GLOBAL VILLAGE BAJSA
1751-2009
 
line decor
  VISSZA  ::  
line decor
   
 
HÍREK
 
<<< ELŐZŐ OLDAL
 
2009.05.12. kedd

Értesítések

A TOPOLYAI ÉS KISHEGYESI KÖZSÉGKÖZI RÁKELLENES TÁRSASÁG
24331 Bajsa, Zákó u. 10.
Tel. 024/721-012, Fax 024/721-021
E-mail drtot@suonline.net
Dátum: 2009.05.05.

Tisztelettel meghívjuk Önt az ismeretterjesztő tanfolyamra, amelyet

"ÉLNI ÉPEN, EGÉSZSÉGESEN"

címmel tartunk 2009.május 21-én, csütörtökön 17 órakor Topolyán a Fő utca 12. alatti kiállítóteremben.
A tanfolyam alkalmával útmutatást kapnak a részvevők a melltartók, a protézisek és a fürdőruhák megválasztásához.
A szervezők várnak minden érdeklődő nőt, különösen a mellműtéten átesetteket.
Az összejövetel szervezője a Topolyai és Kishegyesi Községközi Rákellenes Egyesület, valamint az AMOENA társaság szerbiai képviselője és az IMACO d.o.o.

dr. Tóth-Isaszegi Sándor, elnök

 

„ETNO” HAGYOMÁNYÁPOLÓ
KÉZMŰVESEK KÖRE
BAJSA

ÉRTESÍTÉS

ÉRTESÍTJÜK AZ ÉRDEKELTEKET,
HOGY A NYÁR FOLYAMÁN AZ ÖSSZEJÖVETELEINKET A
AZ ETNO HÁZBAN (SÁR UTCA 21.) TARTJUK HÉTFŐN ÉS CSÜTÖRTÖKÖN
16,00 – 19,00 ÓRÁIG.

TELEHÁZ
BAJSA

ÉRTESÍTÉSEK A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐKNEK

  • A SZERB KORMÁNY ÁPRILIS VÉGÉN VISSZAVONTA A 2009. FEBRUÁR 26-ÁN HOZOTT HATÁROZATÁT AMELY A NEMKOMMERCIÁLIS GAZDASÁGOK TÁMOGATÁSÁRÓL (40.000 DIN) SZÓLT. ENNEK ELLENÉRE JELENLEG MÉG NINCS LEHETŐSÉG A NEMKOMERCIÁLISRÓL A KOMERCIÁLIS STÁTUSZRA VÁLTANI.
  • FOLYAMATBAN VAN A REPRO ANYAG (MŰTRÁGYA, DÍZEL ÜZEMANYAG, VETŐMAG) VISSZATÉRÍTÉSÉNEK KÉRVÉNYEZÉSE, VALAMINT A DOHÁNY PRÉMIUM KÉRVÉNYEZÉSE A 2009-ES ÉVRE. ŰRLAPOK ÉS SEGÍTSÉG A KITÖLTÉSBEN KAPHATÓ A TELEHÁZBAN MUNKANAPOKON 9-TŐL 12 ÓRÁIG. A KÉRVÉNYEKET PEDIG SZEMÉLYESEN KELL ÁTADNI A KINCSTÁRI HIVATALBAN TOPOLYÁN.
  • AZOK A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK, AKIK GAZDASÁGUKAT A TELEHÁZ KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL REGISZTRÁLTÁK, KAPHATNAK FÉNYMÁSOLATOT AZ ÁTADOTT 2009-ES VETÉSFORGÓRÓL, AMENNYIBEN ERRE SZÜKSÉGÜK VAN. MUNKA AZ ÜGYFELEKKEL: MUNKANAPOKON 9,00 ÉS 12,00 ÓRA KÖZÖTT.
  • A 2009-ES ÉVBEN A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐKNEK KÉRVÉNYT KELL ÁTADNIUK, HOGY KAPJANAK ELISMERVÉNYT A REGISZTRÁCIÓRÓL. ŰRLAPOT ÉS A KITÖLTÉSBEN VALÓ SEGÍTSÉGET KAPHATNAK MUNKANAPOKON 9,00 ÉS 12,00 ÓRA KÖZÖTT A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG TELEHÁZ TERMÉBEN. A KÉRVÉNYEKET MINDEN PÉNTEKEN 12,00 ÓRAKOR VISSZÜK TOPOLYÁRA.

 

 
2009.04.30. csütörtök

Felhívás

A helyi közösség elismeréseket odaitélő bizottsága tisztelettel felkéri a falu polgárait és civil szervezeteit, hogy június 6-án a falunap díszgyűlésén kiosztandó díjak, a Faludij, a Faluplakett és a Falu Diszpolgára cím odaitélésére vonatkozó javaslatokat megfelelő indoklással írásos formában sziveskedjenek május 15-ig a helyi közösség titkárának átadni.

A bajsai Helyi közösség Tanácsa
Elismeréseket odaitélő bizottság

 
2009.03.31. kedd

A gazdaságok bejegyzésének határidejét meghosszabbították április 15-ig

A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK REGISZTRÁCIÓJÁT
2009. ÁPRILIS 15-IG VÉGEZZÜK
MUNKANAPOKON
9,00 ÉS 12,00 ÓRA KÖZÖTT
A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG TELEHÁZ TERMÉBEN.

