GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2008
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
<<< ELŐZŐ OLDAL
 
2008.07.23. szerda

Tanyaszínház Bajsán

Tanyaszínház 2008.07.24-én Bajsán, a Faluház udvarában 21,00 órai kezdettel.
Stein-Bock-Harnick: HEGEDŰS A HÁZTETŐN (musical)

SZEREPLŐK:

Tevje - Vukoszavljev Iván, Golde - Földi Lilla, Cejtel - Crnkovity Gabriella, Hódel - Kokrehel Júlia, Chava - Pámer Csilla, Sprince - Lőrinc Timea, Bjelke - Miskei Edina, Jente - Raffai Ágnes, Mótel Kamzojl - Mészáros Gábor, Percsik - Gombos Dániel, Lázár Wolf - Huszta Dániel, Mordcha - Hajdu Tamás, Rabbi - Buza Ákos, Mendel - Mácsai Endre, Cejtel nagymama - Crnkovity Gabriella, Fruma Sára - Kokrehel Júlia, Csendbiztos - Baráth Attila, Fegyka - Soltis Lehel, Hegedűs - Virág György, Szása - Annus Szabolcs, Iván - Verbó Ákos, nép - Németh Anna, Fábián Ágnes, Rutonity Róbert

MUNKATÁRSAK:

Rendező: Puskás Zoltán, Dramaturg: Góli Kornélia, Rendezőasszisztens: Fábián Ágnes, Díszlet- és jelmeztervező: Puskás Zoltán, Koreográfus: Lavro Gyenes Ildikó, Korrepetitor: Jankovics Andrea, Zenei munkatárs: Erős Ervin, Díszletkivitelező: Szabó Attila, Hang: Bíró Tibor, Fény: Rutonity Róbert, Plakát: Markulik Balázs, Fotó: Mikus Csaba, Fő koordinátor: Magyar Attila-Öcsi

 
2008.07.16. szerda

Forrás: Magyar Szó

Az élő tájház

Hangszer- és énekoktatás volt Bajsán

A múlt héten az eddigiektől eltérően új helyszínen, a bajsai Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre tájházában tartották meg a Szólj, síp, szólj! népzenei tábort, mely a szokásokhoz híven gálaműsorral zárult.

A négynapos munkát követő műsor előtt Szabó Gabriella, főszervezőt kérdeztük a 23 éves hagyománnyal rendelkező vetélkedő nyári táborainak történetéről, illetve az idei munkájáról.

– Húsz évvel ezelőtt volt először Szólj, síp, szólj! tábor, és tíz évig működött különböző helyszíneken. Legendásak voltak a kanizsai Tisza-parton, azután Bácskossuthfalván, Pacséron, de Dúdoló téli tábor is volt többször Oromhegyesen. Körülbelül tíz év megszakítás után adódott rá alkalom, hogy lehetőséget adjunk a népzene iránt érdeklődő gyerekeknek, hogy tanuljanak, barátkozzanak. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a helybeli Etno szervezet jóvoltából kerülhetett sor az idei táborra.

•Honnan érkeztek a gyerekek, kik tanították őket, hogyan teltek a tábor napjai?

– Citera, furulya, meg énekoktatás volt, nagyon hangulatos hátteret biztosított a tájház udvara, meg a szobák, amelyeket szintén használhattunk. Délelőtt és délután összesen napi hat órában tartottak a foglalkozások, közben szabadidő is volt természetesen, este pedig játékokat szerveztünk, néprajzi, helytörténeti előadásokat hallgattunk. A citerások zömmel helybeliek voltak, de szinte az egész Vajdaságból érkeztek táborlakók, így Tordáról, Zentáról, Temerinből, Topolyáról, Doroszlóról is, összesen mintegy húszan. A hangszeroktatást Borsi Ferenc vezette, az énekoktatást Kocsis Zsuzsanna vállalta magára, a tábor végén Bodor Anikó tartott előadást.

A neves népzenekutató a gálaműsoron szemelvényeket mutatott be az ötven évvel ezelőtt a településen gyűjtött hangzóanyagból, és a műsor különlegessége volt, hogy az akkor 33 éves Bózsa Pál, ma már jóval túl a nyolcvanon, ott volt a közönség soraiban. A táborszervezők őt is, és a gyűjtést végző Borús Sándort is külön köszöntötték. A záróműsoron jelen voltak a szülők, az érdeklődő helybeliek, a gyerekek pedig megmutatták, hogy valóban szakavatott irányítás alatt mi mindent lehet megtanulni néhány nap alatt.

H.E.


Mester és tanítvány fellépése (fotó: Herceg Elizabetta)

 
2008.07.11. péntek

Forrás: Vajdaság Portál

Népzenei tábor Bajsán

Július 7-én Bajsán kezdetét vette a Szólj síp, szólj népzenei tábor, amelyet az újvidéki Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a bajsai Etno Hagyományápoló Kör szervezett. A tábor öt napos és július 11-én ér véget.

A szervezők célkitűzése, hogy ezen a színvonalas rendezvényen minél többen részt vegyenek és megismerjék a népi hagyományokra épülő zenét.
Kocsis Zsuzsanna: népdalénekes, és néprajzkutató és a Topolyai Múzeum munkatársa is aktívan részt vesz ebben a táborban.
- Hány tanulód van jelenleg a táborban?
- Az idén sajnos lényegesen kevesebb jelentkező volt. Jelenleg öt lánnyal fogalakozom, és azt mindenképpen el kell, hogy mondjam, hogy nagyon ügyes és haladó lányokról van szó.
- Milyen dalokat tanultok a táborban?
- Jelenleg bácskai és nyírségi és sumás népdalokat sajátítunk el.
- Mennyire intenzív egy–egy ilyen tábor?
- A gyerekekkel napi hat órát fogalakozunk, és igen csak kimerítő, hiszen nap, mint nap újat tanulunk Ha az iskolai zenei oktatást vesszük alapul, ahol hetente egy esetleg két alkalommal van zenei oktatás, akkor ez az egy hét mindenképpen nagyon bő programot ad a gyereknek. Tehát azért fontosak ezek, mert itt rövid idő alatt nagyon sok mindent meg tudnak tanulni.



