, igénybe vehetik a bajsai Teleház szolgáltatását minden szerdán 8 és 12 óra között, amikor is segítenek kitölteni a vetéstervi nyomtatványokat, jegyzékbe veszik az új termelőket, valamint az új földterületeket a már bejegyzett termelőknél. (B. S.)

Mezőgazdasági előadás

A helyi közösség tanácstermében február 13-án, 19 órai kezdettel mezőgazdasági szakelőadásokra kerül sor. A topolyai Mezőgazdaság-fejlesztési Intézet szakmunkatársai a takarmányozásról, a szaktanácsadói szolgálatról és a fejlett országok mezőgazdasággal kapcsolatos tapasztalatairól tartanak előadást. (B. S.)

Sportbál
Február 16-án 19. alkalommal szervezik meg a faluban a várhatóan nagyszabású sportbált.
A tornateremben 19 órakor kezdődő rendezvény vendégeit a kitűnő Azzuro együttes szórakoztatja, belépődíj 350 dinár. Mivel batyubál lesz, az ennivalóról mindenki maga gondoskodik. (B. S.)

 

 
2008.02.04. hétfő

Forrás: Vajdaság Portál

Még mindig kifizetődő a dohánytermesztés

Bajsán az utóbbi időben megnőtt a dohánytermelők száma. Sok termelő szerint korábban jobban kifizetődőbb volt ez az időigényes és igencsak fárasztó munka. Sajnos az utóbbi időben már mindig többet dolgozunk kevesebbért, tudtuk meg Szakál János bajsai dohánytermelőtől, aki több mint 11 éve foglalkozik dohánytermesztéssel.