 
2009.03.24. kedd

Multikultúrális falu, mint az ihlet forrása

A szabadkai Diákotthon "Multikultúrális falu, mint az ihlet forrása" című pályázatán a bajsai Dudás Vivien és Kovács Cintia bejutott a 3 legmagasabban értékelt szerző közé. Mindent átfogó, összetett és dinamikus megjelenítésű faluriportjuk, mely egyúttal a projektum technikailag legjobban komponált (mozgás, zene, szöveg, kép) bemutatói közé tartozik, letölthető itt:


12,9 MB

 
2009.03.21. szombat

Hagyományos tojásfestés

Bajsán az ETNO Hagyományápoló Kézművesek Köre húsvétváró kézműves foglalkozást tart a faluház nagytermében. a következő időpontokban: március 26-án (csütörtökön) délután 3-5 óráig, április 2-án (csütörtökön) délután 3-5 óráig és április 4-én (szombaton) délelőtt 9-12 óráig. Az érdeklődők vigyenek magukkal 4 kifújt és 2 friss tojást valamint ollót. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Fekete Krisztina
 
2009.03.16. hétfő

Bajsai épületek feltérképezése

A szabadkai Műemlékvédelmi Intézet a Szerb Köztársaság Kulturális Minisztériuma által támogatott projektum keretein belül dolgozik Szerbia nemzeti építészeti atlaszának létrehozásán. Ez a program lehetővé teszi az ország valamennyi településén fellelhető régi és az etnográfia szempontjából is fontos épületek feltérképezését. Bajsán tizenöt jellegzetes házat válaszottak ki, melyek még őrzik a letűnt idők építészeti stílusjegyeit. Felkérjük ezen házak tulajdonosait, hogy a közjó érdekében engedélyezzék a felmérést. Az épületek továbbra is a tulajdonukban maradnak és nem nyilvánítják őket műemlékké.

Megemlékezés

Bajsán a Zákó síremléknél március 14-én megemlékezést tartottak az 1948-as magyar forradalom és szabadságharcról. Az ünnepi műsort a Csalogány Népdalkör  asszonykórusa nyitotta meg dalaival, majd bajsai általános iskolások szavalták el a kor legnagyobb költőinek verseit. Ezt követően Tomik Nimród történelemtanár előadásában hallhattunk Táncsics Mihály, Batthyány Lajos és Rózsa Sándor szerepéről a `48-as eseményekben. A műsor a Zákó síremlék megkoszorúzásával zárult.

Fekete Krisztina
 
2009.03.12. csütörtök

Értesítés

Tisztelettel meghívjuk a polgárokat 2009. március 14-én szombaton 15 órakor az 1848-as magyar forradalom és szabadságharcról való megemlékezésre, amelyet a Zákó emlékműnél tartunk.

Mindenkit szeretettel várnak a:
Szervezők

 
2009.03.08. vasárnap

Termelők

A bajsai teleházban folyik a helyi mezőgazdasági termelők bejegyzése. Az érdeklődőket minden hétköznap 9-12 óráig fogadják. A helyszínen segítség is igényelhető az űrlapok kitöltéséhez. A dokumentumokat március 31-ig lehet átadni.

Nyugdíjasok

Bajsán minden pénteken a helyi közösség épületében 10-12 óráig fogadja a bajsai nyugdíjas szervezet tagjait, ahol a nyugdíjasok segítséget kaphatnak a hozzájárulásos egészségügyi biztosítás (participáció) alól való felmentés folyamatában.
Azok a személyek igényelhetik ezt a tehermentesítést, akik egyedül élnek és havonta 18096,00 dinárnál kevesebb nyugdíjat kapnak, illetve azok, akiknek családjában a havi egy főre eső nyugdíj összege nem haladja túl a 13920,00 dinárt.
A következő dokumentumokat vigyék magukkal az érintettek: nyugdíjról szóló bizonylat (csekk), betegkönyv (betegkönyvek), személyi igazolvány (személyi igazolványok).

Szülőföldön magyarul

A bajsai teleházban február 18-án, március 3-án és 4-én adhatták át a magyarul tanuló általános- és középiskolás gyermekek szülei a Szülőföldön magyarul oktatási- nevelési támogatás valamint tankönyv- és taneszköz támogatás pályázathoz szükséges dokumentumokat. Azok a szülők, akik a fentemlített napokon nem tudták átadni az okmányokat, még megtehetik ezt március 31-ig a topolyai  Topolya Község Fejlesztési Társulás irodájában (a színház mögötti épület emeletén), minden hétköznap 9-14 óráig.

Dohányfüst nélküli év

Laluja Anna a topolyai egészségház óvónő szolgálatának bajsai munkatársa A dohányfüst nélküli év országos kampány keretein belül előadást tartott az általános iskola harmadik és negyedik osztályos tanulói számára. A program célja a passzív dohányzók (főleg gyermekek) védelme, a megelőzés, valamint, hogy a gyermekekben tudatosuljon, hogy joguk van az egészséges életre. A tanulók az iskolában egy külön órán rajzokat készítettek a témára, melyek Bajsán az egészségügyi rendelőben, a helyi közösségben, az iskolában, a postán és ebben a hónapban a TPU önkiszolgálóban tekinthetők meg. Pannónián pedig az egészségházban, a helyi közösségben és ebben a hónapban az iskolában állítottak ki. A tervek között szerepel még egy filmösszeállítás bemutatása, szintén a harmadikos és negyedikes diákok számára.