Borsi Ferenc az óbudai zeneiskola hangszeres tanára, népzeneelméletet, citerát, és furulyát oktat a gyerekeknek. Valamint a szervezés nagy részében is segített.
- Mióta vesz rész ezeken a táborokon?
- A Szólj síp, szólj tábor 1987-óta szinte minden évben megrendezésre kerül, és nem volt az elmúlt két évtizedben olyan nyár, hogy ne vettem volna rész egy-egy ilyen népzenei táborban. Nagy megelégedéssel tölt el bennünket, amikor egy generáció, valamely népzenei szemlén sikert ér el, és továbbítják azt az elméletet, amit tőlünk kaptak, nem rekednek meg egy szinten
- Hol kerültek eddig megrendezésre az ilyen táborok?
- A helyszínek általában változnak, már csak az egyhangúság végett sem akarjuk mindig egy helyen rendezni. Az elmúlt két évtizedben: Szentmihály, Magyarkanizsa, Tóhtfalu, Moravica, Feketics, és most első alkalommal Bajsán szerveztük meg.
- Hogyan tudjátok megoldani az anyagi részét a tábornak?
- Sajnos való igaz, hogy támogatást nagyon nehéz találni, de elmondhatjuk, hogy a megfelelő anyagiakat a lelkes szervezők mindig elő tudják teremteni. Nagyon sok segítséget kapok Szabó Gabriellától a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete munkatársától, ő a szervezés részét vállalta magára jómagam, pedig az oktatást.

Szabó Gabriella a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, valamint az Újvidéki rádió munkatársa a szervezés fő részét vállalta magára.
- Mióta vesz rész ezeken a táborokon?
- A 1990-es évektől kezdtem aktívan részt venni a táborok szervezésekben. Az első igazán élménytábor a kanizsai Szólj síp, szólj tábor volt.
- Hogyan veszi ki részét a tábor szervezésénél?
- Valójában az én szerepem az anyagiakra összpontosul, hogy elő tudjuk teremteni a gyerekek számára a megfelelő oktatást. Ami persze nem is olyan kis dolog, mert szakképzett tanárokra, és népzenei kutatókra van szükségünk.
- Az idei népzenei tábora honnan sikerült anyagi támogatást kapni?
- Az anyagi támogatás nagy részét Magyarországi alapítványon keresztül sikerült megvalósítani. Ezúton is szeretnénk ezt megköszönni.
-Történt már meg, hogy le kellet mondani egy tábort az anyagiak hiánya végett?
- Sajnos igen, és nem csak egy táborunk marad el a pénzhiány végett. Ez a tábor is szinte még két héttel ezelőtt úgymond a levegőbe lógott, mert nem volt biztos akkor még a támogatás odaítélése.
- Ezen kívül szerveznek-e még külön oktatásokat?
- Szinte egész évben folyik a felnőtt népzenei oktatás, amely felöleli a hangszeres és a dallamos részét is. És minden alakalommal bővül az érdeklődők száma.

Fodor Anikó - Etno muzikológus is rész vesz az idén népzenei táborban, közel négy évtizede fogalakozik népzenei kutatással.
- Mi a teendője egy muzikológusnak a táborban?
- Ez egy olyan szakma, ami a népzenével foglalkozik, a népzenekutatást öleli magában. Mivel a népzenének sajnos az a sorsa, hogy egyszer ki fog halni, és mi ezt szeretnénk megakadályozni.
- Ezt hogyan tudjátok megtenni?
- A falvakat járva felkeresünk olyan idős embereket, akiknek még az emlékükben élnek ezek a régi népdalok, balladák, és mindez persze mi dokumentáljuk.
- A közel négy évtizedes munkának milyen az eredménye?
- Azt hiszem, hogy nagyon elégedettek lehetünk, hiszen hozzávetőleg Vajdaságban 15000 dallamot sikerült úgymond megmentünk a kihalás veszélyétől.

Lackó Tünde

 

 
2008.07.08. kedd

Forrás: Vajdaság Portál

Üzemel a bajsai fürdő

Bajsán június 25-én teljes kapacitással megnyílt a parki medence, amely minden nap 10-től 19-óráig üzemel, gyerekek számára 50, a felnőttek részére, pedig 70 dinár a belépő.

Újdonság az esti fürdőzés, amely este 20-24-ig tart nyitva és a fiatalok körében igen közkedvelt, már csak azért is mert ingyenes.
A környezetet illetően is az egyik legszebb helyen épült a bajsai fürdő. A medencét több évtizedes park veszi körül, ami már magában is egy igen szép látvány.
Pavkov Milántól, a medence üzemeltetőjétől megtudtuk, hogy újítások is voltak az uszoda környékén a tavalyi évhez képest.
Az elmúlt öt évben sikerült az uszoda környékét olyan módon rendbe tartani, hogy az előírásoknak is megfeleljen. A kicsik részére kialakítottak egy homokozót és játszóteret, a röplabda pályát is felújították, a hűvösben elhelyezett biliárd és csocsó asztal, a gyerekek egyik kedvenc szórakozása lett a két fürdőzés között.
Akik pedig a hűvösben szeretnék a szomjukat enyhíteni, azt is megtehetik, az uszoda mellet kialakított teraszon.
A látogatók száma is napról napra növekszik, hét közben közel 200 keresnek itt felfrissülést, de hét végen ez a szám a dupláját is meghaladja, mivel nem csak Bajsárol keresik fel a medencét, de a környező falvakból is vannak fiatalok, akik minden évben a nyaruk nagy részét itt töltik.