Nem csak munkaigényes, de helyet és teret is biztosítani kell 1 hold dohány szárításának. Kezdjük csak az elején. János elmesélte, hogy a mi a vidékünkön, Észak-Vajdaság és Bácska területén a Berley típusú dohány terem meg a legjobban, próbálkoztak már más fajtával is a szakemberek, de ezen a talajtípuson és éghajlaton ez a fajta bizonyult a legmegfelelőbbnek
- Mennyire fontos a talajelőkésztés a palánta számára?
- Igen fontos szerepet játszik a talaj előkésztése, főleg a téli szántás tűnik a legmegfelelőbbnek. A tavaszi talán nem áll úgy össze, és nem fogja eléggé a fiatal palántákat. Ajánlani tudom, hogy ha valaki nem biztos a földje minőségében, akkor végeztessen talajvizsgálatot, miáltal hozzá értő agronómusok analizálják a földet, és kellő tanáccsal látják el a termelőt.
- Honnan szerzitek be a palántákat?
- A palántanevelést évekig mi végeztük, de már tavaly a felvásárló biztosította, mivel egy újabb fajta erősebb és ellenállóbb palántát dobtak a piacra. Ez a vizes palánta, amit úgy kell elképzelni, hogy - a szó szoros értelemben - a vízen úszva nevelkedik, és minden tápanyagot, amire szüksége van, azt a vízen keresztül kapja meg.
Ezen kívül a felvásárló még több mindent biztosít, amit később a dohány átvételekor levon a kapott összegből. Ezek: növényvédő szerek, fóliák, zsinórok. Nagy segítség nekünk kis termelőknek, hiszen nem mindenki tudja kifizetni a drága permetanyagokat, valamint a többi szükséges dolgokat.
- A palántázás kézzel vagy géppel történik?
- Hol hogy, amikor van elég tőkénk akkor géppel, amikor nincsen, akkor persze a barátok és a család segítségét vesszük igénybe, és kézzel palántálunk. A palántázást április végén és május elején kezdjük, ami ugyan csak hosszadalmas és fárasztó munka. Különösképpen, ha száraz az év, akkor mindenkinek jut egy kapa, és azzal készítjük elő az árkokat, majd megöntözzük, és úgy kerül bele a palánta.
- Szükség van tápanyagpótlásra?
- A dohány nem tartozik az úgymond kényes növénynek közzé, de mindenféleképpen szereti a tiszta földet, és nem igényel nagy kiadásokat, ami a tápanyag utánpótlását illeti, az egyszerű istállótrágya is megteszi. A rovarok ellen is megvan a megfelelő védelem, amit permetezéssel végzünk el, míg kicsi a növény addig lehet gépi permetezést használni, de ha már nagyobb, akkor a kézi permetezés marad. Mint említettem már a dohány szereti a tiszta földet, így a többszöri kapálás sem maradhat el
- Van e betegség a dohányok közt?
- Sajnos igen, akad egy fajta, amely szinte minden évben megjelenik, ez a fertő betegség. Ilyenkor az egész tövet el kell távolítani a földről, mert ez olyan, mint a vírusos betegség, ha nem gyógyítod, tovább terjed. A peronoszpórára való permetet, valamint a bogár ellenni és a gyomirtó szereket is a felvásárló biztosítja.
- A szedés is kézzel folyik?
- Igen, sajnos az egyik legnehezebbik része ezután következik, a szedés, amit általában aratás után kezdünk. Ez még nincsen gépesítve, azt hiszem, hogy ezt nem is lehet, mert a dohány levelének, épeknek és sértetleneknek kell, hogy maradjon.
Amikor a tőkén már 12-13 levél van, akkor kezdődik a szedés, általában két-három levelet veszünk le minden egyes alkalommal.
A 23-24 levénél tetejezni kell, ami abból áll, hogy le kell vágni a dohány virágát, eredményként erősebb, zsírosabb leveleket kapunk.
De viszont a fűzés az már gépesítve van, varrógéppel varrjuk fel a dohányleveleket, vannak, akik házi készítésű, úgymond tekerős gépet használnak, ami szintén árammal működik, de akadnak még akik nem mondanak le a hagyományos módszerről sem és tűvel fűzik fel a dohányt, talán ez az egyik leglassúbb és legfárasztóbb folyamata az egésznek.
A fűzésnél még el kell mondanom, hogy csak az Európai Uniós szabályoknak megfelelő kócmadzagra szabad fűzni.
- A szárítás hogyan történik?
- Mi előszárítást is végezünk, ami abból áll, hogy egy erősebb szárítóba akasztjuk a felfűzött dohányt, aminek a súlya igen csak nehéz, és itt hagyjuk pár napot száradni, amikor már a kötelek meglazultak, akkor átrakjuk őket a nagyszárítóba, és a bálázásig itt tároljuk.
- A bálázásnál is vannak követelmények?
- Igen, általában december és január folyamán van a bálázás, és egy-egy bála nem lehet nehezebb 40-50 kg-nál. De itt még nincs vége a folyamatnak, mert az erre képzett szakemberek osztályozzák a bálákat 1-töl 5-ig, valamint nézik a nedvességtartalmat, zsírosságot, és a színét. Minden bála átesik ezen a folyamaton. És annak a termelőnek, akinek az átadáskor megvolt a kért mennyiség, és jó osztályzatot is kapott az átadott dohányért, szép jövedelemre tehet szert.
- Ezután gondolom már csak a jó része, következik?
- Igen, a kifizetések, ami hát nem mindig volt zökkenőmentes, de még nem volt rá példa, hogy ne fizessen ki bennünket a felvásárló. Panaszra nem lehet okunk, hiszen minden alkalommal részesülünk prémiumba, és előlegben.
Az idén már elkezdődtek a szerződéskötések, és minden évben akad egy-két újabb termelő, akik megpróbálkoznak a pénzkereseti lehetőség e-fajtájával.
A kitartóbbaknak sikerül, de sajnos mindig vannak, akik hamar feladják, mert, nem elég csak elpalántálnia a dohányt, a java része még csak ezután következik.
Ha valaki úgy gondolja, próbálja meg és fél év munka után elégedetten költheti a megkeresett pénzét.