Évi közgyűlés az egészségházban

A Vajdasági Orvosi Egyesület Topolya-Kishegyes alapszervezete és a Topolya-Kishegyes Községközi Rákellenes Társaság közös gyűlést tartott a topolyai egészségházban március 5-én. A gyűlést dr. Varga Lívia a Vajdasági Orvosi Egyesület Topolya-Kishegyes alapszervezetének elnöke és dr. Milka Lukić az egyesület titkára nyitották meg. Ezt követően dr. Radomir Babović zombori mentőorvos tartott szakelőadást a meteorológiai tényezők és a szívinfarktus összefüggéseiről. Dr. Tóth Isaszegi Sándor a Topolya-Kishegyes Községközi Rákellenes Társaság elnöke és dr. Vesna Vukelić a társaság titkára  beszámoltak az elmúlt négy év munkájáról és költségvetési tervéről valamint a következő év terveiről. A tisztújító vezetőségválasztás alkalmával új mandátumot kapott az elnök és a titkár, a vezetőségbe pedig hat topolyai és három kishegyesi tagot választottak. Ezek után került sor az Álom című film bemutatására, amely a mellrák témáját dolgozza fel. A 2008 áprilisában készült film különböző hazai és külföldi fesztiválokon vett már részt, Topolyán most láthatták először.

Fekete Krisztina
 
2009.03.07. szombat

Forrás: Magyar Szó

A préló lángjának fényénél

Vajdaság Európa kicsiben, Bajsa pedig Vajdaság kicsiben! – hangzott el Egeresi Sándornak, a Tartományi Képviselőház elnökének ünnepi köszöntőjében az elmúlt hétvégén Bajsán, ahol immár negyedik alkalommal szervezte meg a bajsai helyi közösség, a faluban működő huszonegy civil szervezet, köztük a rendezvény ötletadója, a koordinátor szerepet betöltő Testvériség Művelődési Egyesület nagyszabású rendezvényét, a bajsai prélót.

Egeresi Sándor kiemelte, példaértékű, ahogy ebben a Topolya községhez tartozó helyi közösségben magyarok, szerbek, szlovákok és más nemzetek élnek együtt békében, megértésben, kölcsönös tiszteletben. Múltidőző, hagyományápoló célzattal életre hívott rendezvényük során is az egymásrautaltság szellemében ápolják azt a toleráns légkört, amely mindannyiunk számára itt- és megmaradást biztosít. Hangsúlyozta: az itt élő nemzetek egymásra ható és egymást kiegészítő kultúráinak megőrzése jelenti azt az értéket, amellyel büszkén állhatunk ki Európa elé. A Tartományi Képviselőház elnökének köszöntőjében elhangzott bevezető gondolatok után ünnepélyes, egyben megható pillanatok következtek. Egeresi meggyújtotta a préló lángját, mely mellett a későbbiekben tizennégy, a tartomány területéről: Pacsérról, Kúláról, Topolyáról, Bajsáról, Felsőhegyről, Horgosról, Zomborból, Bezdánból, Zentagunarasról, továbbá a magyarországi Nógrád-megyében található Tar községből érkező csapat mérettetett meg. A jelenlevők az összejövetel meghívott vendégei között üdvözölhették Babity Jánost, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának egyik konzulját is. Az egybegyűlteket három nyelven Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke is köszöntötte, majd izgalmas és mozgalmas órák következtek, ugyanis a vendégeskedéssel egybekötött versenyre benevezett csapatok kukoricapattogtatásban és -morzsolásban, hímzésben, csigatészta és forralt bor készítésében, a gyerekek pedig kukoricaszemek fűzésében mérhették össze erejüket, ügyességüket.

Múltidézés

Lapunk újságírói minden évben ellátogatnak a prélóra, ahol a rendezvény szervezésének első évében, 2006-ban, Jakab Lászlót, a Testvériség Művelődési Egyesület elnökét, a rendezvény akkori szervezőbizottságának főkoordinátorát – aki ezúttal is ellátta ezt a feladatkört – arra kértük, szolgáljon magyarázattal: milyen jelentéssel bír, milyen tartalmakat hordoz a préló kifejezés? Válaszában kiemelte: a préló az egykori fonóhoz hasonló rendezvény volt, általában többnemzetiségű közösségekben. Télen a rokonok, szomszédok, főleg nők és gyerekek összejöttek egy-egy tanyán vagy házban, és egész nap ott tartózkodtak. Az asszonyok varrtak, kézimunkáztak, a gyerekek a felfordított asztalban játszottak, szárból, csuhéból, csutkából, cirokból, kukoricából játékszereket készítettek. Reggel, mire megérkeztek, a háziasszony már kisütötte a kemencében a kenyeret és héjában a krumplit. Ez volt a reggeli, az ebéd pedig rendszerint ugyancsak kemencében főtt kolbászos sólet, míg csemegeként rostában pattogtatott kukoricát fogyasztottak. A tömegeket megmozgató, több korosztály képviselőit megszólító és jókedvre derítő rendezvény műsorvezetői jóvoltából ezúttal azt is megtudhattuk, hogy a prélóról mint szokásról Borovszky Samués Vuk Karadžić is említést tesz az 1800-as években megjelent könyveiben, kiemelve, hogy a téli hónapokban reggelente a lányok, asszonyok hol egyik, hol másik háznál jöttek össze, és éjfélig is ott maradtak, fontak, hímeztek. Miközben igyekeztek minél többet dolgozni, énekeltek, anekdotákat meséltek, amivel színesebbé, tartalmasabbá tették egyhangú mindennapjaikat. Este megjelentek a férfiak is a zenészekkel, és táncra perdültek a prélózók. Ismerkedtek a lányok és legények, sokszor ezek az ismeretségek házasságkötésekkel végződtek.