Lackó Tünde

 
2008.07.03. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

A jövőben sem némul el a citeraszó?

Több mint három évtizede citeraszótól hangos hetente egyszer-kétszer a művelődési egyesület próbaterme. Ugyanis itt tartja összejöveteleit a Csalogány Népdalkör asszonykórusa és citerazenekara. A megalakulás dátuma 1977 februárja. A 80-as években valóságos citerázó nagyhatalommá nőtték ki magukat a bajsaiak, hisz akkor minden pénteken hallhatták dalcsokraikat az Újvidéki Rádió Durindó nevű népzenei műsorában, de közvetítette felvételeiket az Újvidéki Televízió is. Vendégszerepeltek Vajdaság szerte mintegy 200 alkalommal, eljutottak Belgrádba is, valamint a budapesti Duna Televízió népdalversenyére. Akkoriban még jó néhány nótafa erősítette soraikat, akikből szinte ömlött a dal, a nóta, számukra ismert volt a falu népdalkincse. Ezúttal is tisztelettel emlékezünk egykori nótafáinkra, Boros Antalra, Nagyideiné Turuc Rozáliára, Turuc Jánosra és Palcsok Jánosra. Sajnos az idő múlásával több idős tag citerája örökre elnémult, egyre kevesebben pengetik ezt a hangszert, és mára öt tagból áll a citeraegyüttes. Ez a létszám sem állandó, mert a diáktagok iskolai elfoglaltsága sokszor nem teszi lehetővé a próbákon, fellépéseken való részvételt. Már-már úgy tűnt, hogy az asszonykórusnak citerakíséret nélkül kell vállalnia zenei anyanyelvünk, a magyar népdal megőrzését, ápolását, amikor idén tavasszal a helyi általános iskola nyolc negyedik osztályos tanulója jelentkezett az egyesületben, hogy szeretnének megtanulni citerázni. Időben nagyon jókor jött ez a jelentkezés, csak a hangszerek hiánya jelent gondot. Régi, nehezen hangolható hangszereken hozzáfogtak a munkához, ismerkedni kezdtek a citerázás csínjával-bínjával. Szorgalmas, kitartó munkával eddig hat gyermekdalt sajátítottak el. Júliusban részvevői lesznek a Bajsán megtartandó Szólj síp,szólj! népzenei tábornak, ahol tökéletesíthetik még meglehetősen szerény tudásukat. Legnagyobb problémájuk a megfelelő hangszer hiánya, azonban él bennük a remény, hogy a Szekeres László Alapítvány pályázatán való részvétel sikeres elbírálása ezt a kérdést is megoldja.
B. S.

 

 
2008.06.26. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Szólj, síp, szólj! Népzenei tábor

Július 7-étől 11-éig népzenei tábor lesz Bajsán az újvidéki Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a bajsai Etno Hagyományápoló Kör szervezésében.
Akik kedvet éreznek a népdalénekléshez vagy hangszeren való játékhoz (citera, furulya, vonós hangszerek) július 1-jéig jelentkezhetnek. Elszállásolás biztosítva, a létszám korlátozott. A napi teljes ellátás, szállás és oktatás költsége 3500 dinár. Tábornyitás hétfőn, július 7-én, 16 órakor, a táborzáró gálaműsor pedig július 11-én, pénteken az esti órákban lesz. A táborban részt vehet 7 és 77 év között bárki, aki szeretne énekelni vagy muzsikálni. A hangszeresek hangszert hozzanak magukkal! Felnőtteknek, pedagógusoknak külön csoportban szerveznek hangszeres oktatást. Az előadók: Kocsis Zsuzsanna, népdaléneklés, néprajz, Borsi Ferenc, citera, furulya, népzeneelmélet, Szabó Árpád, vonósok. Megfelelő számú érdeklődő esetén az idei Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő elemzésére is sor kerül július 11-én, 9 órától. Az érdeklődők bővebb felvilágosítást Szuhankó Ruzsenánál a 024/721-183-as, vagy a 064-342-91-24, illetve a 063-8-378-552-es mobilszámon, Szabó Gabriellánál kaphatnak.

 

 
2008.06.25. szerda

Forrás: Magyar Szó

Bácspetrőci vendégek

A hétvégén a faluba látogatott a bácspetrőci nőszervezet harmincfős csoportja. Szervezetük tevékenységi körébe tartozik a hagyományápolás is, ezért tapasztalatszerzés céljából megtekintették a bajsai tájházat, a zobnaticai kovácsműhelyt, míg a topolyai tájházban kézműves foglalkozáson vettek részt. A vendégek látogatása a pannóniai kastély megtekintésével ért véget. (B. S.)

 
2008.06.18. szerda

Forrás: Magyar Szó

Folytatódik a leltár

Július 1-jétől 6-áig a tájházban folytatódik a múlt évben megkezdett munka, amelynek során a begyűjtött tárgyak leltárba kerülnek. A tevékenységet a szabadkai székhelyű Kis Lajos Néprajzi Társaság és a budapesti Néprajzi Múzeum munkatársai végzik. (B. S.)

A Kadarka Kertbarátkör június 21-én részt vesz a bácskossuthfalvi baráti találkozón, amelyet a helyi Rizling nevet viselő, szintén Kerbarátkör szervez. A rendezvényen szakmai előadások hangzanak el, valamint tapasztalatszerzés céljából meglátogatják a szőlősöket és gyümölcsösöket. Az összejövetel közös vacsorával ér véget. (B. S.)