Lackó Tünde

 
2008.01.31. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Idén is lesz préló

A helyi művelődési egyesület és a helyi közösség szervezésében az idén is megtartják a bajsai Prélót, a kulturális és kézműves hagyományokat ápoló rendezvényt. Erre február 23-án kerül sor 8 és 17 óra között. Az érdeklődők jelentkezését máris várják, bővebb tájékoztatás munkaidőben a 024/721-004-es, az esti órákban pedig a 024/721-282-es telefonszámon kapható.

 
2008.01.29. kedd

Forrás: Magyar Szó

Film a véradókról

Csütörtökön a helyi közösség nagytermében bemutatásra kerül a Minden csepp vér aranyat ér című dokumentumfilm, melynek szerzői Egri József és Irén. A filmvetítés 18 órakor kezdődik.

 
2008.01.25. péntek

Forrás: Magyar Szó

Felújított óvodák

Az elmúlt évben a topolyai község óvodáinak épületén számos munkálatra sor kerülhetett a községi költségvetésből, a helyi hozzájárulásból, valamint a tartományi demográfiai titkárság eszközeiből. Njegoševón a vizesgócot javították és meszeltek, új linóleum került a folyosóra, Bajsán laminát padlóburkolat került a helyiségekbe, szőnyeget vásároltak, cserélték a faburkolatot, meszeltek, Bácskossuthfalván megjavították az épület falát, felújították a vizesgócot, festették az utcai frontot. Topolyán a Bambi minden épületén folytak munkálatok. A Goricába új szőnyegeket vettek, a Meteor mellett növelték a teakonyha méretét. A központi épületben a teraszt javították a bölcsődénél, mivel beázott, több terembe laminát került, a folyosókra gipszlapokból kis választófalak épültek a didaktikus játékok tárolására. Minden városi óvodaépületet bemeszeltek, javították a vizesgócot, asztalosmunkát is végeztek. A munkálatok összértéke 1 millió 800 ezer dinár, a tartományi titkárságtól érkezett 695 ezer dinárt a központi épület renoválására és a pacséri játszótér felújítására fordították - nyilatkozta Csernek Magdolna igazgatónő, aki azt is elmondta, hogy a Bambi Iskoláskor Előtti Intézményben a hagyományos rendezvények mellett a tavalyi év eseményei közül kiemelkedik a tartományi elsősegély-versenyen való részvétel, mert tekintettel arra, hogy egyetlen szerbiai óvoda sem volt jelen, amely ilyen téren is foglalkozna a gyerekekkel, Plandištén, az országos versenyen abszolút első helyezettek lettek. Tavaly is bemutatkoztak a péterváradi Baby Exiten, és a topolyai Mézkarneválon is felvonultak a Bambi csoportjai.

Herceg Elizabetta

 
2008.01.12. szombat

Forrás: Magyar Szó

Barátkozni vágyó gyerekek

Egy megkésett képes riport a Kultúrák, konfliktusok, fiatalok nemzetek közötti multietnikus sportkommunikációs táborról