Indulhat a verseny!

A valamikori prélózás során kifejtett tevékenységekből állnak most is össze a rendezvény versenyszámai, amelyeket a bajsai civil szervezetek bemutatkozó kiállításai, a művelődési egyesület Bajsa zenei életének tematikáját feldolgozó kiállítása, művelődési műsor, hagyományos sütemények bemutatója, kézműves kiállítás és kirakodóvásár kísért. A tariak az eseményen divatbemutatót tartottak, amelyen szlovák, palóc, kazár, kalocsai, moldvai és helyi motívumokkal díszített viseleteket vonultattak fel. A szervezők a bajsai udvart, a piacot és a kocsmát is a helyszínre, az iskola sportcsarnokába és környezetébe varázsolták, továbbá finom falatokkal: reggelivel és tartalmas ebéddel is megvendégelték a többszáz fős közönséget.

– Meglátásaim szerint e nagyszabású rendezvény, amelyet kezdetben a helyi közösség épületében rendeztek, most már úgy tűnik, hogy rövidesen a sportcsarnok adta kereteket is kinövi. Örülök, hogy ismét itt lehetek, mint eddig minden alkalommal – nyilatkozta lapunknak Bábi Attila, Topolya polgármestere. A folytatásban kifejtette: az önkormányzat arra törkszik, hogy szervezésre buzdítsa a község helyi közösségeit, támogassa is a bajsaihoz hasonló rendezvényeket, amelyek az idegenforgalom szempontjából, a kapcsolatszerzés és -ápolás vonatkozásában is jelentősek. A Bábi Attila által legizgalmasabbnak vélt versenyszámban, a kukoricamorzsolásban a győztesek Tar községet, Bajsa testvértelepülését képviselték. Az eredményes versenyzők között volt Román István, a magyarországi község polgármestere, akit gyermekei is elkísértek a bácskai kis faluba. A magyarországi vendég színvonalasnak minősítette a rendezvényt, melynek – elmondása szerint – hangulata és tartalma gyermekkorát idézte. Román Istvánnak szándékában áll a hagyományok átadása a fiatalabb nemzedéknek, jelen esetben gyermekeinek, akik szemmel láthatóan rendkívül jól, felszabadultan érezték magukat többek között a bajsai udvarban, ahol az állatok simogatására is lehetőséget kaptak.

A tariakhoz hasonlóan eredményesnek minősült például a bezdániak tizenegy fős csapatának játéka is. A csapat egyik tagját, Papp Franciskát megkérdeztük, hogy milyen benyomásokkal, hangulatban telik a prélón töltött idő. Nem sokkal azelőtt tudta meg, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idén is az általa készített forralt bor vitte el a pálmát a meghirdetett versenyszámban.

– A bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesületet képviselem, az Ügyes kezű asszonyok kézimunkacsoport vezetője vagyok. Minden évben, mindegyik versenyszámban részt veszek. Nem a győzelem motivál, hanem azért látogatok el évről évre a prélóra, mert magával ragad a hangulata, találkozhatunk itt régi és még megismerésre váró új barátokkal.

Kedves invitálására megkóstoltam a kiemelt, a bácskai Szent György Borrend képviselői által legjobbnak minősített bort, és – bár borszakértő korántsem vagyok – a hozzáértőkhöz hasonlóan pozitív érzésekkel kortyolgattam.

Szabó Anikó


Egeresi Sándor köszöntőjének tolmácsolása közben


Már ég a préló lángja


Kukoricapattogtatás nyílt tűzön


A szurkoló, izguló közönség


Bemutatóval egybekötött kirakodóvásár


Papp Franciska, a boldog nyertes


A tari polgármester kisfiával állatsimogatáson egy kislány társaságában


A csigatészta-készítésben a pacsériak bizonyultak legügyesebbeknek


Filip Brkljač, a topolyai zeneiskola növendéke gitárjátékával ajándékozta meg a közönséget


A díjkiosztás pillanatai

 

 
2009.02.28. szombat

A versenyek helyezései a prélón

Kukoricapattogatás
1. Pacsér  2. Bajsa  3. Zentagunaras

Kukoricamorzsolás
1. Tar  2. Felsőhegy  3. Bajsa

Fürge ujjak versenye
1. Kúla  2. Zentagunaras  3. Tar

Gégetésztakészítés
1. Pacsér  2. Nagyapáti K.Péter hagyományápoló társ. 3. Zombor és a bajsai Német szövetség

Hagyományos öltözet
1. A tari palóc viselet  2. A felsőhegyi csikós öltözék  3. Pacséri szerb viselet

A borok értékelése
1. Bezdán  2. Pacsér  3. A bajsai Német szövetség

 
2009.02.27. péntek

A préló (vendégeskedés) programja

(2009 február 28-án Bajsán az iskola tornatermében)

  • 7,30-8,00 óra között részvevők érkezése
  • 8,00 a préló megnyitója
  • 8,30 reggeli
  • 8,45 a forralt borok értékelése
  • 9,00 kukoricapattogatás
  • 10,00 kukoricamorzsolás
  • 11,00 a fürge ujjak versenye
  • 12,00 gégetésztakészítés
  • 12,45 kultúrműsor, eredményhirdetés
  • 14,00 ebéd és társalgás
 
2009.02.10. kedd

Kultúrotthon sirató

Az enyészet lett úrrá a bajsaiak kilenc éve leégett művelődési házán

Immár kilencedik éve nincs Bajsán kultúrotthon, ahol a művelődés aktív részesei, pártfogói találkozhatnának, tevékenységükkel pozitív irányba mozdítanák a település közösségi életét, előretolnák a kultúra sokszínű szekerét. De mi is történt az épülettel?