 
2008.06.18. szerda

Az ünnepi díszülés hanganyaga

Letölthetők a bajsai Helyi közösség Tanácsának ünnepi díszülésén (2008.06.07.) készített hangfelvételek MP3-as formátumban:

1. A Testvériség Egység általános iskola kórusának fellépése, 5:21
2. A meghívottak köszöntése (három nyelven), 3:33
3. Lackovics Károly, a Helyi közösség Tanácsának elnöke köszönti a jelenlévőket, 5:34
4. Furgyik Igor, A Szlovák Köztársaság belgrádi nagykövete köszönti a jelenlévőket, 2:27
5. Részletek Bozóki Anasztázia Szélcsend c. könyvéből, majd két szavalat, 28:25
6. A Faluplakettek átadása, 7:44
7. A Csalogány Népdalkör asszonykórusának műsora, 4:51

 
2008.06.13. péntek

Forrás: Magyar Szó

A megyeri gasztronómiai fesztiválon

Kis települések találkozóján jártak a bajsaiak és a zentagunarasiak

 

Nemrégiben Magyarországon járt egy vajdasági csoport, köztük a bajsai, zentagunarasi, bácskossuthfalvi és tornyosi művelődési egyesületek tagjai, akik részt vettek a II. Paprissimo Gasztro Fesztiválon.
A Veszprém megyei, Sümeg melletti Megyeren a Nemzetek Faluja keretében megrendezett fesztiválra idén a szervezők meghívták a határon túli magyarokat is, akik bemutatták kulturális, gasztronómiai és népművészeti szokásaikat, és, mint ahogy arról az egyik részvevő, a bajsai Szuhankó Ruzsena, az Etno hagyományápoló kézművesek körének elnöke beszámolt, a látogatás felejthetetlen élményt jelentett a vajdaságiaknak, annál is inkább, mert a mindössze 56 főt számláló, Magyarország legkisebb faluja mintegy félezer vendéget fogadott a rendezvényre, melyre a vajdaságiak mellett Erdélyből és a Felvidékről is érkeztek vendégek.
-Mi, bajsaiak az Etno tevékenységét mutattuk be, az itt készült szőtteseket, kézműves termékeket, mások csipkéket, hímzéseket, míg a zentagunarasiak gasztronómiai ismereteikkel remekeltek, melyekkel harmadik díjat szereztek. Bemutatkozott Simon Anna bácskossuthfalvi keramikus is, mégpedig tájjellegű motívumokkal díszített cserépedényekkel.
- Vendéglátóink színpaddal, sátrakkal ellátott udvarokban helyeztek el bennünket, külön-külön az egyes térségeket, melyek képviselői szinte ellepték a 25 házból álló települést.
Mint a rendezvényről szóló beszámolókból kiderül, a magyarországiaknak is érdekes volt látni, hányféle variációja létezik a magyar ételeknek, főzési hagyományoknak a táj jellegétől függően. A rendezvény élvezetes volt, és hasznos is, hiszen célja a magyarság kulturális kapcsolatait mélyíteni. Mint a vendégeket köszöntő polgármester kiemelte, Megyer olyan település, ahol az összefogás, az egymásra figyelés és akarat csodákat művel. A fesztivál napján benépesültek az udvarok, az egyikben a kézművesek bemutatója volt, a másikban rajzverseny, a harmadikban pedig a szakácsok szorgoskodtak, máshol teával kínálták a vendégeket, és zajlottak a kulturális programok, de volt játszóház, focibajnokság és patakátúszó verseny is.
N. K.
 
2008.06.12. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Hímzőtábor

Július 14-e és 19-e között immár ötödik alkalommal kerül sor szövő- és hímzőtáborra az Etno- házban. A részvevők megismerkedhetnek a palóc hímzéssel (kalodázással), valamint a fazekassággal, kosárfonással, gyékény- és szakajtókészítéssel, nemezeléssel. Bővebb felvilágosítást a jelentkezők a 024/721-183-as vagy a 064-342-91-24-es telefonszámon kaphatnak.
 
2008.06.11. szerda

Forrás: Magyar Szó

МЕGKÉRDEZTÜK A BAJSAIAKAT:

Mikor nyaraltak utoljára?


Szabolcski Ágnes: Utoljára tavaly szeptemberben nyaraltam Görögországban, idén is szeretnék, de azt hiszem, most nem jön össze. Szeretek utazni, legszívesebben bejárnám az egész világot, az összes tengert, a görögországi nagyon tetszett, mert kristálytiszta. Számomra nem fárasztó a hosszú utazás sem, hisz három évig Szegeden éltem és gyakran utaztam haza, megszoktam az ingázást, nem idegenkedek tőle.


Kőszegi Rozália: Még sohasem voltam nyaralni, nem is tudom, milyen az. Azért külföldön már jártam, Németországban, ahol hosszabb ideig tartózkodtam. Mi ugyan nem, de a gyerekeink már voltak nyaralni a tengeren az iskolával, a lányom egyszer, a fiam pedig két alkalommal, de nem nagyon hiányzott nekik a nyaralás, mert az apjuk sofőrként járta a világot és sokszor mentek vele ők is, így sokfelé eljutottak.


Szuhankó Sándor: Olyan régen, hogy már nem is emlékszem rá, 1985-ben, amikor Hvar szigetén voltunk. Azóta nem nyaraltunk, bár pár éve Vrdniken töltöttünk majdnem egy hetet, ami felér egy nyaralással is. Most is szívesen elmennék valahova, ha nem is a tengerre, mert az kevésbé vonz, már élveztem eleget, hisz tizenöt évig Opatiján éltünk, de valamelyik gyógyfürdőben örömmel eltöltenék néhány napot.


Turzai Katalin: Nyaranta nem szoktunk utazni, de évente kétszer, tavasszal és ősszel elmegyünk egy-egy hétre magyarországi gyógyfürdőbe, Cserkeszőlőre. Amikor a gyerekek kicsik voltak, jártunk a tengerre nyaralni, most már ők mennek a családdal, ha tehetik. Egyik fiam a montenegrói tengerparton voltak néhány éve a családjával, a másik fiam pedig, aki Budapesten kamionsofőr, tervezi a nyaralást kétéves kislányukkal.