A karácsonyi és az újévi ünnepek egy értékes rendezvényt árnyékoltak be. A sajtó is csupán szőrmentén foglalkozott vele, holott sokkal kisebb rendezvényeknek néha oldalakat is szánnak. A Magyar Szó egy-két rövidke hír erejéig beszámolt ugyan a rendezvényről, képek hiányában azonban ezek a beszámolók nem voltak teljesek. Ezt a hiányosságot próbáljuk most jóvátenni.
A rendezvény december derekán Szabadkán, a Kizúr István Általános Iskolában volt. Arról értesülhettünk, hogy a Kultúrák, konfliktusok, fiatalok elnevezésű nemzetek közötti multietnikus sportkommunikációs tábor szervezője a Klub 21 Pozitív Kommunikációért Egyesület és Szabadka község sport- és ifjúsági tanácsa volt. Mintegy száz gyerek vett részt rajta Szerbiából és Magyarországról, hallottuk Kiss Dezsőtől a Klub 21 Pozitív Kommunikációért Egyesület fiatalok éjszakai tagozatának, azaz a Holdsugár Programnak a vezetőjétől, annak a programnak, amely keretében a rendezvényt megszervezték. Ahhoz, hogy a tábor létrejöhetett, anyagilag jelentősen hozzájárult az Esély a Stabilitásra Közalapítvány is, ahol a Klub 21 Egyesület eredményesen pályázott.
-- A Kultúrák, Konfliktusok, Fiatalok multikulturális sportkommunikációs tábor célja a társadalomban és a fiatalok körében is még mindig meglevő, az etnikai és kulturális és egyéb különbözőségekből eredő előítéletek és beidegződések enyhítése, megszüntetése volt - nyilatkozta lapunknak Kiss Dezső
-- A sport, a zene és egészében a mozgáskultúrán alapuló tevékenységek nyelve univerzális és nemzetközi, ezért mindezeket a tevékenységeket alkalmazni kell a fiatalok közötti pozitív kommunikáció fejlesztésekor a mások mássága elfogadása érdekében, különösen a multikulturális környezetekben. A tábor programja ennek a nyelvnek az elsajátítását tette lehetővé a résztvevő fiatalok számára.
A háromnapos táborozáson jelen volt az újvidéki Roma Egyetemisták Egyesület CEMENT nevű zenei együttese, a veterniki Roling Kosárlabda Csapat, a szentendrei Éjszakai Kosárlabda Egyesület és a Szentendrei Éjféli Sportklub, a szabadkai Exspecto
Mentálhigiéna Alapítvány, a Holdsugár Klubok, a Holdsugár Amerikai Kuckó és a Holdsugár Kézimunka Műhely.
A részvevők a Kizúr István Általános Iskolában alkalmi műsor keretében mutatkoztak be, majd sportdélutánt szerveztek, közben dr. Josip Lepeš és Teleki Krisztina Doppingszerek, sportolás és az egészség címmel tartottak előadást. Az estét a fiatalok az iskola Holdsugár Klubjában töltötték, ahol fellépett a CEMENT együttes, majd asztalitenisz, csocsó és darts bajnokságot szerveztek. A tábor részvevői megtekintették Szabadka nevezetességeit is, a Városháza tanácstermében fogadta őket Andrija Romić, a községi tanács sport és ifjúsági reszorfelelőse, majd előadást hallgattak meg Szabadka múltjáról. A Városi Múzeum állandó kiállítási részlegének megtekintése után a gyerekek a Városháza tornyáról csodálhatták meg Szabadkát.
A műsor a Ludasi tó partján folytatódott, a Róka tanyán, ahol a tájház és a néprajzi múzeum megtekintése után festőműhelyt szervezetek a fiataloknak valamint fafaragással, szalmakalap készítéssel és szövéssel töltötték idejüket.
A szentendrei dr. Kovács Ferenc a következőképpen értékelte a tábort:
-- A több mint száz résztvevő, többségében gyermek, öt nemzet fiataljai, látszatra nagyon különböztek egymástól. Más nyelvet beszéltek, más a vallásuk, más a szociális helyzetük, mások a szokásaik, más kultúrákban nevelkedtek, egy dologban találtak közös érdeklődést, ez a labda! Szerbek, horvátok, magyarok, romák, albánok, először csak félénken, egymást méregetve játszottak, majd belemelegedtek a pingpongba, kosárlabdába, és egyből eltűntek a különbségek! Mérkőzések sorozatát játszották le a gyerekek a legnagyobb egyetértésben, egy hangos szó nélkül. Kifejezetten jó volt nézni a különböző gyerekeket, ahogy együtt játszanak, hihetetlen dolgokat láttunk! Egy szentendrei magyar fiú a mérkőzések szünetében négy kis koromfekete szerbiai roma gyerekkel táncolt (break dance).A Szentendrei Kosárlabda SE kadét csapata a veterniki Roling kosárlabdázóival mérkőzött. Veternik Újvidék elővárosa, lakosai a horvátországi és boszniai háború poklából menekült szerb családok. Játékvezető nélkül folyt a meccs, egy hangos szó nem volt! Szülők, felnőttek hiányában se voltak ellentétek, feszültségek. Csak játszani, ismerkedni, barátkozni vágyó gyerekeket láttunk, akik nagyon jól érezték magukat, a hajnali kettőig tartó sportbulin.
(néz)