A felelet nagyon rövid és tömör: felelőtlen emberi viszonyulás következtében leégett. Igen, ez történt 2000. október 24-én, pedig a falu három temploma mellett a legnagyobb, legpatinásabb, legszebb, legidősebb épülete volt. Valamikor a 19. század elején épült, feltehetőleg a bajsai Zakó család építtette, mégpedig annak egyik legrátermettebb tagja, Zakó Demeter, akinek köszönhetően felépült ezidőtájt az ortodox templom is. Később azután a Vojnitsok, majd a Wámoscherek birtokába került. Utolsó tulajdonosa Wámoscher Dezső volt, aki 1939-ben meghalt, és a kastélyt testvére, a bácsmonostori Wámoscher Ervin örökölte. Valószínűleg nem lakhatásra szándékozta használni az épületet, mert vendéglővé alakította, két nagyobb és több kisebb termet alakított ki a 16 szobából. Csak hát közbeszólt a II. Világháború. A titói Jugoszlávia nacionalizálta, és így a falu kultúrotthona lett. Mintegy 55 évet állt a falu szolgálatában. Termeiben szórakozott a falu fiatalsága, bálok, színielőadások, gyűlések, lakodalmak, lapjaink élőújságai szerveződtek itt, de sokunk örömére itt működött az első nyilvános tévékészülék is, amikor még magántulajdonban nemigen volt.

A leégés okát sem tudjuk pontosan, hivatalos közleményről sem tudunk. Ha van is, nem tették közhírré. A leégés esetével nem foglalkozott behatóbban a sajtó, pedig a környék egyik legszebb kultúrháza volt 300 ülőhellyel, korszerű színpaddal, modern megvilágosítással, hozzáépített könyvtárral és olvasóteremmel. Tudnunk kell, hogy 1995-ben, amikor a horvátországi szerbek főleg Vajdaságba menekültek a horvát hadműveletek elől, a művelődési ház vendéglői részében kaptak menedéket. 2000. nyara rendkívül száraz volt, és mivel a kultúrotthont park övezi, októberben már rengeteg volt a száraz levél, amelyet az ottlakók gyújtogattak. Egyes, nem hivatalosan megerősített hír szerint ezekből az apró tüzekből került fel a csatornán keresztül a tűz a tetőre, és néhány óra leforgása alatt csak a falak és az üszkös gerendák maradtak. Az idő vasfoga már a falakat is kikezdte, azok további omlását kellene megakadályozni, de egy kis helyi közösségnek erre nincsenek eszközei. Nehezíti a helyzetet, hogy a Wámoscher utódok várják a denacionalizációs törvény megjelenését, hogy visszakapják jogos tulajdonukat. Legalább is ez forog közszájon a faluban. Tény, hogy az épület leégésével a művelődési munka, az amatőr tevékenység ennek folytán nagyon megnehezült. Pedig az effajta tevékenységet a fellépések éltetik. Emlékezzünk csak, hányszor telt meg a művelődési ház a citera- és tamburazenekar, valamint, az asszonykórus megalakulásakor szervezett nóta- és népdalesteken! Sajnos mindez már a múlté, pedig a felnőtt citerások és az asszonykórus mellett általános iskolások is kezdik bontogatni szárnyaikat, néhány fellépésük volt is már a nyáron szabadtéren, míg a hőmérséklet megengedte. Ekkora csapás kevés falut ért, valami úton-módon, helyi közösségi, községi, esetleg tartományi, köztársaság szinten segíteni kellene a bajsaiakon. A közmondás is azt tartja, hogy „néma gyereknek az anyja sem érti a szavát". Hát most kiáltunk, hallják meg mások is szavunkat, és lehetőségeik szerint segítsenek is rajtunk, mert az összefogásban van az erő.

Borús Sándor

 
2009.02.09. hétfő

Értesítés

A MEZŐGAZDASÁGI TERMELŐK REGISZTRÁCIÓJÁT 2009. FEBRUÁR 11-TŐL (SZERDA) VÉGEZZÜK MINDEN NAP (SZOMBATOT ÉS VASÁRNAPOT KIVÉVE) 9,00 ÉS 12,00 ÓRA KÖZÖTT A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG TELEHÁZ TERMÉBEN.

 
2009.02.06. péntek

Értesítés

A BAJSAI „BUDUĆNOST“ SERTÉSTENYÉSZTŐ EGYESÜLET A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG TERMEIBEN A KÖVETKEZŐ ELŐADÁSOKAT SZERVEZI:

9:30, KEDD, 2009.02.10.

TÉMA: A SERTÉSTENYÉSZTÉS TECHNOLÓGIÁJA
ELŐADÓ: HOLLÓ DÁNIEL, SZAKMAI MUNKATÁRS
MEZŐGAZDASÁGFEJLESZTÉSI HIVATAL

9:30, SZERDA, 2009.02.11.

TÉMA: SERTÉSEK TARTÁSA ÉS ELHELYEZÉSE A EU-S KÖRNYEZETVÉDELMI ELVÁRÁSOKNAK MEGFELELŐEN
ELŐADÓ: PREDRAG IVANČEVIĆ, SZAKMAI MUNKATÁRS
MEZŐGAZDASÁGFEJLESZTÉSI HIVATAL

18:00, PÉNTEK, 2009.02.13.