N. K.
Fotó: Nagy Klára

 
2008.06.10. kedd

Forrás: Magyar Szó

Jegenyék, templomtornyok...

Falunap volt Bajsán

Ha a címben foglalt szavakat halljuk, esetleg kiegészítve azzal, hogy Alvég és Felvég, azonnal Bajsa jut eszünkbe, a Topolyához alig öt kilométerre fekvő többnemzetiségű kis falu, ahol a hét végén a település napját ünnepelték. Ezt számos sport-, művelődési és szórakoztató rendezvény kísérte, kezdve az asztalitenisz-bajnokságtól a civil szervezetek bemutatkozásától a faluház udvarán szervezett vigalomig.
Az iskola énekkara köszöntötte a szombat délelőtti ünnepség részvevőit, majd Miroslav Antić Vojvodina és Fehér Ferenc Az én falum című verse elhangzása után kezdődött a helyi közösség tanácsának díszülése, melyet megtisztelt jelenlétével Igor Furdik, Szlovákia belgrádi nagykövete is. Az eddigi eredményekről és tervekről Lackovics Károly, a tanács elnöke számolt be, kiemelve a legfontosabb beruházásokat, a vízhálózat felújítását, illetve a gázvezeték kiépítését. A jelenlevőket a nagykövet is köszöntötte, örömét fejezve ki, hogy részt vehet a szép ünnepen egy olyan kis faluban, amely multikulturalizmusáról ismert, és amely már szinte Európa kicsiben, arra kérve vezetőit, hogy legjobb tudásuk szerint tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ténylegesen is mielőbb bekerüljenek az európai tagországok közé.
Ezt követően a falu életét mutatták be a művelődési egyesület tagjai a szokásokhoz híven három nyelven, de rendhagyó módon, mégpedig a bajsai születésű Bozóki Hugyik Anasztázia nemrégiben, halála után megjelent délután bemutatott könyvéből idézve. Ezután következtek a díszülés legünnepélyesebb pillanatai, amikor is átadták a faludíjat, amit ezúttal Kolar Ana, nyugdíjas tanítónő érdemelt ki, aki nemcsak hogy 37 éven át tanította a bajsai gyerekeket, de sokat tett a szlovák nyelv és hagyományok megőrzése érdekében is. Ugyancsak faludíjat kapott a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő helyi asztalitenisz klub, melynek tagjai ez idő alatt számos díjat, serleget és elismerést érdemeltek ki. Minderről kiállítás is nyílt a faluház nagytermében, a folyosón pedig a vajdasági magyar építészek kiállítását láthatta a közönség.
Az ünnepi rendezvényeket a művelődési egyesület műsora kísérte, de bemutatkoztak a civil szervezetek is, a versenytáncosok, amatőr énekesek és zenészek, illetve szakácsok, akik előtt az udvaron a vendégek számára nagy bográcsokban főtt a paprikás.

N. K.


...amiből manapság egyre kevesebb van ebben az országban, abból abban a régi faluban bőven volt majdnem minden házban... - olvasható többek között Bozóki Hugyik Anasztázia Szélcsend című könyvében, mely verseket, novellákat, megkezdett regényrészleteket tartalmaz, és amely szülőfalujáról is szól. Mint egy kitárt szárnyú pillangó, úgy pihent a mesebeli falu az egykori tengerfenék hullámosra merevedett völgyében. A városból jegenyékkel és eperfákkal szegélyezett kövesút vezetett egyenesen a kastély elé, ahol szétvált és egyik ágán az utazó eljuthatott a mezőgazdasági birtokra, a másik ága meg a szomszédos telepes, azaz, ahogyan mi mondtuk, "dobrovolyác" faluba vezetett. Ez a kövesút osztotta a falut Alvégre és Felvégre, de ennek az elnevezésnek csak földrajzi jelentősége volt, mert az Alvég egy része is felkúszott már a temetődomb felé, és a Felvégen is voltak mélyebb fekvésű területek, ahol esős tavaszokon a talajvíz elárasztotta a kertek alját - írja falujáról.

 
2008.06.10. kedd

ÉRTESÍTÉS

A bajsai Helyi közösségben az aratásban résztvevő gépek átnézésére a Tűzoltóotthonban kerül sor 2008.06.16-án 14,00 - 18,00 óra között.

Árlista:
Kombájnvizsgálat 600,00 din
Traktorvizsgálat 300,00 din
S-6, S-9 tűzoltókészülék vizsgálata 250,00 din
S-1,2,3 tűzoltókészülék vizsgálata 200,00 din

 
2008.06.05. csütörtök

A BAJSAI FALUNAP MŰSORA (3 NYELVEN)

 
2008.06.03. kedd

Forrás: Magyar Szó

A Csalogány a Durindón

A helyi Csalogány Népdalkör is részt vesz a pénteken kezdődő XXXII. Durindón, a délvidéki magyarság legrangosabb és legtömegesebb szemléjén. A kétnapos rendezvényen mintegy 90 csoport mutatja be műsorát a nagykikindai Népszínházban. (B. S.)

Falunapra készülve

A falu napját szombaton tartják a helyi közösség és a civil tömörülések szervezésében. A rendezvény 9 órakor asztalitenisz versennyel kezdődik az iskola tornatermében, 11 órakor kerül sor a helyi közösség tanácsának díszülésére a tűzoltóotthonban, melynek keretében kiosztják a faludíjakat. 13 órától a Kadarka és a Nektár civil szervezet és a Hobby virágtermesztők árusítással egybekötött termékbemutatót tartanak a faluház udvarán, 13.30-kor a helyi asztaliteniszklub emlékkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, 14 órakor pedig a szabadtűzön való főzést kedvelők kakaspaprikást készítenek a falu polgárai számára. 15.30 órakor kezdődik a néhai Bozóki Hugyik Anasztázia Szélcsend című könyvének bemutatója, 16 órakor pedig az amatőr énekesek, zenészek és versenytáncosok műsora, majd 17 órától Vojtér Attila szórakoztatja a közönséget. (B. S.)
 