Mindenki bemutatta, mit tud


A szentendrei kosarazók


Nem a győzelem a fontos, hanem a játék


Gyönyörű a kilátás a szabadkai Városháza tornyából


A Róka tanya előtt a tábor részvevőinek egy csoportja


A fiúk is tudnak kézimunkázni


Alkalmi festőiskola


A kemence oltalmában


Csocsózni jó

 
2008.01.11. péntek

Forrás: Vajdaság Portál

Pásztor István Bajsán

Pásztor István, a Magyar Koalíció köztársasági elnökjelöltje, bajsai látogatását egy magyar család mezőgazdasági udvarán kezdte, ahol megtekintette a falusi gazdaság pozitív és negatív oldalát, majd véleménycserét folytatott a házigazdákkal.
A mezőgazdasági udvar látogatása után a községházán tartott egyórás lakossági vitafórumot.
Ötödik hete, hogy kampányol, több mint ötven településen járt, több mint száz hasonló jellegű beszélgetést folytatott, és tisztában van a lehetőségekkel, hogy nagyon kevés az esélye arra, hogy akár a második fordulóba bekerüljön, de csak összefogott erővel tudnak fellépni a követeléseik véghezviteléhez, ahhoz, hogy szebb és jobb jövőt biztosítsanak mind maguk mind, pedig a gyerekeik számára.
- Ez a program nem csak kisebbségi, nem csak vajdasági magyar program, ez egész Szerbiáról szól.
Ez a program arról szól, hogy Szerbiát csak az Európai Unió tagjaként tudjuk elképzelni, el kell hárítani az akadályokat, tovább kell lépni, hiszen hétmillió ember sorsa dől el a közeljövőben. Szeretnénk Szerbiát decentralizálni, hogy Vajdaság visszakapja teljes értékű autonómiáját.
A 213 elképzelésből sikerrel meg tudtunk valósítani több mint 100-at, amelyez anyagi hátteret is biztosítottunk, vagyis összesen 3, 6 milliárd dinárt sikerült erre a célra elkülöníteni, többet, mint amennyit a vajdasági magyar politika az elmúlt 12-13 évben meg tudott valósítani. Ezek közül csak párat említenék meg: kerékpárutakat, szennyvízcsatornát építettünk, templomokat, iskolákat, művelődési központokat újítottunk fel stb. – mondta Pásztor István.
Felhívta figyelmünket: mindenkinek a tudására és képességére szükségünk van, mert csak egységes erővel tudunk győzni az elkövetkező választásokon.
Végül elmondta, hogy ez a program versenyképes a Tadić és a többi elnökjelölt programjával szemben, függetlenül attól, hogy milyen kis közösség áll e-mögött. Mindenkit felkért, hogy minél többen jelenjenek meg január 20-án a választásokon, és szavazzanak a Magyar Koalíció köztársasági elnökjelöltjére.

Lackó Tünde

 
2008.01.10. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Kampányrendezvény

A VMSZ helyi szervezetében pénteken tesz látogatást Pásztor István köztársasági elnökjelölt és találkozik a polgárokkal 15 órától a faluházban. Ezt 19 órától ugyanitt társasest követi.

 
2008.01.08. kedd

Forrás: Magyar Szó

Kézműves foglalkozások

A helyi Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre foglalkozásokat szervez a helyi közösség nagytermében. A szervezők szombatig minden nap 9 és 13 óra között várják az érdeklődőket. A részvétel ingyenes, bővebb tájékoztató a 024/721-183-as telefonszámon kapható.

 
KÖVETKEZŐ OLDAL >>>