TÉMA: EGÉSZSÉGÜGYI VÉDELEM ÉS A SERTÉSEK REPRODUKCIÓJA
ELŐADÓ: MILAN RAŠETA, DIPL. ÁLLATORVOS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI MUNKATÁRS

 
2009.02.04. szerda

Egy 105 éves emlékkönyv vallomása

Véletlenül került kezembe  egy kissé már megkopott,de kopottsága ellenére látszik,hogy valaha nagyon díszes kiadású nyomdai kiadvány, emlékkönyv volt.Néhány évtizeddel ezelőtt bakfis lányok szórakozására szolgált, hogy  lánypajtásaik,velük szimpatizáló fiúk és ismerőseik  emlékkönyvbe illő verseket írtak bele, sőt színes rajzokkal is illusztrálták.A 20. század elején,az emlékkönyvből itélve,az idősebb korosztály is élvezte ezt a fajta szórakozást,hisz óvónők,tanítók,egyetemi hallgatók is irtak bele.
Hogy ez a könyvecske ma is a kezünkben forog  a bajsai tájház két mindenesének Szuhankó Ruzsenának és Sándornak köszönhető,akik a tájházban a könyvet megillető helyen tartják ,és bárki fellepozhatja,ha tájékozódni akar falunk,Bajsa nem is olyan távoli múltjáról.Ők mentették meg a könyvet a lángok martalékától,mert általában ez a sors vár a nem nagy anyagi értéket képviselő tárgyakra.
Az emlékkönyv 44 lapból,ennek megfelelően 88 oldalból áll,tulajdonosa Bandobranski Koviljka volt.Összesen 40 személy írt bele, mégpedig 21 szerb nyelven 17 magyarul 2 pedig szlovákul.Az első beírás dátuma 1904.I.27.Néhány nap múlva tehát az emlékkönyv  betölti 105. életévét.Tisztes kor,megemelhetjük a kalapunkat előtte.Pedig akkortájt nem szerveztek toleranciatábort,úgy látszik Koviljkát nem zavarta a másság,természetesnek vette,hogy egyesek szerbül ,mások magyarul,még ismét mások szlovákul beszélnek és írnak.Sőt ha a harmadik oldalon szereplő Kriszháber Mariskát is ide számítjuk ,aki Koviljkát jó barátnőjének nevezi ,ő feltételezhetően  zsidó származású volt,akkor Koviljka a négy Bajsán élő nemzethez volt toleráns.És történt mindez a 20.század első évtizedében,Bajsán,egy isten háta mögötti faluban,a bácstopolyai járásban,Bács-Bodrog Vármegyében,az Osztrák-Magyar Monarchiában.A toleranciát,a másokkal való békés együttélést nem most találták ki,hanem az életben gyakorolták.
Ezenkívül az emlékkönyv  becses  helytörténeti adatokkal is szolgál.Megtudhatjuk belőle,hogy 1908-ban Kubicza Károly volt Bajsán az evangélikus tanitó.Ugyanebben az évben a másik ev. tanitó Martin Kmety volt,aki szlovákul írt a könyvbe.De az emlékkönyvben hagyta kézjegyét dr.Vojnich József ,aki  régi komájának nevezi Koviljkát.Feltételezhetően Szilvásy Károly bajsai  katólikus kántortanító lánya az a Szilvásy Juliska,aki Csátalján  ír a könyvbe.
Vrablicza Béla III. éves  theológus 1905-ben tiszteli meg beírásával Koviljkát.Azt is megtudjuk,hogy  1905-ben Kanyó Ödön volt Bajsa község aljegyzője.Aztán következik jó szomszédja Kiszely Lajos ev.tanító,majd őt követi Molitorisz Jenő, feltételezhetően  ő is tanitó volt.Tisztelőjeként Trobojcsevich Jenő is itt hagyja kézjegyét.
Az is ismeretessé válik számunkra,hogy 1905-ben Zmekó Margit volt az óvónő Bajsán, a szerb népi tanító pedig Gojko S.Leskovac.Kmety Marci 1908-ban magyarul tesz bejegyzést az emlékkönyvbe.
Az utolsó bejegyzés 1920-ban történik,Vidákovics Guszti tiszteli meg soraival Bandobranski Koviljkát.
Ma már  a kis Koviljka néni/alacsony termete miatt így hívták/ réges régen örök álmát alussza a bajsai ortodox temetőben,de örökül ránk hagyta az emlékkönyvét,amely a tolerancia mélyebb ismerete nélkül a gyakorlatban valósította meg a toleranciát.

Borús Sándor

 

 
2009.02.04. szerda

Sportbál 2009

 
2008.12.24. szerda

Kellemes ünnepeket!

 
2008.12.19. péntek

ÉRTESÍTÉS

2008. december 22-én 16 órakor Karácsonyi műsort tartanak a tűzoltóotthonban. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 
2008.12.19. péntek

ÉRTESÍTÉS

A bajsai Fácán vadászegyesület értesíti a bajsai, panóniai és srednji salaši polgárokat, hogy élő nyulak befogását szervezi. Az érdekeltek 2008. december 21-én vasárnap 7,00 órára jöhetnek a bajsai vadászotthonba segíteni a nyulak befogásában. A vadászegyesület erre a napra biztosít minden résztvevőnek reggelit, ebédet és meleg italokat.