2008.05.28. szerda

Forrás: Magyar Szó

Műkedvelők találkozója

Csütörtökön 19 órai kezdettel összejövetelt tartanak a községben tevékenykedő művelődési egyesületek vezetői. A találkozón elemzik az eddigi aktivitásokat, valamint körvonalazzák az elkövetkező időszak feladatait. (B. S.)
 
2008.05.27. kedd

Forrás: Magyar Szó

Régió Hangja

Másodízben szervezte meg a Tájékoztatási Közvállalat keretében működő Régió Rádió a Régió Hangja elnevezésű tehetségkutató, szórakoztató vetélkedőt, mely az elődöntők után a vasárnapi döntővel ért véget. A Dudás Beáta, Hideg Tibor és Morák László összetételű zsűri a szabadkai Tatjana Štricki előadását maximális pontszámmal jutalmazta, győztesnek minősítette, míg a szintén szabadkai Andrej Ademi, aki ugyancsak maximális pontszámot kapott, a zsűri különdíját érdemelte ki, míg a bajsai Kollár Éva szintén maximális pontszámot ért el.
 
2008.05.21. szerda

Forrás: Magyar Szó

Elsőáldozás volt

A helyi Nagyboldogasszony-templomban május 18-án, Szentháromság vasárnapján elsőáldozás volt. A megjelent mintegy 280 hívőt Ft. Tóth József köszöntötte. A szentmisén az elsőáldozók: Balaton Sztella, Barna Denis, Gubik Nikoletta, Kovács Katona Bence, Kövesdi Angelika, Kurina Krisztofer, Kurina Richárd, Nagy Richárd, Virág Oszkár megújították a keresztségi fogadalmukat. (B. S.)

Vendégségben Pacséron

A Fürge Ujjak kézimunkázói és a Csalogány Népdalkör tagjai vasárnap részvevői voltak a pacséri Aranyszál kézműves csoport által rendezett nagy sikerű teadélutánnak. Az említetteken kívül jelen voltak még a bácskossuthfalvi, gunarasi, topolyai és a zentagunarasi kézimunkakör tagjai. Az összejövetel jó alkalmat nyújtott a szórakozásra és újabb kapcsolatok létrehozására. (B. S.)

Újra működik a gyógyszertár

Mint már arról beszámoltunk, a topolyai község falvaiban már nyolc-tíz éve nincs gyógyszertár, ami nagy gondot okoz az ott lakóknak, hisz a helyi orvos által felírt gyógyszerekért Topolyára kell utazniuk, ahol az egészségház kötelékeiben az egykori három helyett csak két ilyen intézmény működik. Igaz, a városban megszaporodtak a magángyógyszertárak, de a falvakban nem. Jogos tehát egyesek felháborodása, miszerint a kisebb települések lakói hátrányos helyzetben vannak a városiakhoz viszonyítva, hisz nemcsak hogy gyógyszertár nincs, de bank- és postafiók sem működik. Ilyen ügyek intézése céljából is utazniuk kell, ami pedig az autóbuszjáratok miatt igencsak behatárolt.
Három falunak azonban már ismét van gyógyszertára, hisz a topolyai egészségház és a helyi közösségek társított eszközeiből hétfőn Gunarason, tegnap pedig Bajsán és Zentagunarason is megnyílt, és heti két-három napon működik.

nk


A bajsai egészségház keretében megnyílt gyógyszertár kedden és csütörtökön 7-től 10-ig dolgozik

 
2008.05.14. szerda

Forrás: Magyar Szó

Várják a jelöléseket

A helyi közösség elismeréseket odaítélő bizottsága tisztelettel felkéri a falu polgárait és civil szervezeteit, hogy a június 7-ei falunapi díszgyűlésen kiosztandó díjak, a Faludíj, a Faluplakett és a Falu Díszpolgára cím odaítélésére vonatkozó javaslatokat május 20-áig megfelelő indoklással írásos formában szíveskedjenek átadni a helyi közösség titkárságán. A javaslatokat a bizottság összegezi és elfogadásra a helyi közösség tanácsa elé terjeszti. (B. S.)

Véradás volt

A pénteken szervezett véradásra 34-en jelentkeztek, és közülük 28-an adtak vért. Az akció eredménye mintegy 11 liter életet mentő folyadék, amely az újvidéki vérátömlesztő állomásra került. (B. S.)
 
2008.04.25. péntek

Forrás: Magyar Szó

Gyermek-citerazenekar

A Testvériség ME keretében gyermek-citerazenekar kezdte meg működését. Tíz lelkes alsó tagozatos gyakorolja a citerajáték és a népdaléneklés csínját-bínját. Az oktatást Sarah Preradović és Borús Sándor végzi. (B. S.)
 
2008.04.24. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Alapítványi támogatás

A helyi Testvériség ME a Szekeres László Alapítványtól támogatást nyert egy amatőr alkotás, a Guriga című film elkészítésére. Az egyesület és a film elkészítésével megbízott Egri József és munkatársai eddig két témát dolgoztak fel a faluban, a disznótorról és szappanfőzésről készítettek filmet, valamint befejezésre vár a Bajsai roma halászokról szóló alkotás. Remélhetőleg a Guriga című filmet a közönség megtekintheti a júniusi falunapi ünnepi műsor keretében. Holnapután Tevékeny Szombatot szervez a művelődési egyesület két szakosztálya. A Fürge Ujjak Kézimunkakör tagjai növényeket ültetnek a barátság elnevezésű csónakba, amelyet a bezdáni Csapó család ajándékozott az egyesületnek, és a helyi közösség udvarában helyezték el. A népdalkörösök részvevői lesznek a Guriga c. rövidfilm készítésének, amelynek megálmodója Jakab László.
 