 
2008.12.09. kedd

A VII. BAJSAI PÁLINKAFESZTIVÁL EREDMÉNYEI:


91 KB

A VII. BAJSAI PÁLINKAFESZTIVÁLON KÉSZÜLT FOTÓK:

 
2008.11.25. kedd

ÉRTESÍTÉS

A bajsai Helyi közösség Alapszabályzatának 33. szakasza, valamint Topolya Községi Képviselő-testület  határozata  a Topolya község Statútum-javaslatának és közvitára bocsájtása alapján,
ÖSSZEHÍVOM
A BAJSAI HELYI KÖZÖSSÉG TANÁCSÁNAK, CIVIL SZERVEZETEINEK ÉS POLGÁRAINAK ÖSSZEJÖVETELÉT
melyet 2008. november 25-én tartunk meg a bajsai Faluház nagytermében 17.00 órai kezdettel a következő
NAPIRENDI  PONTOKKAL
1. Topolya község 2009. évi kölstségvetéséről szóló tervezet megvitatása,
2. Topolya község Statútuma javaslatának megvitatása,
3. Egyéb
Bajsai Helyi közösség
Iktató szám: 339/ 08
Bajsán 2008. november 21-én     
A bajsai HK tanácsának elnöke
Lackovics  Károly

 
2008.11.12. szerda

ÉRTESÍTÉS

2008.11.13-ÁN CSÜTÖRTÖKÖN KARBANTARTÁSI MUNKÁLATOK MIATT NEM LESZ ÁRAM BAJSÁN A TOPOLYAI ÚTON, A P.SÁNDOR UTCÁBAN ÉS ATTÓL FELFELÉ A 8,00 ÉS 13,00 ÓRA KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN.

                                                                                                        
 
2008.11.12. szerda

ÉRTESÍTÉS

KADARKA
        
Szőlészek, Gyümölcsészek és Kertészek Egyesűlete, Bajsa

ÉRTESÍTÉS

Ezúttal értesítjük az érdekelteket, hogy a már hagyományossá vált bajsai pálinkafesztivált 2008. december 6-án 18 órai kezdettel tartjuk meg a Faluházban.
A pálinkafesztiválon való résztvételi feltétel a tagok számára a következő:

  • 0,5 l. pálinka, valamint 100 dinár egy pálinkaminta után, és minden további minta után 100 dinár benevezési díj jár.

 A kivülálló személyek  számára a résztvételi feltétel következő:

  • 0,5 l. pálinka, valamint 200 dinár egy pálinkaminta után, és minden további minta után 200 dinár benevezési díj jár.
  • Az átadott mintákra fel kel tüntetni a pálinka fajtáját és tulajdonosának a nevét.

 A befizetett ősszegben a vacsora is benne foglaltatik egy személy részére.

A pálinkamintákat a Helyi közösség  irodájában lehet átadni minnden munkanapon  7-14 óráig Becskei János titkárnál, december 5 –ik ével bezárolag. Tel: 024/721-004.

Utólag beérkezett mintákat nem tudjuk elfogadni.

A pálinkafesztiválon és az utána vacsorával egybekötött díjkiosztáson, csak azok a tagok és személyek vehetnek részt, akik legalább egy pálinkamintával beneveztek a versenyre.

Minden tagot és érdekeltet  szeretettl várunk!

Bajsán, 2008. november 11-én

Elnök, Dr. Kecskés Tibor s.k.

                                                                                                        
 
2008.10.21. kedd

ÉRTESÍTÉS

CSÜTÖRTÖKÖN 18,00 ÓRAI KEZDETTEL A BAJSAI FALUHÁZ NAGYTERMÉBEN A JUNKERS CÉG SZAKMAI KÉPVISELŐI RÉSZLETES TÁLYÉKOZTATÁST ADNAK A JUNKERS MÁRKÁJÚ GÁZKAZÁNOK MŰKÖDÉSÉRŐL, HASZNÁLÁSI FELTÉTELEIRŐL, VALAMINT BESZERZÉSI LEHETŐSÉGEIKRŐL.

MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!
 
2008.10.20. hétfő

ÉRTESÍTÉS

TOPOLYA KÖZSÉG FEJLESZTÉSI TÁRSULÁSA HELYSÉGEIBEN AZ ÉRDEKELTEK A MAGYAR IGAZOLVÁNNYAL ÉS A MAGYARORSZÁGI SHENGEN VÍZUM IGÉNYLÉSÉVEL KAPCSOLATOS ÜGYEIKET IS INTÉZHETIK. A DOKUMENTÁCIÓT HETENTE EGYSZER VISZIK SZABADKÁRA FELDOLGOZÁSRA, A KÉSZ DOKUMENTÁCIÓT A KÖVETKEZŐ HÉTEN HOZZÁK VISSZA.

BŐVEBB INFORMÁCIÓK MUNKANAPON 8,00 ÉS 14,00 ÓRA KÖZÖTT A 712-403-AS TELEFONON VAGY SZEMÉLYESEN A FŐ UTCA 12. SZÁM ALATT (A SZÍNHÁZ MÖGÖTT) KAPHATÓK.
 
2008.10.09. csütörtök

ÉRTESÍTÉS

2008.10.10-ÉN PÉNTEKEN KARBANTARTÁSI MUNKÁLATOK MIATT NEM LESZ ÁRAM BAJSÁN A 9,00 ÉS 12,00 ÓRA KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN.