2008.04.23. szerda

Forrás: Magyar Szó

Régi/új vezetőség

A Fácán Vadászegyesület vasárnap tisztújító évi közgyűlést tartott. A tagság, amelynek kétharmada jelen volt a közgyűlésen, bizalmat szavazott a régi vezetőségnek. Lovas Sándort elnöknek, Nagy Tibort titkárnak, Bednárik Bélát pénztárosnak, Burcsár Lászlót vadászmesternek választották. Az összejövetel közös ebéddel zárult. (B. S.)
 
2008.04.18. péntek

Forrás: Magyar Szó

Lesz gyógyszertár

A közeljövőben az illetékesek megoldást találnak a falu polgárai gyógyszerellására. Feltehetőleg május folyamán megkezdi működését a helyi gyógyszertár, és hetenként két alkalommal négy órán át tart nyitva. (B. S.)
 
2008.04.15. kedd

Forrás: Magyar Szó

Vendégszereplés

A helyi művelődési egyesület Csalogány Népdalköre is részvevője lesz a Bácskossuthfalván április 19-én 15 órai kezdettel megrendezésre kerülő Tavaszi kavalkád c. előadásnak, amely azzal céllal készül, hogy az ifjúság vegye át a stafétabotot az idősebbektől a citerázás, a népdaléneklés terén. (B. S.)

Film a mellrákról

Tóth-Isaszegi Sándor helyi orvos rövidfilmet készít a mellrákról, amelynek az első felvételei már elkészültek a bajsai tájházban. A további felvételeket a kamenicai intézetben rögzítik majd. A rövidfilm készítésének célja bemutatni azt a közeljövőben az ezzel a kérdéssel foglalkozó nemzetközi konferencián. (B. S.)
 
2008.04.09. szerda

Forrás: Magyar Szó

Citerazenekar működik

A Testvériség Művelődési Egyesület keretében megkezdte működését a gyermekek citerazenekara. Tíz lelkes fiatal gyakorolja a citerajáték és népdaléneklés fortélyait. Az oktatást Sara Praradović és Borús Sándor végzik.
 
2008.04.04. péntek

Forrás: Vajdaság Portál

Pályaválasztás előtt

Informálódj, érdeklődj több lehetőség közül, igen mindez fontos döntés egy tizenéves diák életében. Megtalálni a megfelelő középiskolai intézményt, és felvételt nyerni rá. Az elkövetkező hetekben és hónapokban sok általános és középiskolai diákot foglalkoztat ez a téma.

Azok, akik most fejezik az általános iskolát, felmerül a kérdés, merre tovább? Mi is az, ami érdekel, és mit szeretnék?
Ezek a kételyek nem csak a gyerekeket, de szüleiket is egyaránt foglalkoztatja. A következőkben erre szeretnénk felhívni a leendő pályakezdő fiatalok figyelmét, és valamelyest útbaigazítani őket. Lehet, hogy ezek ismeretében könnyebben mérlegelnek és döntenek.
Több iskolában ilyenkor felméréseket végeznek a diákok körében, próbálják kipuhatolni, mely az a szak, ami érdekli őket, mely irányában orientálódjanak. De valójában jó ez a felmérés? Mi van, ha egy gyereket az egészségügy érdekel, mert már kiskora óta orvos szeretne lenni, és minden adottsága megvan rá, de bizonyos okok miatt még sem tud erre a szakra iratkozni (penicillin allergia), ekkor jön a hideg zuhany, merre tovább?
Ez csak egy ok a sokk közül, még számtalan ilyen példa akad, amelyre akkor derül fény, ha a diák átesik a kötelező orvosi vizsgálaton.
Hogy mindezeket a kis bukkanókat ki tudják küszöbölni, kellőképpen fel kell őket készíteni egy másik lehetőségre is.
Vannak fontos szempontok, ilyenkor mérlegelni kell egy-egy döntés előtt. A szülőkre óriási teher hárul, miként adni a gyereknek jó tanácsot, milyen iskolát válasszon, utazó diák legyen vagy inkább bentlakó?
A pályakezdőkkel meg kellene ismertetni bizonyos szakokat, mégpedig oly módon, ahogy azt a bajsai iskola is teszi. Szakembereket, végzős középiskolai, főiskolai, vagy éppen egyetemi diákokat hívnak meg az elkövetkező hetekben, hogy ismertessék az éppen tanult vagy végzett szakma előnyeit és hátrányait.
Hiszen évente nyílnak újabbnál-újabb szakok, amelyeknek neve kecsegtető, és jól hangzik, de valójában nem tudunk semmit erről a szakmáról. Sőt vannak olyan szakok, amelyek elvégzése után, sajnos csakis külföldön tud elhelyezkedni a diák. Ilyenkor jön a dilemma, biztosan ezt szeretnénk, gyermekünk külföldön kamatoztassa tudását?
Azt hiszem, hogy ez már egy másik téma lenne, hogyan kellene fiataljainkat idehaza tartani, akik a kellő tudásukat és tapasztalataikat határainkon beleül tudják értékesíteni.
Akármi alapján is dönt a felvételiző diák, a lényeg, hogy megfontoltan és határozattan tegye azt.
Mint tudjuk szinte egy életen át tanulunk, és szinte biztos hogy, nem utoljára állunk ilyen döntés előtt. De ha a diák, élete első pályakezdő felvételije előtt áll, nem árt egy kis biztatás, és útbaigazítás, hogy az a bizonyos toll jó helyre tegye a pontot, és sikerüljön neki a felvételi.
Sok sikert kívánunk nekik.

Lackó Tünde

 
2008.04.03. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Ötszáz facsemete

Március 30-án a helyi környezetvédők munkaakciót szerveztek, melynek során mintegy 500 facsemetét ültettek el, valamint kitakarították a parkot. A munkában több mint százan vettek részt. A munkaakció a helyi közösség udvarában, közös ebéddel ért véget. (B. S.)
 
2008.04.02. szerda

Forrás: Vajdaság Portál

A film címe Guriga...

A bajsai TESTVÉRISÉG ME a Szekeres László alapítványtól támogatást nyert egy amatőr film elkészítésére. A film címe Guriga...
Az egyesület mindkét szakosztályának vezetői, a film készítésével megbízott Egri József és munkatársai, valamint a kiválasztott szereplők, a forgatókönyv írója, a projektet segítő aktivisták Guriga...Guriga...április 4.én tartják első megbeszélésüket, ahol meghatározzák a film felvételezésének az ütemtervét. Az egyesület és Egri József csapata eddig két témát dolgozott fel Bajsán: A bajsai disznótor, Szappanfőzés, valamint befejezésre vár a Bajsai roma halászokról szóló alkotás.
Remélhetőleg a Guriga... című filmet a közönség megtekintheti a falunapi ünnepi müsor keretein belül, amely júniusban lesz megtartva.

Jakab László

 
2008.04.01. kedd

Forrás: Magyar Szó

Vidékfejlesztésben gondolkodnak

Stratégia a szegénység csökkentésére - kerekasztal-beszélgetés Topolyán

A Községi Fejlesztési Központ a szegénységcsökkentő projektum keretében, amely 14 hónapja kezdődött, kerekasztal-beszélgetést tartott az eddigi munka ismertetésére, illetve rangos vendégek segítségével arról is tájékozódtak a részvevők, hogy milyen irányban képzelik a vidékfejlesztést azok, aki ezzel köztársasági szinten foglalkoznak.
Balassa Endre a találkozót követően foglalta össze az eddigi munkát.
-Jó feltételt teremtett a rendezvény megszervezéséhez a folyamat, ami a topolyai községben közel három-négy éve tart, és a községi stratégiák kidolgozásával indult. Elkészült a környezetvédelmi, a gazdaságfejlesztési stratégia, és a tavalyi év folyamán a szociális szolgáltatások stratégiája. Új minőség az, hogy a folyamat keretében nem felejtettük el a helyi közösségeket, amelyek tulajdonképpen az állami stratégiák keretében nem hivatottak arra, hogy tervezzenek. Mi itt vittünk a gyakorlatba egy új minőséget, és vendégeink ezt ki is emelték, hogy a kisközösségeket, megmozdítottuk, hogy saját erejüket, lehetőségeiket leltárba vegyék; fontos az is, hogy felismerjék magukat abban, hol vannak a kapcsolódási pontok az ő fejlődésük, a községi, a tartományi és a köztársasági stratégiák között, hogy hogyan tudja megtalálni magát egy kisközösség ezekben a hivatalos dokumentumokban.
*Melyek ezek a falvak?
- Öt plusz egy település, Bácskossuthfalva, Pacsér, Zentagunaras, Bajsa, Krivaja és Gunaras, amely késéssel csatlakozott, saját erőből. Végül öt terv készült el, Pacséron a célegyenesben megtorpant a munka. Az adatok begyűjtése megtörtént, egy-két hónap alatt azt is be lehetne fejezni.
* A projektum keretében milyen aktivitásra került még sor?
-Füzetek kiadását terveztük, amelyek a napokban megjelennek. Egyszerű nyelvezettel megírt tanácsokkal igyekszünk segíteni abban, hogy az emberek feltalálják magukat a vállalkozás indításában, fejlesztésben, a mezőgazdasági földek bérbeadását illetően, valamint a kisrészvényesek jogait, lehetőségeit foglaltuk össze. Ezek néhány nap múlva a Civil Központ épületében ingyen rendelkezésre állnak. Másrészt egy felmérés után képzéseket szerveztünk mezőgazdasági termelőknek, olyan témákban, melyeket ők igényeltek.
- Ez a munkánk köztársasági szinten a nyolc sikeres gyakorlat közé soroltatott, amelyet követendőnek minősítettek. Ezekből három szervezetet kértek meg arra, hogy mutatkozzanak be a Száva központban, és ebből mi voltunk az egyik.
*A minapi topolyai megbeszélésen rangos vendégek is jelen voltak, és aktívan részt vettek a munkában.
- A köztársasági kormányfőhelyettes tanácsadója, Dragan Mirković, aki a vidékfejlesztési kérdések megbízottja, Aleksandar Marinković, aki a szegénységcsökkentő stratégia operatív programjait vezeti, valamint Branislav Milić, a mezőgazdasági minisztérium vidékfejlesztési tanácsadója volt velünk. Tőlük kaptunk új információkat és útmutatót. A találkozó második részében a jövő lehetőségeiről esett szó, hiszen folytatni szeretnénk a munkát, és az utolsó előadó, Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap képviseletében mondta el, hogy milyen lehetőségek vannak, hol lehetne ezt a témát megjeleníteni.
Többször elhangzott a vendégeink és a polgármester, Bábi Attila részéről is, aki végig jelen volt a rendezvényen, hogy az erőinket összefogva lehetséges előrehaladni, ez a fajta együttműködés a civil és az állami szféra között, a vállalkozókat is bekapcsolva, záloga lehet a további fejlődésnek.
H. E.
 
2008.03.27. csütörtök

Forrás: Magyar Szó

Lakodalmas bál Bajsán

Április 5-én 19 órai kezdettel kerül sor Bajsán a tűzoltóotthon nagytermében a lakodalmas bálra, amelyen a Szabadkai Rádió lakodalmas zenekara játszik, a Révész együttes. A belépődíj 250 dinár, jegyelővétel április 2-áig Kirs Miklósnál vagy Fehér Kláránál, érdeklődni a 024/721-052-es telefonszámon vagy Topolyán a Laguna butikban Apró Oszkárnál (024/715-128). Nagyobb érdeklődés esetén a rendezvényt a sportcsarnokban tartják. (K. M.)
 
KÖVETKEZŐ OLDAL >>>