 
2008.10.01. szerda

ÉRTESÍTÉS

2008.10.3-ÁN PÉNTEKEN KARBANTARTÁSI MUNKÁLATOK MIATT NEM LESZ ÁRAM BAJSÁN A 10,30 ÉS 13,30 ÓRA KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN.

 
2008.09.22. hétfő

I. Topolya Kupa paintballverseny

A bajsai „Bajsa” Paintball Klub szervezésében (a Topolyai Napok rendezvénysorozat részeként) paintballversenyre kerül sor.

Helyszín: Zsigyik szállás (Bajsát elhagyva Pannónia felé, az út jobb oldalán)
Időpont: 2008. szeptember 21 (vasárnap).
Kezdés: 9.00

Részvételi feltételek:

Csapatlétszám: 4 fő
Nevezési díj: 600 din fejenként (amely tartalmaz 200 golyót) és a bérferszerelés használatát(overall, marker, tár, palack, maszk)
Játéktípus: elimination (az ellenfél össz játékosának eltalálása)
Győzelem: 2 nyert játszma esetén
Versenyrendszer: 2 kieséses rendszer
Díjazás: az első három helyezett csapat

A verseny résztvevői számára ingyenes üdítőket biztosítunk

További információ, illetve a csapatok benevezése:

063 8 631 568  
063 558 131
http://www.paintballbajsa.extra.hu

A Szervezők

 
2008.09.03. szerda

Topolyai Napok Bajsára vonatkozó programja:


177 KB

 
2008.08.29. péntek

Értesítés

Értesítjük a lakosságot,hogy a Mezőgazdasági Minisztérium Állatorvosi Részlege a Jakšić Vet állatorvosi rendelőt bizta meg a következő feladatok végzésével:

-Háziállatok védőoltása és bejegyzése,
-állategészségügyi bizonylatok kiállitása
-és más feladatok a fenti határozatból.

Az állategászségűgyi bizonylatok kiirása és a védőoltások bejelentése a bajsai helyi közösség irodájaban fog történni,kedden és csütörtökön 7 30-tól 9 30-ig; más munkanapokon és szombaton Topolyán 8 00-tól 10 00-ig,a Jakšić Vet állatorvosi rendelő központi irodájában a Fő utca 74 alatt.Bővebb információkért legyenek szívesek hívni a következő telefonszámot:        711-691.

 
Jakšić Vet
Állatorvosi rendelő
Topolya,Fő utca 74
 
2008.08.11. hétfő

Meghívó

Tisztelettel meghívjuk Az 50 éve történt c.  augusztus 15-én a tűzoltóotthonban  este 8 órakor tartandó összejövetelre,ahol a megjelenteknek bemutatjuk azokat a hangfelvételeket,amelyeket  mintegy 50 évvel ezelőtt Király Ernő zeneszerző,az újvidéki rádió munkatársa és két bajsai gyűjtő Bégel András és Borús Sándor rögzített hangszalagra falunkban.Érdekessége lesz a találkozónak,hogy a ma élők hallgathatják rokonaik ,elődeik éneklését ,s ezzel tisztelgünk eleink emléke előtt,valamit éneklésüket hallgatva kellemes perceket szerzünk magunknak.
Kérjük jelenlétével tisztelje meg rendezvényünket!
 
A bajsai Testvériség M.E.
 
2008.08.01. péntek

Fontos értesítések a bajsai honlappal kapcsolatban

A www.bajsa.co.yu és www.bajsa.org.yu dómenek megszünése után a falu honlapja a következő címen lesz elérhető:

www.bajsa.net


Felhívjuk minden olyan polgár figyelmét, akik szeretnének aktívan részt venni a honlap tartalmának formálásában, hogy írásaikat a következő email címre küldjék:

kontakt@bajsa.net

A szerzők nevét minden cikk végén kötelezően ki fogjuk emelni, ezért ne felejtsék nevüket a levelükben feltüntetni.


Büszkén értesítjük látogatóinkat, hogy 2008.04.02-án levélben értesültünk a dmoz.org független nemzetközi szervezettől, hogy Bajsa falu www.bajsa.org.yu címen található internetes prezentációját választották meg a

LEGJOBB HONLAPNAK

a szerbiai helyi közösségek kategóriájában, és megkapta az Open Directory Cool Site díjat:

Cool

"A legteljesebb honlap egy helyi közösségről. Többnyelvű és funkcionális, szép dizájn és áttekinthetőség. Minden elismerésünk. Így kéne kinéznie és így kéne megtervezni minden olyan honlapot, melyeknek informálás a célja."

 
2008.08.01. péntek

A Helyi közösség értesíti a polgárokat
a gáz bevezetésének kérvényezésével kapcsolatban

A gázbevezetéssel kapcsolatos kérvények átadhatók minden csütörtökön 9-12h között a bajsai Helyi közösség épületében, vagy a többi napon a "RODGAS" a.d. épületében Topolyán, a Tito Marsall u. 61. alatt. Tel. 715-828.

A kérvényhez csatolni kell a térrajzot és a tulajdonlapot, melyek a topolyai Földhivatalban kérhetők ki. Ezek mellet szükséges elhozni a személyi igazolvány fénymásolatát is.

Ezzel kapcsolatban augusztus 5-én Falugyűlést szervezünk a Tűzoltóotthon nagytermében 19,30 órai kezdettel.

HK Bajsa

 
2008.08.01. péntek

A Bajsai Napok (augusztus 1-16) programja:


178 KB

 
 
KÖVETKEZŐ OLDAL >>>